Psenica 2015-2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel moguće da toliko plaćate zakup, kod mene je max 220 e po hektaru ili 15 metara kukuruza po jutru.da je kod mene toliki zakup ja je ne bi radio dao bi nek se jebe ko oće imam svojih 15 ha to je 6000e i lagano u penziju. ostavit 1 ha čisto da ne zaboravim kako je to radit zemlju

ponovo Avenue,i ako sam bio kritican prema njoj zbog lakog i brzog oboljevanja,ici ce mo sa maximalnim brojem zastita u zavisnosti od potrebe pa ce mo videti rezultat naredne godine
Petre opusti se malo.
2ewo0ic.jpg

Danas kosio apac ,razocarao se
U jesen baceno 100kg 11:52. ,130kg semena,sredinom februara 100kg ureje pred kisu,krajem februara 100kg ana pred kisu isto, prva zastita falcon i insekticid , druga zastita duet ultra insekticid i 5kg ureje tastopljene u prskalici sve po jutru pricam . dobar sklop u prikolici slabo . 36 metara cisto po kj. Hektolitar 80. Vlaga 10

Dogodine menjam sortu

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Ovdje je bilo u proljece i do prije 15-tak dana kise i previse. Imao apac sijan 20.11 i to 120kg/kj. U proljece samo UREA 150-160kg , u jesen nije baceno nista, mislio ici prihranu jos sa kan ali kada sam cuo kolika se predvidja cijena odustao , jedna zastita, do prije 15-dana bio u vostanoj zriobi , mislio taj nece ni dozrijeti. Ispunjeni svi uvjeti za mali prinos , kasna sjetva, oran kukuruz koji je siliran, malo gnojiva a ispalo 13% proteina i vrlo visok prinos , jos ga i zadnja bura porusila.

Prije isao gnojivo po ps-u pa 11,5% proteina:sta:.

Juce skidali Basmati, odusevljen sam. Malo preko 4500po kj. Vlaga 12,hl 76. Narocito zadovoljan jer je setva bila 5 novembra. Danas pukao top na Anapurni negde oko 3500kg po kj,ali peta klasa zemlje tek treca.godina kakp radim parcelu drzavnu pre toga je bila senokos jedno 10godina koliko znam. I parcelu je led tukao,procena osiguranja je ,40%. Vise nego zadovoljan.

Nada poslednja umire.

I ja citam oko ovih prinosa, koje kod mene nisu jos zabelezeni u istoriji, a troskovi pojedu takav prinos, zemlja se iscrpljuje da bi zaradili trgovci, pekari.., prehranili se dzabolebarosi u gradu sa jeftinom psenicom- brasnom, onda ne vidim smisao i racunicu visokoproduktivnih ratara. Moji peinosi su od 5-5,5t/h uz 150 kg.mapa+200 san-a, sekator, jedan tretman falkonom i 12000 din. kombajniranja, nafta = max 50000 din.troskova po hehtaru i zarade po prosecnoj ceni psenice za tadnje dve godine od 17 din. oko 300 e. A zakup je dzaba ili 50-ak eura/h ako je parcela kvalitetna.

Opametiće se i kod nas ljudi što se tiče cene arende,samo polako...:ppozdrav:
Koliko polako:osmeh:Zadnjih 10 godina naraslo ali se koliko pratim na casu nesto ne smanjuje.Mislim da je nagurana cena arende od strane lakoumnih seljaka koje neko finansira ili su kreteni pa su pukli do sad zbog takvog utrkivanja pa sad cena ostala na maksimali ali tesko se to vraca,ima kod nas mnogo budala na malom prostoru....

Znam kako je kod mene,zakup 100 eura po hektaru,prinosi prosek ove godine oko 5-5,5 tona a njiva u ataru neobradjenih mnogo,ali niko ne misli da da spusti cenu arende(sto ja i netrazim,mislim da je OK)a zemlja je prosek 6.klasa.Ta cena od 100 eura je formirana i gotovo,kraj,beton.

Ja cu na jesen opet sejati NS40s, zadovoljan sam prinosom ove godine. Ali cu najverovatnije posejati i 4-5 ha Apaca.

Послато са GT-S5570 користећи Тапаток 2

I ja citam oko ovih prinosa, koje kod mene nisu jos zabelezeni u istoriji, a troskovi pojedu takav prinos, zemlja se iscrpljuje da bi zaradili trgovci, pekari.., prehranili se dzabolebarosi u gradu sa jeftinom psenicom- brasnom, onda ne vidim smisao i racunicu visokoproduktivnih ratara. Moji peinosi su od 5-5,5t/h uz 150 kg.mapa+200 san-a, sekator, jedan tretman falkonom i 12000 din. kombajniranja, nafta = max 50000 din.troskova po hehtaru i zarade po prosecnoj ceni psenice za tadnje dve godine od 17 din. oko 300 e. A zakup je dzaba ili 50-ak eura/h ako je parcela kvalitetna.
Sustina je u zakupu. Kod nas je 400-500e. Tona psenice je 120e da kazemo. Meni treba 4t vise proizvesti od tebe da bi bili jednaki.

Nije bitan prinos koliko je bitnan odnos ulozeno vraceno,nekad ti vise ostane na ovrsenih 5t nego nekom na 7t....

Ja sam na 200kg map,200kg ureu i 200kg sam,jedna zastita akord + sekator imao preko 7,5t po he,s tim da su neke njive prve godine u zakup,neke druge ali je sustina da sve te njive kao ni moje nisu nikad dobijale NPK,Zato sad ja malo vise djubrim,za par godine kad sve to udje lepo u kondiciju nadam se mnogo boljim rezultatima....

Kod nas se javio ogroman problem na terenu. Svi silosi u krugu od 50km su puni i vise ne primaju psenicu, a ima jos mnogo da se skine. Psenica stoji ocigledno i nigde ne odlazi.
Odvezao sam jedan kamion i predao juce, i posto nisam stigao drugu turu da prevezem do mraka, jutros je radilo dzakiranje i skladistenje kuci. Sutra se skida poslednjih 80 ari....

Imao sam NS40S (300kg/ha) i Balaton(200kg/ha).
Balaton je izgledao mnogo bolje ovako na oko i ocekivao sam mnogo vise od njega, ali vaga kaze da razlike nije skoro ni bilo. Vrlo moguce da sam trebao vise semena da bacim kod Balatona.

Predusev soja
Osnovno djubrenje MAP 12:52 1kg/ar
Dva puta tanjiranje pa setva sejalicom
Prihrana 2kg urea + 2x folijarno
Zastita
1. Sekator, furore super, falcon, vantex, bioplex
2. Adame bumper

Hektolitar 79,8
Vlaga 11,67
Primese 1% (softver je napisao 3% jer tako mora da stoji ali su mi naglasili i skinuli samo 1%)
Prinos na vagi 5440 kg + 32 dzaka jutros po oko 50kg (1600kg).
Povrsina 1,5ha a to mu dodje ukupno 7040kg a to je 4700kg/ha. Moglo je i bolje na ovakvoj godini ali ovo je realnost.

Evo par slika i jedan snimak.

Evo snimka

Primese su ti 3%, a skinuli su ti 1% jer je do 2% u standardu. Mi smo imali i dodavanje do 1% na vlagu ako je bila 12%, ali su nam skidali jedan za jedan na hektolitar ako je bio ispod 76. Pozitivne bonifikacije nije bilo ako je vise od 76.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh