Psenica 2015-2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kiod mene su rekli da će biti finansijske bonifikacije na hektolitar, a kako to ćemo videti kad budu imali konačnu cenu!

@markokg1982

Jesi koristio i ranije Furore super u psenici ?
Zar on nece da smanji prinos ?

Послато са GT-S5570 користећи Тапаток 2

Poslednja izmena od urednika:
Imao sam NS40S (300kg/ha) i Balaton(200kg/ha).
Balaton je izgledao mnogo bolje ovako na oko i ocekivao sam mnogo vise od njega, ali vaga kaze da razlike nije skoro ni bilo. Vrlo moguce da sam trebao vise semena da bacim kod Balatona.

Predusev soja
Osnovno djubrenje MAP 12:52 1kg/ar
Dva puta tanjiranje pa setva sejalicom
Prihrana 2kg urea + 2x folijarno
Zastita
1. Sekator, furore super, falcon, vantex, bioplex
2. Adame bumper

Hektolitar 79,8
Vlaga 11,67
Primese 1% (softver je napisao 3% jer tako mora da stoji ali su mi naglasili i skinuli samo 1%)
Prinos na vagi 5440 kg + 32 dzaka jutros po oko 50kg (1600kg).
Povrsina 1,5ha a to mu dodje ukupno 7040kg a to je 4700kg/ha. Moglo je i bolje na ovakvoj godini ali ovo je realnost.

Mislim da je pre problem slabo osnovno djubrenje, redukovana priprema i malo vise hemije nego kolicina semena.

I kod mene na njivi u kondiciji(u poslednjih 5 godina 2 puta izvlacen stajnjak) 2kgnpk+2kgurea+2kgsan i niti jedna polegla stabljika. Bez regulatora 2.1kg semena po aru.

@marko1982 lokalna mesaona stocne hrane otkupljuje ovih dana psenicu tako sto od 5 traktora/kamiona odaberu jedan u kom im je najlepsa psenicica, a ostali kaput!

Kod nas su prinosi slabiji 4t/Ha, 6t/Ha samo najbolja zemlja. Seme je "podsemensko", tj, prva reprodukcija, Simonida i Nikol.

Djubrenje (na jesen ne djubri niko, sirotinja :D ) samo februara 300kg/Ha neko rusko (jel SAN nisam siguran, bilo je najskuplje u ponudi). Prskanje jednom od korova, cime nemam pojima,

Prinos mi je dodatno smanjio i divlji ovas u psenici, cime se to tretira, da ga u prskanju sledeceg proleca unistim? Hvala

PS - moram sa zaljenjem da konstatujem da nikada nije bilo ovoliko zapustene zemlje kod nas na jugu :( Zakup je gotovo besplatan, ili simbolican, za 50eur mozete Ha da radite, ako ga nadjete, u mom selu sem mene misim da niko nema parcele vece od 1Ha...

Poslednja izmena:
@markokg1982 Jesi koristio i ranije Furore super u psenici ? Zar on nece da smanji prinos ?
Prvi put ga koristim. Kao sto se vidi iz prilozenog, njiva je bas lepo ociscena od ovsa. Ima ga po negde, al Boze moj :osmeh:
@marko1982 lokalna mesaona stocne hrane otkupljuje ovih dana psenicu tako sto od 5 traktora/kamiona odaberu jedan u kom im je najlepsa psenicica, a ostali kaput!
Juce sam skinuo poslednju parcelu od 85 ari. Prinos iz ove povrsine je bio 4200kg. Otkupno mesto Trska je puno, kod lokalnog otkupljivaca mi je nudio samo zamenu za robu pa sam produzio dalje. Predao sam je u Zitoprodukt koji je otkupio Dule Mojsilovic, vlasnik sadasnjeg Agromarketa. Prodao sam je za 15din i jos su dosta strogi prilikom prijema robe.
Oni takodje popunjavaju poslednji prazan prostor. Kazu mi radnici da se mnogo psenice dovlaci iz Vojvodine. Uzeli su poljoprivrednici valjda seme, hemiju, djubrivo i sada preko psenice vracaju. U redu iskljucivo samo sleperi, i moj mali petotonac sa 4t natovarene robe :haha:

2iu4wgj.jpg

14wyl8i.jpg

bhkl13.jpg

2cfax5w.jpg

@Petar Krsmanovic
Koliko je bio prinos psenice sa tvoje slike?

Moja zapazanja. Pregusta ti je ta psenica. Koja je sorta i koliko si sejao semena?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh