Nije loše dati 1/3 planiranog N u jesen zbog boljeg bokorenja.Ispostavilo se kao dobro ko je dao i veću količinu N u jesen ali ko bi znao da će biti ovako sušno.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ja sam pretprosle godine zaorao 220kg/kj uree u jesen , vise je rodio kukuruz na toj njivi nego na susjednim bacan u proljece ista kolicina uree. Drugo gnojivo nije dobio.Kockanje!Gde bi otišao taj azot da su bile padavine kao što su i trebale biti.Ništa bez kiše....
Kako ko? Pa @Bobansupergenije !ali ko bi znao da će biti ovako sušno.
Kolega isto pretprošle godine zaorao i Ureu i N.P.K u jesen, da bi mogao u proleće biti malo komotniji. Rezultat-nikad lošiji kukuruz. A takva godina bila.... Tačno si mogao znati u ataru koja je njegova njiva. Požuteli, kad su ostali bili doobro zeleni.Ja sam pretprosle godine zaorao 220kg/kj uree u jesen , vise je rodio kukuruz na toj njivi nego na susjednim bacan u proljece ista kolicina uree. Drugo gnojivo nije dobio.
Od ponoci akumuliram,sad jos uvek grejemAjde, ajde, paraćinac... Akumuliraj se malo.
Ima on i neke dobre izjave, ali uglavnom je malo.....
Kolega isto pretprošle godine zaorao i Ureu i N.P.K u jesen, da bi mogao u proleće biti malo komotniji. Rezultat-nikad lošiji kukuruz. A takva godina bila.... Tačno si mogao znati u ataru koja je njegova njiva. Požuteli, kad su ostali bili doobro zeleni.
Mogu delimicno da potvrdim tu pricu,jer meni je trenutno bolja psenica na uzoranom(neplanirano posejano) nego na tanjiranom. Mada ta parcela gde je orano je niza zemlja(kada je mnogo kisno prolece hoce da lezi voda) u odnosu na ostale dve gde je tanjirano tako da mi ni to nije bas u potpunosti merodavno ali razlika je ocigledna.Prije desatak dana gledao na tv-u , doktora nauka sa instituta OS (inace autora vcina sorti njihove psenice) koji ima sasvim drugu pricu.
Kod susa kaze treba zaorati dusik (N) sto dublje i onda sejati psenicu , korijen ide tamo gdje je hrana odnosno, dublje. I kod suse ako je dusik gore i gro korjena je gore gdje mu je i hrana dok onoj prvoj je dublje gdje ima vise vode.
Kraj moje parcele ima psenica gdje je prvo bacena urea pa onda tanjurano i sijana pšenica. Kad ovrsi pitacu ga koja je razlika sa takvim gnojenjem i ovim u proljece.