Prskalice

Uzmi ti agromehaniku i nema da brines,ko zna kakva je ta pumpa.Delova ce biti u pocetku a za posle se nezna,kao i za kineske traktore.

Jel ova pumpa membranska?I koji je kapacitet?Hvala unapred!!:ppozdrav:
Pumpa ima oznaku KP-35, 20 bar-a. Inače Commet
Klipna je i ima 6 prstenova na klipovima, 3 sa svake strane.
Ugrađivala se u prskalice "Morava" 300 i 400 litara sa mesinganim buretom od 1974 do 1978. godine
Postoji i uputstvo negde ali treba da ga pronađem.

Hvala puno na informacijama,ako bude upustvo dobro bi doslo.:ppozdrav:

Koje su bolje pumpe,klipne ili membranske?

Juce donesena prskalica i do uvece isprskala 15 jutara psenice, na prvi utisak sam zadovoljan, bilo jedno koleno puknuto ali su mi poslali danas drugo, kupljena je u agropanonci.
imag0189t.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

imag0190zy.jpg

imag0197u.jpg

imag0198bc.jpg

imag0199r.jpg
imag0202ig.jpg

Imam problemcic na pumpi Morava MP60,u pitanju je atomizer ali to nema veze.Pumpa stalno izbacuje ulje pozadi na semering gde izlazi osovina za remenicu.Semering nov,membrane sve nove,nigde lufta,sve u odlicnom stanju ali...Sta tu zeza stvar,pumpa nema odusak koliko vidim.Nivo ulja je dobar uvek,dolivam,znaci do srafa za sipanje na vrhu pumpe.Pritisak koji pumpa ostvaruje u radu je 12-14 bari.

Hvala puno na informacijama,ako bude upustvo dobro bi doslo.:ppozdrav:

Koje su bolje pumpe,klipne ili membranske?

Klipne pumpe. Ako je dobar odlivak aluminijuma klipna pumpa je zakon. Ovde dolaze takve pumpe još starije iz '72. godine. Isti je sistem rada samo je akumulator pritiska drugačiji sa oznakom "A-30". Ako se održava redovno i proveravaju ti prstenovi može da potraju i 40 godina.
Inače ti prstenovi su koštali oko 60 din. to znači da ceo remont realno izađe oko 1000 din. i manje sa sve radom i traje ti narednih 15 godina garantovano. Ventili kod tih pumpi su toplo cinkani i retko propadaju.
Opametili su se i Italijani. Kod membranskih pumpi membrane se menjaju u proseku na 5 godina, ona vibraciona i češće. To su rezervni delovi koji se troše, a kod klipne samo 6 prstenova i miran si.

Vidim da imaš problema sa MP-60PV za atomizer. Probaj kada stavljaš semening da prelepiš kanal sa selotejpom. Hoće da se ošteti na kanalu dok se nabija isti. Pozadi treba da bude 25x47x10:)cool: ili 25x52x10:)cool:.
Da li ti je i pre pumpa puštala ulje na zadnjem semeningu.

Bojane da ono ipak nije klipno-membranska pumpa ?
Koliko znam klipno-membranska pumpa ima glavnu karakteristiku ono "vazdusno zvono" koje se jasno vidi na pumpi.

Bojane da ono ipak nije klipno-membranska pumpa ?
Koliko znam klipno-membranska pumpa ima glavnu karakteristiku ono "vazdusno zvono" koje se jasno vidi na pumpi.

Bar kod nas se gleda šta stvara radni pritisak. Da li su to membrane ili klipovi. U ovom slučaju su klipovi. Ali sve jedno. Imam sliku potpuno klipne ovakve pumpe. Nema membrana uopšte

http://www.sendspace.com/file/ktgbbv

Ako je klipno-membranska onda radni pritisak stvaraju klipovi u kombinaciji sa membranama i ta je kombinacija najpouzdanija,jer hemija ne dolazi u kontakt sa klipovima sto im omogucava dug radni vek,za razliku od klipnih kod kojih su klipovi direktno izlozeni uticaju hemije i zato imaju dosta kraci vek od klipno-membranskih.

