Prskalice

Čitao sam da se koristi antifriz za spremanje prskalice za zimu.
Može li G11 (plavi), je li ga ko koristio, nagriza li?
Ili bi bilo bolje G12, kažu da on manje nagriza?

Ja sipam zimsku tečnost za pranje stakala na automobilima.Naspem balonče od 5 l, upalim mešač i posle prebacim na krila da protera skroz, nakon toga ispustim ostatak i sipam u auto ili traktor.

Zavisi koja je prskalica,5l te tecnosti ne mora znaciti da je dovoljno za neke vucne,pa i nosene ,jer mnogo vode ostane po crevima,filterima,ventilima pa se razblazi puno...

Ja u moju od 1200L sipam 15L te tecnosti za stakla, ima creva na sve strane, pumpa, mix posuda, razvodnik…. Neka ga bolje nego da mislim za 1000 dinara

I ja sam sipao 15L tecnosti do -20C. Pustio da prodje kroz mesac i mix posudu i na kraju kroz dizne. Inace to je preporuka Agromehanike.

Ja obavezno skinem pumpu i odnesem na servis svake godine. Iz ostatka sistema ispustim vodu, a svaku sskciju izduvam kompresorom. Ne volim da mi ostane nikakva tecnost u prskalici. Pumpa stoji na toplom, nikad na minusu. Svaki triplex se skine i svaka dizna opere posebno. Jeste mozda malo veci posao, al zato do sad nikad nisam imao nikakvih problema, a i kraj je sezone pa nema toliko posla pa ovo dodje kao razonoda 🙃

Ja sam na prethodnoj prskalici skidao svake godine pumpu i na prolece je vratim i sipam novo ulje. Isprskala je oko 10000kj i prodao sam je. Nisam skidao triplexe i nisam nista izduvavao,samo dobro pranje i od spolja i unutra. Radila je perfektno i posle 10 godina.

Moja agromehanika 2004god 660l sa 105l pumom.Svake godine dobije 3l stotke antifriza obicnog i 3l vode.Prvo promesam kroz razvodnik mesac pa prvo pustim krajnje sekcije pa ostale i to je to.

Za Bargam je preporuka servisera da se skinu krajevi cevi i da se ostave otvoreni. Skinam sve filtere. Sistem ispran sa tečnošću za pranje stakla.

To vecina i radi,tj ispustimo ponovo sav taj antifriz iz prskalice,ne ostane nista sem u poneko crevo i pumpi.

Proverite stanje membrana jer je to najbolja prevencija kvara u proleće. Hemijska sredstva na bazi alkohola ne uticu na gumu.

Ja sam danas poslao moju pumpu i onaj razvodnik u Moravu na servis. Neka zamene šta je potrebno. Generalno mi je radila oko zadnje 4 godine. Međutim pre dve nedelje sam išao nešto da prskam i bile su mi isključene grane a ostao uključen mešač i odjednom se pumpa nije više čula (inače je imala onaj karakterističan zvuk da kao lupa) iako se kardan okretao. I kada sam krenuo da prskam pritisak je pokazivao 0,5 bara. A pre punjenja sam sipao samo vodu da vidim kako radi i sve je bilo ok i dobar pritisak - do 5 bara. Na razvodniku nisam mogao da okrećem onaj glavni ventil već odavno i pored toka je radila ok. Na diznama 3 je pravila lepu maglu ali sam imao neki utisak da mi je jedna strana krila malko slabija od druge. Neka ljudi sad sve zamene šta treba i našteluju. A pošto su moje stare grane već dotrajale (konstrukcija) verovatno ću kod njih uzeti one nove samo ću videti da li da ostanem na 8 m ili da uzmem od 10 m. I verovatno ću tražiti da i dalje ostanu dizne 3 iako mi je njihov čovek na sajmu rekao da oni fabrički ugrađuju dvojke jer mnogi kupci to traže.

Nazad
Vrh