KishRobert
Prijatelj Foruma
Po hektaru ili po jutru?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ja mislim da je šidska zemlja dosta dobra Slavko,pa sam se iznenadio da imaš tako skromne prinose.Pretpostavljam da si malo"štedeo" na ulaganjima.Javi i za Sobred,tu bi trebalo da se maolo popravi prinos,da ti ne bude tako mali.Danas smo isli iz krajnosti u krajnost njiva 6 kj Ingenio dosta krupano zrno, hektolitar 75 dala 21 t, sledeca 3,75 kj Apache sitaniji, hektolitar 79,5 dala 18 t , ovo mi je generacijski rekord od kad sejemo psenicu, za kraj zetve cuvam Sobreda 5 i 2 kj pa cemo videti da li ce ga oboriti ...
Zavrsena zetva za ovu godinu, prosecan prinos ide oko 3500-3600kg/kj sorta Ingenio, posejano 17.10. Jesenas baceno 150kg/kj 16:16:16, u februaru 100kg/kj Uree, u martu 80kg/kj AN.... Prva zastita 1.04 Falkon + sekator, druga zastita Duet ultra + megatrin... Ni sa prinosom ni sa cenom nisam zadovoljan, cak sta vise razocaran, kad po selu cujem prinose nije mi dobro, ljudi su bez i jedne zastite, tj bez ulaska prskalice u njivu imali prinos od 4500-5000kg/kj BAR TAKO KAZU od prihrane neznam sta su bacali ali tragova od prskanja nema... Zanima me koliko ce ti ljudi imati kukuruza u ovoj godini kad su zita imali ladno preko 5t/kj... Mislim da sam kacio slike zita kako je izgledalo, ako me nebude mrzelo okacicu kasnije opet....
Nije ni ovo skroz tacna teza,ja sam imao 4700 kg po kj,setva u prvoj dekadi novembra,jeste ga malo presekao toplotni talas,ali nije drasticno smanjio rod...Opusti se. Dok nisam isao usluzno da radim operacije verovao sam ovakvim stvarima. Racunas sto bi neko lagao, ni iz dzepa ni u dzep. Ali nije sve tako. Za prinos od 5000kg treba sve da uradis po PS i jos da ti vreme ide na ruku. Ove godine kasnije setve nisu imale srece jer ih je toplotni udar zveknuo. Ranije sorte jos nekako, ali kasnije kao Moison, Basmati, pa jos kasnija setva njih je ona prva vrucina presekla i odrazilo se na prinos samo tako.
Fora je sto jedna profesorica kojoj je to struka nije znala da mi odgovori da li se povecanjem hektolitra povecava i prinos ili samo kvalitet. Tako da sam ostao uskracen za odgovor.Što se tiče rasprave oko hektolitra od pre par strana,
Kvalitet se povecava u znacajno vecoj meri nego prinos.Fora je sto jedna profesorica kojoj je to struka nije znala da mi odgovori da li se povecanjem hektolitra povecava i prinos ili samo kvalitet. Tako da sam ostao uskracen za odgovor.
Specificna masa je specificna... ona je pokazatelj kvaliteta psenice, slicno kao HL, predstavlja odnos mase psenice i zapremine.A jesi je pitao za specifičnu i apsolutnu masu zrna,šta ona predstavlja ?Mislim da povećanjem hektorlitarske mase zrna dobija se i na kvalitetu i na prinosu.
Znam da se kvalitet povecava, e sad da li je "sudjeno" da prinos bude 8t pa da li hl bio 74 ili 84. A druga opcija da li je na njivi formirano npr 7m3 psenice i sad da li ce tih 7m3 dati masu od 5.2t ili 5.8t.Kvalitet se povecava u znacajno vecoj meri nego prinos.
Ja sam se prošle godine opekao sa Simonidom i došao do zaključka da naše sorte treba tretirati regulatorom rasta. Tretman fungicidom u cvetu niste naveli a prepostavljam da ste ga uradili. Zbog ranije setve trebaliste ubaciti još jedan međutretman pre cvetanja kao što je uradio naš član Minđušar. I u našem ataru vecina pšenica iz ranije setve je brzo uzrela i nije dala oćekivan rod.