Psenica 2015-2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zanimljivo da kada podbace domace sorte mi prelazimo na strane i nase kudimo, a kada podbace strane mi im dajemo drugu sansu. Mindjusar. Neznas ti sta je losa zemlja.

Losa zemlja,ilovaca,zuta,bez dobrog mraza nemoze da se spremi,bez dobrog traktora,duplo goriva i jakog pluga nemoze da se uzore,bez mnogo djubriva i vode nemoze da rodi bar minimum.U Vojvodini ne postoji,kod nas je ima dosta na brdima,stranama,usponima.Cesto se srece,zovu je sirotinjska zemlja,celopek,glina,lepak,propast i slicni nazivi.

Losa zemlja. Danas gledam analizu, sta da bacim pre tanjiranja za psenicu. ANALIZA. kiselost 4,2, himus 1,5, P 15, K 20. Druga njiva P=2, K=19, u drugoj kiselost 3,8 a humus2,2. Zar nebi trebalo da veci humus bude manja kiselost, ili ja gresim.

Do sada nisam imao naviku da ostavljam svoje seme jer su cene semenska bile mnogo realnije ali ovo je sad prevršilo svaku meru.Komšija doterao svoj špediter i uzeo sebi 400 kg za seme,a ja nisam meni ostavio!Zna se, ko se uči na svojim greškama.Ja sam do pre dve godine bio izrićit zagovornik domačeg semena ali kad me je Simonida zavila u crno,prešao sam na strana i mislim da su ipak bolja po prinosu,mada malo tanja sa kvalitetom.Danas sam čuo od jednog trgovca da je Ingenio najskuplji- 65 dinara.A imam i informaciju da su krenuli trgovci sa upitima ko je zainteresovan da poseje ovu novu sortu hibrida pšenice(nema mogućnosti da se ostavi za seme)i da rađa 11 t,vlat je oko 15 cm ali da je paprena cena.Svašta nas čeka narednih godina.NS institut sprema naredne jeseni novu sortu koja će lagano roditi 10 t,živi bili pa videli.

"... radja 11t ..." :haha::haha:

Kolege kad vam se najbolje pokazala setva psenice do 15 oktobra ili posle?Ove godine sejemo malo vise psenice nego inace... Kws Solehio.

Citam temu i ne znam da li da izvlacim masinu iz supe uopste! A iako posejem nesto bice minimalna povrsina, rod kakav god da bude cena ce biti losa, jer sirotinja mora jesti 'leba!

Kolege imam pitanje, po analizi mi fali samo azota, i to 140kg/ha. To dodje oko 200kg ureje po jutru. Fosfora i kalijuma ima dosta, humus je 3.5. Predusev je kukuruz, mislim orati ovih dana, sta je po vama najbolje da primenim pre oranja? Da li da bacim deo ureje pre oranja, deo pod setvospremac (npr. 50kg pre oranja, 50kg pre setvospremaca), a onda ostatak na prolece kroz prihranu? Ili nesto drugu osim ureje?

Inace setvu neplaniram pre 20og oktobra, prosle godine sam imao njive posejane 7og oktorba i te su najvise nastradale od napada glodara, valjda su se iz celog atara misevi navukli na moje zito, to je bilo nesto strasno, rupa na svakih 10cm... A njive sejane posle, pa cak i u novembru su mi dobro prosle, ni jednog misa, a prinos dosta veci. Za ovu godinu u planu 4kj apacha, prva reprodukcija.

Ingenio nije 65 dinara nego 58,6o (danas uzeo) a Sobred 57 dinara...Inace za Ingenio covek iz Singente kaze da nema vise,sve planulo...

Jel sejao neko sortu Sosthene od Caussade semenske kuće? Nude mi za "probu" pa ako je neko sejao...

Ja bih sejao da sam spremio....ali nisam stigao...svaka cast ako si sredio sve vec :bravo:treba gledati cim se prosusi da se radi, bar cu ja tako

Sto se tice Ingenia. Prvo nije hibrid i moze da se seje sa tavana, zatim tesko da moze da rodi 11t, klas nije ni blizu 15 cm, ali da je dobra, dobra je.

Ja treba samo da istanjiram I sejem, bacio sam i vestak. Nego reko da ne sejem tako rano, kazu sto ranija setva, vise bolesti. Ima li istine u tome?

Obicno sejem posle 10.oktobra,sve zavisi kakva ce biti jesen.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh