R
rad78
Guest
Aca raic što plaćaš tanjiranje kad možeš uzorati i dodatno smanjiti ulaganja,ne znam koliko je kod tebe uslužno tanjiranje ali kod nas sa teškom tanjiračom nije jeftino.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Zasto placas usluzno tanjiranje,ako imas svoj traktor,mogao si da uzores,i zasto sejes semensko,jesi li ostavio semena za sledecu setvu?Evo i moje računice na ovogodišnjoj proizvodnji od cca 2 ha pšenice.Ukupna ulaganja po HA su bila 85.000 dinara,sve u fulu.Dva prohoda tanjiračom(plaćema uslga)kupovno seme,sejanje(plaćeno) Map pred tanjiranje,u proleće dve prihrane 200kg UREA ,200 kg Kan dve zaštite od bolesti(Falkoni Acanto) sekator,fastak,kombajniranje(plaćeno),vuča moja,prskanje moje i razbac.đubreta moje(samo gorivo).Rodilo 8.250 i sad je pitanje po kojoj ceni računati.Ako je po 16 din/kg onda je prihod 132.000 i za svaki dinar viša cena,prihod se povećava za 8.250 dinara.U prvoj varijanti(sa cenom od 16) zarada je 47.000 pa sve tako redom.Tu jedino nema arende(zemlja je moja) ali ako i nju ubacim u troškove,a ona se ovde kreće oko 25-30.000 po ha,računica sve kaže.Ima zarade ali je dosta tanka. U svakom slučaju,mora biti preko 7 t prinos da bi se bilo u nekom plusu.Ostaje pitanje da li redukovano ulaganje uz manji prinos ipak daje neku veću zaradu od ovog ful ulaganja u mom slučaju.
Sve je otvoreno prikazano bez ikakvog ulepšavanja ili umanjivanja.Možda bi uz neke svoje alatke(tanjirača,sejač,kombajn) bila i veća zarada ali tako je kod mene.
Strasno sta sve moze covek procitati na forumima.Da je dobro nije,cena je losa ali....
Prvo i prvo da bi nam bilo bolje moramo da radimo onoliko koliko mozemo i za koliko imamo para.Vecina vas se otima za zemlju,nagurali ste cenu arende da je to strasno a za tu cenu ste direktno vi krivi,nije vam kriv Lacin ispod Cera,ili Pera iz Leskovca,koliko vidim sjebete sve pare za astronomske arende a kad treba da posejete uzimate na zaduzenje,e tu lezi zec,citam sta pisete,razduzenje djubriva po 80 dinara!!!seme psenice po 60-70 dinara(zasto ne sejete svoje seme)!!!Pa po tim cenama i ceni arende nemoze vas izvaditi ni cena od 25 dinara.
Kad posejete psenice koliko mozete za KES da nikom nista ne dugujete imacete manje troskove za materijal i vecu cenu u otkupu jer ce psenice biti mnogo mnogo manje posejano a i kad vide da zemlju niko nece pasce i cena arende.
Da dodam,treba krenuti ispocetka,spustiti se na zemlju,i meni je to bio problem,vadim se iz blata i vidljivi su rezultati,sejem psenicu 2,3,4 reprodukcije,mnogi su mi okrenuli ledja a mnogi pomogli kao i kolega mcbaycow.
Sustina je da su oni vec prodali po 19,60dinara ,a sad gledaju da kupe sto jeftinije,da bi namirili,,ima naslov u kuriru ceda muljao sa psenicom,nece da mi prebaci.Sustina price je jako losa cena. Kod nas otkupljivac jedan je spustio na 14din.
Kada budemo u vecnoj meri imali svoje smestaje za robu nece moci tako lako da zaradjuju. Ono sto sam primetio je da ljudi su prezaduzeni i da masa ljudi je prodavala sa njive po bilo kojoj ceni.