U prethodnom delu sam istakao "ako je odlivak dobar". U pravu si za klipno membranske pumpe, to su agromehanikina, commet[FONT=arial, sans-serif], [/FONT]morava, annovi reverberi... i sada ove novije proizvodnje. Ako tako stoje stvari onda bi ljudi menjali bočne poklopce, akumulatore pritiska i usisne vodove veoma brzo jer su od istog materijala, aluminijuma.
Iz tog vremena od kada su ove pumpe samo su commet-ove pumpe P-48 koje su dobre (ovo je klipno-membranska pumpa) ali su tako dobro plastificirane da i kada ih danas otvorimo i očistimo kao nove su, Klipovi su od nekog aluminijuma kao da preko sebe imaju ogledalo,
neretko imaju bočne membrane perforirane platnom.

Moja stara moravina prskalica ima Comet pumpu P-48. Mi smo je kupli polovnu pre desetak godina i za to vreme smo jedino promenili semering na prikljucnom vratilu. Jedino me nerviraju one dve membranice na usisnoj grani, jer ne mogu da nadjem origanalne pa ih onda svake godine pravim od unutrasnje gume.

Vidim da imaš problema sa MP-60PV za atomizer. Probaj kada stavljaš semening da prelepiš kanal sa selotejpom. Hoće da se ošteti na kanalu dok se nabija isti. Pozadi treba da bude 25x47x10:)cool: ili 25x52x10:)cool:.
Da li ti je i pre pumpa puštala ulje na zadnjem semeningu.
Semerinzi su novi,sad sam stavio dva komada,jedan iza drugog i zalepio sam ih spolja hermetikom"reinz" ali ne vredi isterava ulje na osovinu.Kao da pravi pritisak pumpa unutar pa nema odusak.Veoma bitna stvar je gde je nivo ulja na ovoj pumpi,u knjizi pise da je nivo tamo gde se i sipa a to je na vrhu pumpe sa cela,to mi je cudno da je pumpa skoro full puna ulja.Pusta ulje od 1998 godine,kupljen je nov atomizer 1997 i prvih godinu dana nije pustala(dok nije istekla garancija).Sad mi je vise dosadilo da stalno dolivam ulje,nije to neki problem dolijem povremeno ulja ali kod drugih Morava vidim da ne pusta ulje.:sta:

Moja stara moravina prskalica ima Comet pumpu P-48. Mi smo je kupli polovnu pre desetak godina i za to vreme smo jedino promenili semering na prikljucnom vratilu. Jedino me nerviraju one dve membranice na usisnoj grani, jer ne mogu da nadjem origanalne pa ih onda svake godine pravim od unutrasnje gume.

Tu idu iste membrane kao na Commet BP-60K (BP-60/20) i na moravinim MP-60.
Neznam da li mogu da nađem originalne od commeta a moravine imaš svuda. Inače oko 3,5 evra je bila original commet u nabavci iz Italije.

Šta može biti problem:pritisak koji pokazuje sat je konstantan 2,5 bara a potrošnja varira.Probao sam promeniti i sat ali i sa drugim isto.Znači na istom pritisku od 2,5 bara mi recimo na 1ha baci 215litara vode pa na sledećoj njivi 230 litara vode.Bukvalno ništa ne diram sem prebacivača na mešač pa na dizne.Kazaljka je skroz mirna i pritisak na gornjoj membrani je konstantan.Pregledali smo celu pumpu i sve membrane i ventili su kao novi.Da još dodam da naravno nigde ne curka ni kap sem mlazevi na diznama.

Pa mislim da je skoro idealno ista.Šta više izmerio sam na asfaltu 500m i tu probavao.Isti problem se javlja.

Nazad
Vrh