Prskalice

Dukej, ja imam sličan problem na mojoj AGM 440 L ali kontra problem, ima slab pritisak na manometru, bar tako pokazuje, jedva 1-1,5 bara. Okrećem onaj točkić od regulatora levo desno, točkić se pomera tj izvlači i uvlači ali se ništa ne dešava sa mlazom, isto curi i dalje. Sećam se ranije da se odmah po mlazu na diznama videlo da više curi kao voda, ili kao magla.
Kako se vidi da li se taj klip pomera i gde našpricati sprej?

Imam problem sa vazdusnom membranom kod rau pumpe100l brzo mi pukne. Da ne zna neko jel ima neka kvalitetnija da se uzme?

Čika Aco, kad neće da podigne pritisak onda treba tražiti grešku na drugom mestu, tj. ako je mali protok kroz dizne treba tražiti gde se povećao protok. Ja tipujem na onu diznu mešača u buretu, ona hoće da se raspadne i onda nema prepreke za vodu koja se vraća u bure, a poznato je iz hidraulike da fluid ide tamo gde mu je lakše. (Pumpa gura vodu u regulator, u njemu se grana, jedan deo ide na dizne a drugi (višak) ide na preliv i mešač. I kad se raspadne dizna mešača u buretu onda tamo nema otpora za tečnost i voda "radije" ide na tu stranu u bure nego kroz male rupice na diznama.) Naravno, može da bude i neki drugi razlog, npr. otvoren ventil na filteru na razvodniku, ili u krajnjem slučaju zaglavljen regulator.

Kako videti da li se pomera klip? Pa lepo, ako se odvrtanjem one velike crvene matice zajedno sa njom pomera i crni klip onda je ok, ali često se desi da se matica odvrće a klip stoji, tj. on se unutra zaglavio. Onda pomaže da prstima uhvatiš klip i povučeš nazad, jer obično neće nazad, napred ide pod prisilom jer zavrtanjem crvene matice se gura klip...

Gde naprskati WD? Pa možda pomogne ako uz pomoć cevčice uspeš da štrcneš malo kroz one dve rupice na velikoj crvenoj matici, mada tu treba potrefiti ugao i obično je to bez uspeha. Iz daljih slika ćeš videti zašto. :)

IMG-20230513-182915.jpg

Najbolje je lepo rasklopiti i očistiti sve i ponovo podmazati. Evo i kako:

Na crvenoj matici postoji žičani osigurač koji onemogućuje da se matica skroz odvije. Njega pre rasklapanja treba izvaditi iz ležišta u matici i to je lako, zaglaviš mali šrafciger u jedan od ona dva mala žljeba i na vagu izbaciš žičani osigurač:

IMG-20230513-183001.jpg

IMG-20230513-183613.jpg

IMG-20230513-183627.jpg

Kad je žičani osigurač skinut iz matice onda maticu može odvrnuti skroz i skinuti je sa regulatora. Onda se vidi kako izgleda to što ja nazivam klipom, a WD bi trebao da uđe između "klipa" i kućišta regulatora. Zato sam rekao da je malo problematično da WD stigne tu unutra kad se prska kroz rupice crvene matice.

IMG-20230513-183710.jpg

IMG-20230513-183721.jpg

"Klip" prema kućištu dihtuje jedna gumica i da bi se klip izvadio treba ga iščupati napolje. Ide lako ako je gumica podmazana.

IMG-20230513-183829.jpg

IMG-20230513-183947.jpg

IMG-20230513-184448.jpg

Ovo je gumica koja kad je suva i zaprljana prašinom hoće da se zaglavi u kućištu pa onemogućuje da se klip vraća u nazad kad otpuštate maticu i time sprečava da se podesi manji pritisak. Gumica se namaže malo mašću (a ja malo namažem i kućište) i onda jedno vreme sve funkcioniše kako treba... :)

IMG-20230513-184029.jpg

Sklapanje je u obratnom postupku, s tim da treba paziti da mali klinčić u regulatoru uđe u rupu na čelu opruge:

IMG-20230513-183906.jpg

IMG-20230513-183919.jpg

Svaka čast Dukej, ovo je bolje nego u udžbenicima.:bravo:
Da budem iskren, ova naredna prskanja ću obaviti bez tih čačkanja, da nešto još ne pokvarim više. A čim to završim, rastavljam i podmazujem.
Jel se ona dizna na mešaču u buretu može izvaditi i staviti nova, jel to na kraju creva u buretu onaj mali crni nastavak dužine 5-6 cm?

Piše sve na njoj, al bolje da ne čitaš nego lepo kupi sebi id, idk ili idkt a te lepo u kantu. Veruj mi puno je jeftinije da ih odmah bacis

Da. One su namenje za brzine veće od 13 km/h.

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Sad sam izkusio iz prve ruke. Tamo gde nisam orao nego samo tanjirao i u proleće samo plitko drljača, mogu 30 na sat kroz njivu bez problema. Maltene kao po asfaltu...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Koje bi bile univerzalne dizne? Za sutra najavljuju vetar od 15km/h, a ja imam obične 04 dizne, znači prskanje neće biti nikakvo.
Idem oko 210l/ha, na 8km/h i 2.4 pritiskom. Prvo ne znam da li da uzmem 03 ili 04, ne znam u čemu ima ulogu veći pritisak ako bih prešao na 03 sa istom količinom vode.
Drugo, ne znam da li su mi potrebne skupe IDKT i IDKTA, nameračio sam se na IDK plastične koje su mi cenovno prihvatljive.

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Nazad
Vrh