Psenica 2019/2020

Cika jovo nije ni svud manji ph, u dolinama reka je dosta bolja zemlja i ph. I ima jos delova. Ja imam njive sa ph od 4,7 do 7,8. I to u nekom krugu od 10tak km. Ali sto kaze Darko mnogo bolji rezultati su sa ureom i ANom, cak i na ovim njivama sa najnizim ph sam imao bolji prinos sa ureom krajem februara i ANom (pa i KAN zavisi cega ima) mesec dana kasnije nego sa 2xKAN.
Doduse tad su psenice vec bile izbokorene u jesen. Sad je situacija losija ali je opet bolja nego prosle godine. Tako da cu najverovatnije 2 puta po 200kg ANa.

Bikacan, nije to baš tako ili su nam cene urea vs an značajno različite. Uostalom nije stvar u lovi....
Paore, ko se tu sekira? Diskusija i razna mišljenja su se započela oko 680 i nekog posta (forum zato i služi, ne?) ali nikako ne i sekiracija.
Mada, možemo i da ispunimo želju...
Kukuuuu Milovane, crni Milovane! Pa šta uradi? Gde An-om da ideš..... pa još i 2 puta? A jaooooo.... To ništa ne valja... Al vidi, ako požuriš, ali baš požuriš (znači još danas), uzmi prvo Uree i pofajtaj sad, o'ma, monumentalno! Ona je die beste, zna šta joj činiti... Čeka pravi momenat i na'rani žito, ma, samo tako. Zahebi ove stručnjake Garalejića, Pss-ovce i ostale šarlatane što tvrde da se urea baca od polovine februara (eno baš i juče na agrodnevniku su turpijali o prvoj prihrani) ma šta oni znaju.... Ali odradi i An-om. Nije An bogzna šta, ali uradi. Ajde javi kad i ako uspeš da odradiš, tačno mi nije dobro... Neka sekiracija me u'vatila. :)

Za Urea-u nije rano,sada,ko je mogao i bacio dobro je uradio,sve se to istopilo i polako ce doci pristupacna kada se zito bude budilo.
Kazu kasnije Urea,a sta ako ne bude kise druga polovina Februara?Nema veze,bitno da si ispostovao strucnjake i bukvalno "bacio" vestak.
Kada imas An imas lufta oko tempiranja vremena.
Ja licno nisam hteo An zbog cene N,jeftinije u Urea i brucu ima vise N.
Bacio nisam,nije stigao vestak,treba ove Nedelje,cekam drugo deljenje za bacanje,nadam se do 10-15 Februara.

Koju cenu uree a koju cenu an-a računaš(te) kad N izađe skuplji? Kod nas su cene 36 i 30 din, urea i an, i što i nije velika razlika u ceni za N.
Inače u rasipač stane podjednaka količina N, sipao an ili ureu.

Malo mi navijacki ovaj video u fazonu kupujmo domace, ono sto mi proizvodimo, ne ureu iz rusije, a i podaci su malo neverovatni, da je bas tako odavno se Urea ne bi proizvodila

Čika Jovo, jeste u pravu si malo je navijački, ali sam okačio link i zbog onog dela gde objašnjavaju šta je sve potrebno za pravilnu transformaciju uree. I meni je malo neverovatno da su mogući baaš toliki gubitci, ali ima još literature gde kažu da je moguće. Čak i malo više. Ali ajd, manje-više to.
Nisam mišljenja da Ureu ne treba proizvoditi, i sam sam korisnik iste, ali sam mišljenja da je treba umereno i u pravo vreme koristiti.

Slažem se sa kolegom Sinišom i dobro je da ima još ljudi koji misle na ove posle nas i da profit nije uvek na prvom mestu (i sam sam takav) ali se takođe slažem i sa ostalima, kolega Ilić je lepo rekao i isto smatram da nije greška onih koji su sad pred kišu prihranili pšenicu ureom.Svaka čast nauci i sam je slušam i uvažavam ali imamo i mi neko iskustvo te tako i delamo, svedoci smo klimackih promena te shodno tome tako i treba da se ponašamo, što je neko nekad rekao "danas rano sutra kasno" je opaska koja je bukvalno postala slogan za ovaj naš posao koji se mora ispoštovati pošto su gubici posle veliki a to više nemožemo sebi da priuštimo kao nekad, postali smo veliki kockari.Nadam se da ste me razumeli.

Ja sam danas drugi put presao neke njive, misevi napravili dar-mar, kad sam prihranjivao nisam mogao da verujem otkud ih toliko pored onoliko maglovitih dana.. Prvi prelaz je bio oko 4-5kg/kj.. Sad oko 1 kg/kj..

Kolege interesuje me kakva su vam iskustva sa regulatorm rasta u pšenici MODUS (MOXA) ?
Ja sam godinama unazat koristio uvek CIKOCEL koji je dosta jeftiniji i koji odradi posao što se tiče poleganja, Smanji visinu stablo je deblje i poleganja nema, ali neutiče na prinos. Dog juče promoter BELCHIN je promovisao njihov regulator MOXA i kaže da sa ovim tretmanom se osim skraćivanja i zadebljanja biljke postiže tri puta veći korenov sistem i povećava prinos od 1-2t/ha :)
Ja u ovo neverujem ali probaću nešto, a hteo bi da čujem vaša iskustva ?

Šta ga košta da to kaže? Ništa. A lepo zvuči!

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh