Psenica 2019/2020

Jedno pitanje.Ima li svrhe raditi zaštitu ako će prinos biti prepolovljen, od celog bokora samo 1 klas???

Potencijaln za prinos u biljnoj proizvodnji konkretno kod zita(namerno koristim ovaj termin meni najblizi i domaci) se gradi u vise faza a na na kraju celog procesa dolazi rezultat koji je spoj brojnih okolnosti.
Treba dosta toga da se slozi da bi isti bio "rekordan ili ocekivan".
Pocinje se od tipa i pripreme zemljista zatim odabira sorte kolicine hranljivih materija primene agrotehnike i najvaznijeg faktora od svih vremenskih uslova.
U celoj bransi paorsaga zavladala je tehnokratija koja je sebe digla na pijedastal i sve sto su seljaci znali i radili vekovima proglasila je uglavnom pogresnim i okrenula je naopacke tacnije tera vodu na svoju vodenicu.
Seljaci ne gledaju i ne osluskuju prirodu nego sve rade po "rokovima" i "normamam" koje im drugi odredjuju .Ne gledaju u prirodu i u nebo nego slusaju vremensku prognozu i meteo alarme svih boja i sorti.
Gledam kako ljudi ovih dana idu da prskaju zito.
Opsta pometnja cim jedan krene sa prskalicom prema ataru eto horde za njim.
Ma svi se utrkuju ko ce pre i ko ce vise da isprska ,raspituju se ko je sa cim prskao i svako gleda da i on to isto kod sebe primeni.
Brat od tetke dojurio trazi da mu dam prskalicu njegova se pumpa batalila nema vremena da ide po delove gori mu pod nogama.
Zito ti je bolesno, napala ti ga je lema imas zutih listova pitam ga ja.
Ma nemam ali vidim otisao je ..(.nabraja mi sve koje znam i ne znam) pa da odem i ja da isprskam preventivno...javljaju kisu...uzeo sam sve u apoteci jedva sam sve nasao razgrabilo se treba to preventivno isprskati tako svi kazu.
Kao na iglama cupka i poskakuje.
Gasi traktor rekoh mu sedaj na bicikl idemo zajedno da pogledamo to tvoje zito.
Odemo do njive unakrst je pregazimo nigde jedne bube nismo videli nema ni nesto korova zito je normalno za ovakvu godinu nejednako u rastu ima ga svakojakog ali on vidi zute listove pri zemlji i dzaba ja njemu pricam da je to normalno i da je zbog suse daj prskalicu i daj .
Nemocan da idiota razuverim dajem mu prskalicu, a on pride ona tri preparata kupuje i lepak koji je pazario po savetu njemu slicnog tutumraka pa na nagovor ducandzije doda jos i nekih aminokiselina a po savetu agronoma rastopi jos i djubriva da "se nadje".
Kao drogos koji je uzeo svoju dozu vraca mi prskalicu i kaze" Ja sam joj sad dao sto je do mene e sad samo onaj od gore da da sto joj treba "
Brate moj nesretni onaj od gore treba prvo pameti da ti da , da se naucis da mislis svojom glavom a ne da ti drugi govore sta da radis.

Dugacko ovo za citanje,sigurno nesto pametno napisao kolega

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Kakva je tvoja pšenica genije?

Jesi li zadovoljan?
Zito koje sam posejao imalo je problem u nicanju jer vlage nije bilo. Zemljiste sam pripremio sa tanjiracom posto nije moglo da se ore unet je MAP i KAN posejano je pocetkom oktobra .Posle ko zna koliko natezanja sa kisom ,kad je ista pala lepo je niklo izbokorilo se.Delovalo je odlicno u odnosu na sva okolna ali mu je i tada opet falilo vlage i sve vreme je prisutan taj deficit.Dva puta sam ga prihranio sa AN-om i KAN-om tretirao protiv korova i bolesti jednom i sad ga obilazim i uporedjujem sa okolnim parcelama .Nemam korova ima lep sklop ali sve to bez dobre kise nema nikakve vajde.

Hmm ajde da se ne sprdam sa Bobanom. Znaci ovako zastavicu sam radio tamo, gdje ocekujem, 9,tona. Di ocekujem 7 nisam. U klasu sam svuda radio jer su javljali kisu ali i dalje ponavljam tamo, di ocekujem od 7 do 9 tona odradjeno je. E sad sto kisa nije pala sad u klasu (iako javljaju ju uskoro) to nije do mene. Medju tim ako imam zito koje ne obecava ni 6 tona jedva mozda 5 tu onda tvoja teorija ima smis ali zar bi ti riskirao, zito radi uloga od 30 eura po jutru, da ti 7 tona padne na neznam ni Ja koliko malo, ili ono od 9 tona da padne bar za tonu da se bolest rasiri.... Mislim da nema smisla. Ponavljam uoci kise radim a lema ima je u ataru i zto je isao kontakti.

Poslednja izmena:
Синоћ и јутрос сам окретао све те "Реин аларме", "Виндије", "Реин радаре", РХМЗ наш и хрватски, видим нема ми неких облака изнад главе и преломим - идем да шибнем ту прскалицу и по и... заборавим маску. Одем без ње, 'ебаји га! :eek:

Жута гадост која се накупи у кабини одоздо (ИМТ, наравно) ме натера да кијам к'о магаре и сузе ми очи к'о од сузавца! Није помогло ни повлачење мајице на лице и фајтање водом пода трактора, да по кабини не лети гадост док се враћам кући - контаминир'о сам се по ПС-у и држало ме је практично до малопре. o_O

Тек, посао сам завршио, жито добило ~0,65 л. "Дует Ултра", онако баш дооооста "Вантекса" ~150 мл/ха (рече заштитарка да су лане имали доста проблема са лемом са препрученом дозом; је л' неко има такво искуство?) и уз оквашивач. Неке трагове болести до сада нисам запазио, лему такође, али знам да је ту, а тим малим огумцима где су мишОви проредили нетретирано семе не могу да поправим, нити је нека штета.

....И онда је након два сата после завршетка мог посла, почела да роси киша, па почне, па престане, па настави... Углавном, у том нећкању није честито ни поквасила бетон, па се надам да ће шпеције урадити пос'о који треба да ураде и да их ова зезанција од кише неће спрати. BTW, зна ли неко која количина падавина може да поквари пос'о са прскањем?

Otkad nisam snimio video, ne pamtim... :)

U 27.5 ha otislo 16.5l duett ultra i 1.3 l vantex. 350 ml vantexa ostalo da ponovim ovih dana, izgleda da sam bio mnogo sanjiv jutros u 5 dok sam punio prskalicu kad sam od dva sredstva jedno uspeo da zaboravm da sipam. :)

Brzina 10km/h, pritisak 2.7, dizne idkt 4, potrosnja vode 180l/ha. Na celu povrsinu mi je preteklo 10ak litra vode. Jos sam u neverici :)

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Biće to dobro. Moglo je jedno 2 dana ranije prskati ali imali smo drugog posla pa je moralo ovako.

Mila majko koliko je tu hemije skrkano tesko li se onom ko to brasno bude jeo.
Ipak vi ne znate dobro da racunate jebes te skole i nauku koju slusate racun vam ne valja.
Teras bube otrovom sa zita al zato dodje buba posle na tebe, pa tebe pojede.
Kako god okrenes buba dodje po svoje , pa sam rad da mi buba pojede malko zita mislim se ostace ga i za mene.Bolje i to neg da pojede mene celog a da zita ostane malko vise al bez mene.

Nazad
Vrh