Psenica 2015-2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja treba samo da istanjiram I sejem, bacio sam i vestak. Nego reko da ne sejem tako rano, kazu sto ranija setva, vise bolesti. Ima li istine u tome?
Ako bude topla jesen i bez ranih mrazerva onda nevalja pocne sva gamad i bolesti da je naskacu,bauljar,lisna vas i druge zato gledaj oko polovine meseca oktobra da je sejes neces zakasniti!

Zato sejem isto kao I prosle godine. Mozda cak I manje zato sto ubacujem jecam...

Kolege imam pitanje, po analizi mi fali samo azota, i to 140kg/ha. To dodje oko 200kg ureje po jutru. Fosfora i kalijuma ima dosta, humus je 3.5. Predusev je kukuruz, mislim orati ovih dana, sta je po vama najbolje da primenim pre oranja? Da li da bacim deo ureje pre oranja, deo pod setvospremac (npr. 50kg pre oranja, 50kg pre setvospremaca), a onda ostatak na prolece kroz prihranu? Ili nesto drugu osim ureje?

Inace setvu neplaniram pre 20og oktobra, prosle godine sam imao njive posejane 7og oktorba i te su najvise nastradale od napada glodara, valjda su se iz celog atara misevi navukli na moje zito, to je bilo nesto strasno, rupa na svakih 10cm... A njive sejane posle, pa cak i u novembru su mi dobro prosle, ni jednog misa, a prinos dosta veci. Za ovu godinu u planu 4kj apacha, prva reprodukcija.

Nekoliko puta mi je apache polegao, jedanput prije cvatnje pa nije bilo nista u klasovima. Pogotovo ako je kisovito proljece, posavetuj se sa nekim tko je sejao apac koliko je max bacao urea. Inace moj je vec mislim 7 ili 8 reprodukcija:)

Sejem apac 10 godina, nisam imao nikad problema sa poleganjem, a bilo je i dobrih prinosa. Jednom sam samo video apac da polegne i to kod komsije (ja sam sejao), kompletna njiva je polegla, po mom je tada uzrok bila kasna setva (kraj novembra), a 110kg semena po kj, pa je bio redak i kad je vetar naisao skroz ga je oborio.

Inace za Somborce, u sredu u 10h je predavanje u PSS Sombor, pricace o psenici, djubrenju, obradi, zastiti...

Evo ga prvi koji je priznao. Samo cekam dalje i brojim. Ima da je bude kao nikad do sad.
Sejem samo na prvoklasnim pracelama koje su PUNE rizomskog sirka,inace na peskovitim parcelama ide Suncokret ko i do sad.Ove godine sa Solehiom imao sam 3600 kg/kj 100 kg MAP-a zaorano,i 150 SAN u prihrani.Nismo prskali protiv bolesti.Pogresio sam prilikom bacanja djubriva,nisam bacao do komsija dovoljno i tu je psenica bila nikakva,a i setva je kasna bila oko 30-og oktobra....Inace sledece godine bice i tretman protiv bolesti pred klasanje,primetio sam da 10-15 dana pred zetvu uhvatila je lisna rdja,i planiram da posejem do 15-og oktobra sobizirom da ce se kukuruz ranije obrati,a i citajuci na forumu bolji su prinosi iz ranijih setvi..... Kolega Paorpaor Ove godine prinos kukuruza se krece izmedju 2 i 3 tone po jutru kod nas.Da tacno je i kod nas ljudi koji godinama nisu sejali,posejace ove godine.Mislim da je razlog manjeg ulaganja i manje rada nego oko kukuruza,a i sirak je kod nas postao otporan 100% na hemiju u kukuruzu,3 puta prskali smo u punim dozama i nismo uspeli nista.

Sejem apac 10 godina, nisam imao nikad problema sa poleganjem, a bilo je i dobrih prinosa. Jednom sam samo video apac da polegne i to kod komsije (ja sam sejao), kompletna njiva je polegla, po mom je tada uzrok bila kasna setva (kraj novembra), a 110kg semena po kj, pa je bio redak i kad je vetar naisao skroz ga je oborio.

Inace za Somborce, u sredu u 10h je predavanje u PSS Sombor, pricace o psenici, djubrenju, obradi, zastiti...

Kod mene do 5t/kj je ok. vec kod vecih prinosa hoce da polegne, inace ja nisam imao psenicu koja moze da rodi sa toliko malo ulaganja. Sada po EU normama on mislim spada u kvalitetu B2 po proteinima , znaci 3 klasa ili stocna hrana , nazalost.

Sto se tice Ingenia. Prvo nije hibrid i moze da se seje sa tavana, zatim tesko da moze da rodi 11t, klas nije ni blizu 15 cm, ali da je dobra, dobra je.

To se nije odnosilo na Ingenio već na nešto sasvim novo,nisam saznao ime ali da je ta nova u kategoriji hibrida,to je tačno.Čuće se ove jeseni ako stigne iz nemačke i ko je poseje pričaće.A što se tiče prinosa od 11 t i vlata od 15 cm,tako pričaju ali u laži su kratke noge i vrlo brzo će istina izaći na videlo.
Nije mi jasno kad neki članovi kažu da seju pšenicu jer je ulaganje minimalno.Ja upravo mislim suprotno_Ove nove sorte su toliko zahtevne i ako hoćeš dobar rod na prosečnoj zemlji,mora se dosta uložiti od deklarisanog semena,jesenjeg đubriva,zimsko trovanje,dve proletnje prihrane,pa onda silna prskanja i zaštite tako da ta proizvodnja nije ni malo jeftina.Bilo nekad-u jesen poseješ,odeš jednom u proleće da malo razbacaš đubriva i u julu da požanješ.Kako stvari sada stoje,biće oko nje više ulaganja i obilaženja nogo kod š.repe.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh