Čika Aco, kad neće da podigne pritisak onda treba tražiti grešku na drugom mestu, tj. ako je mali protok kroz dizne treba tražiti gde se povećao protok. Ja tipujem na onu diznu mešača u buretu, ona hoće da se raspadne i onda nema prepreke za vodu koja se vraća u bure, a poznato je iz hidraulike da fluid ide tamo gde mu je lakše. (Pumpa gura vodu u regulator, u njemu se grana, jedan deo ide na dizne a drugi (višak) ide na preliv i mešač. I kad se raspadne dizna mešača u buretu onda tamo nema otpora za tečnost i voda "radije" ide na tu stranu u bure nego kroz male rupice na diznama.) Naravno, može da bude i neki drugi razlog, npr. otvoren ventil na filteru na razvodniku, ili u krajnjem slučaju zaglavljen regulator.
Kako videti da li se pomera klip? Pa lepo, ako se odvrtanjem one velike crvene matice zajedno sa njom pomera i crni klip onda je ok, ali često se desi da se matica odvrće a klip stoji, tj. on se unutra zaglavio. Onda pomaže da prstima uhvatiš klip i povučeš nazad, jer obično neće nazad, napred ide pod prisilom jer zavrtanjem crvene matice se gura klip...
Gde naprskati WD? Pa možda pomogne ako uz pomoć cevčice uspeš da štrcneš malo kroz one dve rupice na velikoj crvenoj matici, mada tu treba potrefiti ugao i obično je to bez uspeha. Iz daljih slika ćeš videti zašto.
Najbolje je lepo rasklopiti i očistiti sve i ponovo podmazati. Evo i kako:
Na crvenoj matici postoji žičani osigurač koji onemogućuje da se matica skroz odvije. Njega pre rasklapanja treba izvaditi iz ležišta u matici i to je lako, zaglaviš mali šrafciger u jedan od ona dva mala žljeba i na vagu izbaciš žičani osigurač:
Kad je žičani osigurač skinut iz matice onda maticu može odvrnuti skroz i skinuti je sa regulatora. Onda se vidi kako izgleda to što ja nazivam klipom, a WD bi trebao da uđe između "klipa" i kućišta regulatora. Zato sam rekao da je malo problematično da WD stigne tu unutra kad se prska kroz rupice crvene matice.
"Klip" prema kućištu dihtuje jedna gumica i da bi se klip izvadio treba ga iščupati napolje. Ide lako ako je gumica podmazana.
Ovo je gumica koja kad je suva i zaprljana prašinom hoće da se zaglavi u kućištu pa onemogućuje da se klip vraća u nazad kad otpuštate maticu i time sprečava da se podesi manji pritisak. Gumica se namaže malo mašću (a ja malo namažem i kućište) i onda jedno vreme sve funkcioniše kako treba...
Sklapanje je u obratnom postupku, s tim da treba paziti da mali klinčić u regulatoru uđe u rupu na čelu opruge: