Psenica 2019/2020

Danas se provozao malko atarom, i danasnji zakljucak je:
Psenice koje su prskane drugi put ili ti u cvatu (sto se vidi po tragovima gazenja), su totalno pozutele (boja zrele slame) i zrno vec podosta tvrdo, mislim da ce da se vrse uporedo sa jecmom.
Ipak one koje nisu gazene jos uvek imaju zelenkastu boju i koliko toliko mlecno-vostano zrno......
Po onome sto sam video mislim da ce taj drugi tretman dosta umanjiti rod ove godine.
Tako je barem kod nas u ataru......

Tako je otprilike stanje i kod mene u kraju,jedan komsija koji radi domacinski i zito posejao krajem oktobra bilo inzvanredno do pola aprila kad je prvi put prskao i ono posle par dana pozutelo i sve se nekako smuljalo ali je malo doslo sebi pa kad je uradio drugo prskanje u cvetu posle 3 dana je prakticno uzrelo a klas od pola na gore nema zrna uopste dok je pak drugi komsija sejao krajem decembra a zito je niklo u februaru bacio je u martu malo ureje bez ikakvog prskanja e njegovo zito je sad kao grom modro zeleno a klas debeo kao palac

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Caco i Barbula kod mene je baš drugačija situacija nego kod vas. Sve moje komšije nisu prskale u cvetu (a retko je ko i uz herbicid stavljao i fungicid) u odnosu na moju i od jednog mog komšije kojeg sam ubedio da tada prska. Kod svih je zastavičar požuteo i dobio onu tamno braon boju, a klasovi već imaju malo beličastog zrna. Sad kad ugreje biće to brzo gotovo.

Nemam pojma sta se desilo,ovaj kad prskao kao da je isprskao totalom posto su mi 3 njegove njive fakticki preko puta kuce bas sam pratio situaciju i to zito je za par dana izgorelo

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Prve 3 slike zito sejano krajem decembra i nije prskanko,druge 3 zito koje je prskano 2 puta i do tada je bilo vrhunsko a vidi se i jedno cose gde je preskocio
637d151444fe21507bacea6847336977.jpg
1f524de02c021283e321cf1534dc56f6.jpg
3feadd3539813d4c89b1d58b7ce5c1e3.jpg
18c3b5212b37588030f230705279bb27.jpg
6ecea1f41f4424e7e7371947d5638a13.jpg
6096a2af0d7c5e08dcf7e67a5ad0c419.jpg

Poslednja izmena:
Nešto sam ovih dana prolazio atarom ali u žurbi nisam izlazio iz traktora i zagledao bolje izbliza, al opet i iz traktora se vidi da ima bolesnih klasova, da li septorija ko i Lane ili nešto drugo ne znam, al mi se ne sviđa situacija, bez obzira da li je gaženo žito ili ne...

Juce sam bio do Viminacijuma na eksk. i vecina zita je vec zuto. I ovde se pojedini zale na septoriju, ali nigde nije kao sto su kod vas.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Uzmes seme sa yunta kvatrom ili sengenta ima neku zastitu ne mogu da se setim ,fungicid i insekticid a mozes kad doradjujes seme fungicid i imidakloporid insekticid da naneses na seme i to ga cuva do proleca od bubica barem je tako kod nas u ataru

Poljoprivrednici u Srbiji, zadruge i gazdinstva više neće moći da prodaju svoju robu preko agencija i firmi koje su se bavile posredovanjem u trgovini žitaricama, jer je na snagu stupio Zakon o robnim berzama, prema kome nijedna ustanova koja nije registrovana kao berza ne može više da se bavi takvim poslovanjem.

Da li neko zna koji je i kada su usvajali ovaj zakon, da li to znači da nam ukidaju prodaju preko Gea i sličnih berzi koji su uvek imali bolju cenu od lokalnih otkupljivaca. Hteo bih da znam ako se sprema scenario kao za maline kada su uveli da niko ko nema 400t hladnjaču u komadu nesme da izvozi iz Srbije, pa su u dva dana oborili cenu voću

Na pitanje kako su obilne padavine u poslednjih dve nedelje uticale na pšenicu, stručnjaci odgovoraju da je za sada sve u redu.
Jedino bi moglo da se desi, da se ukoliko bude odložena žetva zbog vlage pojavi buđ na ovom usevu.

Da li onda treba ponovo prskati i čime?
Vidim na prognozi da su kiše u najavi od 16 do 26 Juna, pitao sam i tražio po Internetu za hektolitar a u agrodanu našao na ovo mišljenje, e sada već sam jako puno uložio po ha za pšenicu imao 5 prskanja, uključujući regulator rasta dok je bilo toplo a bilo vlage u njivi krajem marta, jednom posle teškog mraza na 5cm od -5 i to u par dana, ovo bi mi bio opet troska koji bi rado zaobisao

Danas u prolazu sam vidio na više parcela ovakve oazice gdje se pšenica suši.
Da li bi to mogle biti posljedice cikada ? Za par parcela znam da su sijane ranije, ali ima i nekih koje su sijane krajem oktobra pa im se opet javlja taj problem

mBo2Sou.jpg

Nazad
Vrh