Psenica 2015-2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sobred je sorta firme caussade, a ne kws, imao sam njega i moisson. Sobred je bio oko 75hl , dok kod moissona 79, prinos u oba roka setve bolji kod sobreda, kod mene licno nije bilo bitno vreme setve na kraju je sve bilo super, a prinosi vise nego odlicni

A to koliko je kome rodilo je stvar vise eto da se kaze. Pocecu da ne govorim prinose, vec samo zapazanja u vezi proizvodnje.
Kod nas u celoj opstini(12 sela) ima sarenih prinosa, od 3000kg do preko 5000kg/kj, sve zavisi kako je ko uradio, sorta psenice i kakvo je zemljiste. Ne bude psenice svuda isto na razlicitim zemljistima. Kod nas psenica slabije rodi ma kako je uradio, dok kukuruz razbija. Ali ovde na forumu je u svakom mestu zemljiste kao bogom dato za proizvodnju psenice, maltene samo sto je posejes vec imas 4t, a kad prskas dva puta do 6t. Svaka cast na uspehu!

Apac po jutru(57 ari) dao 4100kg, od djubreta 175kg 9x15x15, 100kg uree i 100kg kana, dva prskanja, na losijoj zemlji.Hektolitar 76.

@milan89
Da li je Sobred ranija od Moissona? Kakva je setvena norma primenjena kod jedne a koja kod druge? kako se bokori u odnosu na moison? Jeste causade je Sobred, Solehio je onda kws. Toliko ima sorti da se pogubim... :ppozdrav: Koliko kg/ha ti je Sobred vise dao od Moissona?

Poredjenja radi, prosle godine sam imao Moissona 10% vise nego sada ali i onda a i sada sam primetio da jako tesko otpusta vlagu i da mu je slama jako dugo zelena. To je u sustini losa osobina, jer kao sto se sada desilo, pokisne, dune vetar itd i onda polegne do zemlje. Poluzrelo stanje mu jako dugo traje.

- - - - - - - - - -

Kod nas u celoj opstini(12 sela) ima sarenih prinosa, od 3000kg do preko 5000kg/kj, sve zavisi kako je ko uradio, sorta psenice i kakvo je zemljiste. Ne bude psenice svuda isto na razlicitim zemljistima. Kod nas psenica slabije rodi ma kako je uradio, dok kukuruz razbija. Ali ovde na forumu je u svakom mestu zemljiste kao bogom dato za proizvodnju psenice, maltene samo sto je posejes vec imas 4t, a kad prskas dva puta do 6t. Svaka cast na uspehu!

Za 6t/kj treba i zemljiste i agrotehnika vrhunska. To je gotovo genetski potencijal novih sorti. Najbolje sorte imaju 12t/ha potencijal ali mislim da u nasoj klimi je nemoguce to postici jer kako god se okrene imamo temperature preko 30 u junu i to smanji prinos mnogo.

Moisson, 2.2 ha, 19300 kg (18971 kg SRPS), vlaga 14.5%, hl 80.6, primese 2%

Sejano 24.10., 450 kg semena, od mineralnih đubriva je dobilo 400 kg MAP, 400 kg UREA i 400 kg AN. Tretirano sa Moddus, Artea i drugi put samo sa Fury protiv leme.
S obzirom da je pšenica bila moj projekat ove godine i da sam ovako nestručan uspeo da oborim višegeneracijski rekord u familiji što se prinosa tiče - ja sam prezadovoljan. Cena je već neka druga priča.

Moj prosek ove godine 3.4t/kj ,ingenio i ns40, npk ,azot dva puta ,dve zastite , original seme ..
hl 76-75, danas sam odvukao prikolicu iz jednog malog vinograda ,hl68 , ns40..

Usluzno sam kosio od 2.5 do 4t/kj , a koliko cujem i kod nas su prinosi uglavnom dobri , sad vec preko 5t/kj

Vise srece drugi put i sa cenom i sa prinosom

Recimo ja imam prilično lošu zemlju ali bi smeo potpisati kada bi mogao posejati iste godine na svu površini i pšenicu i kukuruz da bi više dobio(količinski) na pšenici.

