Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Lepo izlaganje samo to oko vlage i nije baš tako, to što ima vlage na oranjima i na posejanom (od oktobra meseca) nije nikako isto, tu gde je usev tu biljke konstantno troše vlagu i što su razvijenije to su im potrebe veće a naše rezerve vlage nepostoje pošto je tokom perioda oktobar -april (bar kod nas a i kod vas nije više) palo 195lit po m2 a znamo da je bilo i dosta jutarnjih mrazeva koji plus (povlače) cede vlagu iz dubljih slojeva i dodatno isušuju zemlju te suša itekako ima uticaja.Ja sam krajem januara radio n-min analizu i tu se tad videlo koliko je mali vodni kapacitet ponaročito u dubljim slojevima a što se tiče septorije ona je stalno prisutna (od jesenas) ne nešto puno ali je ima u tragovima.Nije svaka pega, fleka, žutilo... koju vidimo na listu prouzrokovana bolešću ima tu i drugih stvari kao na primer ostaci hemije od predhodnog useva, idealni uslovi za tako nešto, predhodna godina sa malo padavina, redukovana obrada (tanjirače, gruberi znači neprevrćanje plastice) u mnogome doprinosi tome a prska se sa velikim dozama herbicida čak i duplo (bar po pisanju na forumu), dorada semena tojest zaštita fungicidima, pričaju nam i prodaju sve i svašta a u stvari sve isto sranje (dobar deo vas ima bolju kućnu doradu), zatim tople suve jeseni sa puno insekata koji prenose razne viruse i bolesti, nejednako nicanje pa i kad nikne pati zbog nedostatka padavina što uslovljava nejednako razviće i odigravanje fenofaza, pa i ovi kasni mrazevi joj ne prijaju a mi nestrpljivi da je oprskamo od korova i tobož zaštitimo od bolesti a napolju ledara do pre neki dan a znamo da bolesti nerade na nižim temperaturama pa primena đubriva (an, urea, osnovno) svi znamo da usled malo padavina i đubriva se slabije razlažu a samim tim i slabo se usvajaju i svašta nešto se iskundačilo ali no.Posto vidim da je vecini nejasno, a da su strucnjaci zatajili, kao i PIS ( prognozno izvestajna sluzba zastite bilja) ima objava na njihovom sajtu, ali da nikako drugacije ne obavestava poljoprivrednike, za razliku od vocarskih i povrtarskih kultura gde smo dobili na desetine sms od njih. Njhove trenutne izjave: "nema vlage", "malo su pozuteli vrhovi od vetra i mraza" nije adekvatan odgovor nekog strucnog lica. Posebno ako pogledamo setveni sloj kod jarih kultura, tu mozemo i dalje videti vlagu, dakle deficita jos uvek nema.
Pokusacu ja da pojasnim sta se trenutno desava sa psenicom, iako nisam skolovan za to, sa punom odgovornoscu mogu da iznesem svoje misljenje, kako pred vas, tako i pred sva strucna lica koja se po ovom pitanju i dalje nisu izjasnila. Njihove predloge i odgovore ocekujem tek posle bitke, kao i u prethodnim godinama.
Naime padavine, koje su bile u martu i onaj sneg, prouzrokovali su infekciju psenice sive pegavosti lista- septoria tritici, patogenom Mycosphaerella graminicola. Koja se prosirila sa donjih na gornje listove psenice, i koja u slucaju daljeg sirenja na list zastavicar i klas moze prouzrokovati i samnjenje prinosa do 50%. Inkubacija traje bas kao kod korone od 14 do 28 dana, i potrebna joj je temperatura od 15 do 20 stepeni. To se upravo desilo krajem prosle sedmice, kada su psenice i prskane i ne prskane pocele da naglo zute. Dakle infekcija se desila jos u martu, a odraz te infekcije tek prosle nedelje odnosno oko 8.4. kada je doslo do naglog porasta temperature. Pa se poljoprivrednicima koji su prskali ranije cini da psenici bas fungicid nije prijao ili da je reakcija to zutilo reakcija izvazvana prskanjem.
Drugi faktor koji utice na to da se septoia i dalje siri jeste prskanje.
Ljudi mahom nisu mogli da docekaju, pa su prskali koji dan ranije, a hladna jutra i mrazevi su doveli do toga da fungicid dosta manje deluje, ili uopste ne deljuje. Tako da je septoria i dalje aktivna. Kod prskanja moram da napomenem da se ljudi mahom hvataju triazola, ili kao glavne aktivne materije iz te grupe tebukonazola, koji je jako lepo resavao one 2015. godine rdju, medjutim ovo nije rdja i nije 2015. godina, i ako uzmemo ocenu 1 od 5, oni jedva da imaju ocenu 1. Recimo falcon trokomponentni fungicid, takodje nema neki ucinak u septorii, ali zato ceres, duett ultra odnosno preparati koji imaju aktivnu meteriju epoksinazole imaju ocenu 3-4. Systiva basf odnosno preparati sa fluxapyroxad aktivnom materijom takodje odnose septoriu sa ocenom 4. Protiokonazol kao aktivna materija takodje 3.
Da rezimiramo, u koliko se infekcija nastavi potrebno je do maksimalno 3 nedelje posle prvog tretmana zastiti psenicu nekom od navedenih delujucih aktivnih materija, uz dodatak nekog insekticida, a ne napamet bilo kojim fungicidom, jer i mi kada smo bolesni ne pijemo iste lekove kada nas boli glava i kada imamo retku stolicu.
Nadam se da sam malo pomogao.
Ja sam uzeo axial jos u mart.ali nisam odavde negde dole kod pozarevca mogu ti reci gde imaJel zna neko gde u Banatu,okolina Zr,NS ,ima da se nabavi Axial herbicid ?.