Psenica 2019/2020

Po tom pitanju su đurđinčani neprikosnoveni, a vidim da su pelcovali i ostale u okruženju.
Ureu po žitu bacaju već oko 2. Januara.....

Prva prihrana je pala...

3f00eaa8420919355e934cc90ab3c52a.jpg

07d05626239636e8ad71bd652161eeee.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Eto ko je prihranio pšenicu ovih dana je pogodio u centar. Sad lepo pada kiša koja će potrajati ove nedelje. Sve će se lepo istopiti i s vlagom sići dole u zemlju. Ja sam prošle godine prihranio tek oko 04.03. ureom ali tako je vreme zahtevalo a i sama pšenica je bila slaba. Ove godine je već drugačija situacija i verovatno ću pratiti vreme i situaciju na terenu pa ću tako i delovati. S tim što ove godine idem s KAN-om.

Dobice tako isto, ali neki SAN. Datum druge prihrane ce zavisiti od vremenskih prilika.
Imam neke informacije o vremenu od onog mog drugara agronoma.
Ovo je on meni poslao poruku na moje pitanje o vremenu prihrane. Ima li smo prepisku u vezi ove teme pa sam na osnovu njegovih saznanja i nekih mojih prognozao doneo odluku da prihranu uradim u ovom momentu.
Njegova poruka:
"Bice toplo u narednom periodu, pa neznam kako bi bacili. Ovako mu ovaj mraz dodje kao malo snega kada se baca. Ima nesto padavina oko prvog februara. Posle toga februar mesec isto suvlji od proseka. Ali ne treba ocekivati brzi prestanak zime. Zima ce se vratiti. Bice hladno do aprila. Vlazno do sredine aprila, pa suvo i toplo kraj aprila i dobar deo maja. Pa kisno u junu. U julu moze biti padavina do sredine, a posle veoma toplo, ceo avgust topao iznad proseka. Za ozime kulture bice dobro. Za jare bice teze nego dve prethodne sezone."

Pa od sredine jula kad krene veoma toplo a bez padavina, to ne može biti ni nalik prošloj godini.

Dve dobre godine za redom po pitanju prinosa kukuruza i soje, pa da ubode i treća, to teško....

Sve zavisi sta se smatra veoma toplim vremenom. Ako se smatraju dnevne temp od 30 do 37-38 i bez padavina onda je veoma slicno leto kao prosle godine. Jer ovde 13-14.7 oko 25l, posle 2.8 oko 25l i to je to do novembra. A izmedju ove dve kise i posle druge temp od 32 do 37-38. Prakticno negde od 15.7 do 15.9 svega nekih 10 dana sa temp ispod 30.

Ne znam da li ima veze ali prosle godine ko je bacao ovde ureu u februaru na skoro nikakvu tek izniklu psenicu imao je dosta slabiji prinos u odnosu gde je isao jednom ili dva puta kasnije (S)AN, KAN.
Sad su malo ranije nikle ali nije to to, cekacemo da vidimo situaciju.

Poslednja izmena:
Prosle godine nikako nije smela psenica da se prihranjuje ureom, bar ne ove kod nas, posto je bila vrlo, vrlo mala. Fakticki je nikla kako treba tek negde krajem februara. Tako mala psenica se truje ureom. Ove godine je situacija u potpunosti suprotna. Psenice su u nenormalno dobrom stanju i postoji velika potreba za hranjivima dosta ranije nego prosle godine.
Svakako cemo videti na kraju sta ce se desavati, ali dosadasnja iskustva kazu da su mi najbolje psenice bile kad sam prvi put isao ureom u januaru, a posle sanom krajem marta, pocetak aprila

Any nitrogen application made long before the rapid growth period will have a higher probability of loss and, consequently, there will be less available for uptake by the crop. Fall application and early spring application in some years on any soil, or in most years on sandy soils can be a poor choice. In these situations nitrate-nitrogen has a lot of time to be leached from the root zone or to be denitrified.

Teorija i praksa cesto puta nisu uskladjene. Rezultati iz prakse su ono sto je najvaznije i to je ono sto svako treba da zna za svoj teren.
Mnogi teoreticari se vode iskustvom iz predhodnih decenija kad su jeseni i zime bile nesto drugacije nego u proteklih desetak godina.

Da, teorija kaže da trujemo podzemne vode do te mere da nitrati ili nitriti završavaju u okeanima i praksa je pokazala da Koralni greben nestaje zbog nas farmera koji nepravilno i (ili) u preteranoj meri koristimo azot. Da ne tražim sad priloge i kačim linkove, svako može da istraži samo ako hoće. Što padamo ko kruške od kancera i ostalih boleština to su krivi.... nzm ko i šta sve ne, ali nikako mi. Mi tome ne doprinosimo.
Da ne tupim previše, neka svako radi kako hoće ali mi je malo interesantno da smo mi pametni a svi ti svetski a i naši stručnjaci-teoretičari ujedno i praktičari koji su sve moguće kombinacije isprobali u praksi (vrv imaju i alate da ispitaju sve te teorije zagađenja, usvajanje N od strane biljaka, a ne da tupe napamet) su glupavi.
Teorija zavere, neko će reći.... Nije. Samo nam govore da koristimo drugačiji oblik azota u pravo vreme jer je manje ili nije štetan uopšte. Postoji pravilo 4R, ali vrv ne vredi trošiti tastaturu.
I još nešto. Ako ste sigurni u ovu prvu prihranu u Jaguaru (vic sa Pericom) sa ureom, zašto idete sa još jednom kasnije? Što je ne izostavite?

Sinisa vozis li ti auto i koji, ako nije tajna?
Koji traktor imas, isto ako nije tajna da nam kazes. Onda da nam kazes da li koristis herbicide, insekticide, fungicide... Isto vazi ako nije tajna.

@sinisa1979 Poenta prihrane, ne treba nista da se izostavi, stvar i jeste u tome da se dozira. To ti je kao kada bi bio zedan danima i popijes par litara vode odjednom, ne bi ti bilo dobro sigurno. Znaci nije poenta baciti sve odjednom.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Paore naravno da nije tajna ali to što ti želiš da kažeš nema veze sa ovom temom. Ne skreći temu. Zagađenje i na ostalim poljima.... Uostalom koliko znam fabrike su te koje najviše zagađuju vazduh, a ne stara vozila. Što ti ne promeniš komplet vozni park? Zašto svi ne promenimo? Vrv iz istog razloga što i ja. Nije tako lako. Uostalom sa ureom i uopšte sa veštakom je druga priča. Nju kupujemo svake godine hteli ne hteli. Ali momenat prihrane, tu je suština, tu je greška. Lepo sam napisao pravilo 4R, ali niko ni da trzne da pita šta, kako...... Hemija, i tom se teži da se smanji prekomerna potrošnja,izbacivanje glifosata, polaganje za licencu da bi uopšte mogao kupiti hemiju, dizne protiv vetra, ispravne prskalice.... Opet kažem, druga i duga je to tema.
Mirkoni, možda nisam bio jasan u prethodnom postu.... Ne tvrdim ja (čuj ja) da ne treba koristiti ureu uopšte, nego je ne treba sada koristiti. Još ajde valjda i može krajem Januara (ako ne bude previše kiše) mada ne verujem bez posledica..... ali brate mili kada vidim da se baca oko N.godine 100-200 + kg/kj..... Jbt..... Jeftina urea pa udri, šibaj da se najuri prinos, (možda) a za ostalo koga briga. A što se tiče prihrane odjednom.... Zar ne može AN na dva i više puta? Kada je azot najpotrebniji biljci i kada će ga najviše iskoristiti? A kada najmanje? Zar stvarno mislite da se azot iz uree iskoristi u potpunosti bez gubitaka? Da se zaustavi u zoni korena i čeka da se biljka probudi? Ima tu još mnoooogo toga ali ne vredi kačiti linkove,pisati samo spamujemo temu jer neće se niko zahebati pa makar iz radoznalosti nešto da pročita. Mi smo bre najpametniji, šta znaju svetski šarlatani.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh