Psenica 2019/2020

Manite se ljudi toga, ajmo korisno zboriti. Stalno sam se pitao kod pšenice da li je treba dva puta prskati ili tri-četiri puta. Stalno vagam pare, trud, gaženje i na kraju prinos. Pre dve godine prskam standardno od fuzariuma i ostane mi u prskalici 30 litara i kako je komšija do mene imao pokošenu i odnetu detelinu ja poteram ivicom po detelini, izbacim onu jednu granu i poduplam prskanje, da potrošim sve. Posle 10 dna odem i vidim kao da se to lišće malo spržilo ali u žetvi vlat je bio veći i krupniji. E sad jbml.
Da imam dve njive sa žitom, siroma pa nemam, baš bih napravio neko poređenje sa 2 i 3 prskanja pa da vidim efekat toga.

Ja sam sa zastitom zavrsio,sad samo kisa da padne najavljuju utorak i sredu

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Ja sam sa zastitom zavrsio,sad samo kisa da padne najavljuju utorak i sredu

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока
Da, najave ako se nastavi ovim trendom ako bude palo 5lit da budemo srecni, iz dana u dan situacija se drasticno menja, umanjuju se padavine.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Evo jedne iz naseg atara. Nije moja, komsijska je. U tom delu atara 80% je takvih.
3d49e0a0bf64f78ad3cbcdd9d8335329.jpg

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
Niko ne komentarise? Ima i kod nas ovakvih. Da li je razlog samo susa?

To je "blagodet" hemije u "prevenciji" koja je osolila rane ranjeniku.
Opaka susa kise niotkud a maheri na svu muku pocnu da prskaju i ne stede nego udri od svega po nesto da slucajno stagod ne zafali.
Samo prskaj da ne okasnis eto sad ce i kise biti pa hitaj ne staj sto pre to isprskaj ako mislis da ti rodi.
Struka sve preporucuje i svega treba kupiti, ne sparaj naravno vasi novci su im dragi i dobrodosli .
Ta struka daje savete seljaku koji ih slepo slusa kao da mu je vrana pamet popila.
Nesretnik vadi novce i baca ih barabama u dzepove ko pijan sto se sa novcima razbacuje.
Al kad dodje do otreznjenja eto mamurluka kise koju su svi strucnjaci onomad najavljivali ne bese, a ona pogana hemija umlatila mozda poneku bubu al zato zito otislo u ocin.Nece ga biti ni za bube al ni za tebe , novci odose steta osta.
Preci se u grobu prevrcu kome su to zemlju ostavili i sta sa istom radis nesreco.

Poslednja izmena:
Na slici koju je postavio Žika ,vidi se da je negativno dejstvo hemije ,da li fungicid ,hebicid ili insekticid ?
Ulaz u parcelu koji nije prskan ,donekle deluje normalno.

Na slici koju je postavio Žika ,vidi se da je negativno dejstvo hemije ,da li fungicid ,hebicid ili insekticid ?
Ulaz u parcelu koji nije prskan ,donekle deluje normalno.
Pre ce biti da je vise od prskanja pa posle toga sledio neki mraz ili jako niska temperatura pa ga to dotuklo...stres.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Ima kod mene zita koja nisu prskana pa su isto ovako okolo parcele bolja gde je pored posejan kukuruz ili suncokret, to je verovatno zato sto je po obodu parcele bilo malo vise vlage jer nije bilo useva da je potrosi

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Meni se cini da je kombinacija previse djubriva i nedostatak padavina. Jer se vidi naspram bandere da je isto zuto, a tamo nije mogla prskalica tako da isprska jer se bandera obilazi.

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Sa desne strane je obišao banderu ,gledajući sa ove pozicije .Ako je mali rasturivač đubriva ,jako lože razbacuje.Ako je prskalica ,možda je kod bandere zatvorio jedno krilo da prođe pored bandere.

Tu je problem samo nedostatak vlage.Ovde je bilo dosta žutih i bednih pšenica koje su se drastično popravile nakon kiše.

Nazad
Vrh