Kada par puta, par sezona sačuvaš žetvene ostatke (uvesti gruberisanje, kombajn sa sečkom i tarupom) trebalo bi da i zemlja promeni sposobnost čuvanja vlage.
Imt577dv, mislim da sam pratio tvoje postove baš u vezi jesenje setve... i neke slike iz tanjiranja si kačio čini mi se.... Potseti me gde su ti slike ili okači link. hoću da se potsetim nešto.
Jeste bilo je sušno kod vas prošle godine kao kod nas pretprošle godine. Ali opet se vlaga mogla sačuvati. Bar u mojem slučaju je tako bilo prošle godine ( a verujem da bi i kod vas mogla da se sačuva) i bar da sam još ranije posejao iako je delovalo da nema ništa vlage. Kao prvo, za pšenicu predusev suncokret-izbaciti, sejati uljanu repicu i kukuruz (ostale biljčice mi nisu poznate) ali ekstra rani hibrid kukuruza (Fao 250).
Predusev kukuruz: Vršaj obaviti sa kombajnom (obično bude kraj avgusta početak septembra, posle 10-og ne gledati više na vlagu nego paliti kombajn) i adapterom koji ima tarup koji će napraviti "tepih" (i najjeftiniji će uraditi posao) od te iseckane kukuruzovine. Taj tepih čuva vlagu koju je zemlja hvatala tokom prethodne sezone-kulture. Ostaviti tako jedno dve do tri nedelje. Baciti veštak, mešano+malo uree, uraditi tanjiračom koja ima rotore (ako treba 2x) ako nema rotore preći njivu sa valjkom. Ostaviti opet do momenta setve, uraditi tanjiračom, setva pa valjanje.
Još bolje bi bilo, ko može, jednom tanjiračom pa gruber jednom (eventualno još jednom) pa onda setva i valjanje. I da, to što od gore njiva izgleda katastrofa uopšte nije problem. Diskosna sejalica će posejati (ne i imt).
Treba ući u šemu kako podići vlagu (rekao bih da je tu gruber mama, a možda može biti i plug sa paker valjkom) koja je u zemljštu. A mora je biti. Ako je nema, treba je naučiti sačuvati. Probajte nešto da menjate u obradi.
Sećam se kad je Bobo ili neko drugi pisao da od kako ne pali žetvene ostatke, da ima utisak kako je zemlja promenila boju ali da je sigurno lakša za obradu.