@bojcetic
Vegetacija im je ista, moisson je u tom polutvdom stanju bio duze, dok je sobred duze bio u mlecnoj fazi i brzo presao u tvrdo.. Mislim da je za nijansu teze podne ovo toplo vreme, prva setva je bila oko 10.10 sa 135/kj kg oba, dok je kasnija oko 27.10, oko 150kg/kj Moisson se bolje bokori ali sobred ima duzi i vlat sa vise zrna, manje dosta slame a jaci prinos, za nekih u proseku 800kg/ha.. Na oko nije tako delovalo mislio sam da ce moisson biti bolji.. Narocito me sobred iznenadio na neka laka i peskovita zemljista gde je pojam prebaciti 3.5t/kj, sam sebi nisam verovao...

Juce pomoseno sofru gde sam prvi put posejao njivi sa samo 120kg po kj na kukuruziste. Prinos 4500po kj. Milina za kombajn bez pologa. Kosili moison juce koji je mnogo bolje iizgledao vizuelno cele godine. Prinos 4200,polog muka za kombajn. Inace muku mucimo sa lomom ove godine kod moisona, puno sturih zrna i sitnog loma, ne idu primese ispod 5%. Zezamo i korpu i obrtaje,ali kada nece nece. Uglavnom idemo dalje. Teka dolaze na reda Anapurna i Basmati.

Nada poslednja umire.

Juče završena žetva apača, prosek ispao 4.8t/kj, hektolitar 77-80, primese 2-3 %

Sent from my LG G3 using Tapatalk

@milan89
Zahvaljujem na odgovoru. Sve se slazemo za moisson. Kod mene je u kasnoj setvi sa samo 170kg/HA uspeo da se dobro izbokori i da rodi solidno ali ne vrhunski. Tacno je da sve Syngente se jako dobro bokore i to mi se svidja.

@Lord Ogy
I kod mene su primese na moissonu bile 3-5. Nikako nismo mogli naci podesavanja kombajna da budu nize.

Primese šopaju od oka 100%.Baš sam gledao ove godine na silosu kada je čovek doneo pšenicu tako čistu da može odmah u koljivo da ide.Aparatura pokazala 1% znači full ekstra u koloru ali ženska napisala 3,5%.Da ga proteraš kroz selektor ne vredi,oni svoje uzimaju.

Ista prica. Danas zovem u nadi da ce neko imati vremena za vikend. Jos ako budem uspeo da nahvatam jedinog coveka koji ima i secku, bice srece do neba :osmeh:

Postoji protokol ali se ne primenjuje po pravilu.Baš sam imao raspravku sa jednim od laboranata na tu temu i ne vredi.Oni rade po svome i to je amin a kome se ne sviđa neka nosi gde mu odgovara.U soji 2014 hteo sam da zakoljem laborantkinju jer pravi ljude ludima ali sam joj tako doskočio da je popi.dela skroz.

Samo sam u viktoriji kad sam nosio suncokret video pravilno uzorkovanje, na ostalim mestima kako se kome prohte, cak negde ni ne mere 100g na sito vec proizvoljnu kolicinu proresetaju i pride prstima ubace plevicu sa zrnom i sl.
ove god. DPS je primao bez odbitaka tj. samo vlagu preko 13% odbijali

Mi smo imali 4kj pšenice, predusev sooja, sorta kraljica Hl 86,vlaga 11,5, protein 14,6-14,9, primjesa 4% kod nas sada najvise gledaju protein s tim odredjuju klasu pšenice, na ta 4kj sam navrsio 207 metera pšenice prinosom i kvalitetom sam prezadovoljan, s obzirom da je kod 99% mjestana taj isti protein 8-9, moje je oslo u 1. klasu sada jos cijennu čekamo :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh