Psenica 2015-2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Definitivno NS sortiment je izgubio bitku. Jako mi je zao sto je to tako, ali naprosto svi radimo zbog profita.
Gde god je bio pored neke strane sorte, a pogotovo pored Ingenija i njemu slicnih razlika je bila drasticna.

@mindjusar
Ako nije problem kada zavrsis zetvu napisi sta si sve imao od sorti i utisak tvoj o svakoj. Zanima me Sobred, Solehio i Sofru.

A mene zanima količina azota korištena na tim sortama , a može i na pp .
Što se tiče hektolitra ja sam pokrenuo to pitanje i drago mi je što sad vidim da ima tu različitih mišljenja . Lično mislim da to uopšte nije tako jednostavno , da nebudem neskroman , al nisam ja baš toliko naivan i neznalica ni iz fizike , hemije , matematike a i poljoprivrede što sam pitao šta se u stvari gubi a šta dobija manjim ili većim hektolitrom mislim za proizvodjača mada mi nije potpuno jasno ni mlinari šta gube al ajde tu tehnologiju naznam baš . Oni jednostavni odgovori da žito kalira meni nisu ništa rekli al složio sam se jer ni ja neznam više . Jednom sam pratio na jednom stranom forumu raspravu oko hektolitra i sličnih stvari , a pogotovo što je tamo bila dodatna komplikacija što se recimo u Americi prinos žitarica mjeri u zapremini a ne u masi ... Uglavnom rasprava je bila tri-četiri dana , stotine postova , jako zanimljive konstatacije čak i stručnjaka sa univeziteta , i ništa nije zaključeno. Moje lično mišljejne je da taj hektolitar uopšte nije bitan i prinos kolki je odredjen tolki je , jedino za skladište i prevoz da zauzme manje mjesta.

Prosle godine kod mene se kretao hl 81-84, ove godine zbog silnih kiša od 76-79, iste prikolice, razlike na vagi skoro i da nema... tako da taj hl po uticaju težine, po meni slabo pije vodu, više se verovatno odražava na kvalitet.

Evo da prenesem jucerasnji kako da ga nazovem dogadjaj bas u vezi hektolitra zadruga sa kojom saradjujem isporuci dva tegljaca jednom mlinaru hektolitar 81 onako komplet iz silosa sto bi mnogi rekli odlicno jer sve curi u jednu rupu i pune se redom celije gazda prezadovoljan kad mlinar javlja nije zadovoljan kvalitetom psenice:sta: Gazda zadruge onako stari vuk u tom poslu zacnuo se i podbo od besa i iznenadjenja i onda mu mlinar kaze jeste hektolitar 81 odlican ali nama on NEZNACI NISTA jako malo ima proteina svega 11% e sad dali taj mlinar kaki ili je stvarno tako nemam pojma ali nama proizvodjacima se ne pise dobro kad pocnu da otkupljuju psenice po kvalitetu glutena i proteina mnogi cemo se iznenaditi na otkupnim mestima kad kazu da je nece ili nas okinu za cenu pored i ovako male cene!

Dok god plaćaju ovako,bitna je količina, kad budu prešli na kvalitet, precicemo i mi, samo neka plate!
Mada otkupljivaci svakako odvajaju pšenicu koja ima bolji kvalitet, pa je na osnvou istog i prodaju.

Moji neki utisci u dosadasnjem radu pokazuju da veci hl nosi vise kg,strucno objasnjenje nemam :) kod onih sto otkupljuju za brasno je hl nebitan samo protein i gluten

Послато са LG-H815 уз помоћ Тапатока

Hl naravno da daje vise kila u zapremini. To i jeste po definicija masa/zapremina. Gustina se takodje zove u fizici.

Mozda je mislio da se Mindjusar podrazumeva kao rekorder za Backu,pa se trazi za Banat.
Ali se zeznuo za Srem,do sad je bio Paja iz Vognja,a sad prvi kako je zaokruzio na 50m ostali samo dodaju,za sad vodi jedan sa 56-57.

Znaci kukuruza ce biti blizu vagona po kj,ako padnu jos dve kise u julu...

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

Nije sustina samo prinos. Ova godina je pokazala nekoliko stvari: Duzina vegetacije se pokazala kao jako bitna. Ingenio iz rane setve izbegao toplotni udar i dao odlican rezultat. Moisson koji je lane bio bolje, sada je losiji od Ingenija iz razloga sto ima duzu vegetaciju i zveknula ga vrucina.

Od kws sorti basmati od koga se puno ocekivalo dao je jos bolji skor od ingenija ALI jaaaako guda vegetacije, polegao, jedva ga pokosili sa podizacima montiranim na kosu. Napatili se, tako da to sto je rodio vise od ingenije koji meter nije nesto koliko je komplikovan i zahteva vecu setvenu normu, sto finansijski dodje na isto. A kao i svaki kws u svakoj kulturi mocna biljka sa vegetativnom masom ogromnom.

Nemamo iskustvo sa Reifeisen Sofru, sa KWS Sobred, a deluju zanimljive. Nemam iskustva sa Ragt Baletkom. Za sada sam ubedjen da necu sejati, ako se do setve cena ne pomeri barem na 18din. A i ako budem sejao samo jedna njiva od 0.84ha je u igri, jer je kupljena skoro, a bio parlog 10 godina.

A to koliko je kome rodilo je stvar vise eto da se kaze. Pocecu da ne govorim prinose, vec samo zapazanja u vezi proizvodnje.

Na ovu mizernu cenu prinos je veoma bitan.Ono sto je jos bitnije je koliko je ekonomski isplativo veliko ulaganje za velik prinos.Mnoge stvari vise nemaju logike.Cesto je 4500kg vece tj. vise ostaje od njega nego od 5000kg.

Napravio sam ogromnu gresku,mislio sam da je Mindjusar iz Zrenjanina! ::lose::

Kad smo kod sremaca danas sam divanio sa jednim koji kaze da je imao 7.4 po k.j :osmeh:

A danas dosao jedan da plati usluzno kosenje,koji mi kaze na duzinu od 580m i sirinu od 17m da povrsinski ima jutro i frtalj,pa vi sada vidite! :haha:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh