Prskalice

Свака вама част па ја тек сада видим колико не да не знам него немам појма о тим дизнама и прскалицама. Ја сам турио неке месингане 04 и због бунарске воде у којој је било песка отишле су за две сезоне у мамину и пролетос узмем неке плаве пластичне 04 оне класичне кратке. Сита видим да иду по дизнама, а ја имам нека што су дошла уз прскалицу.

Plave su 03, nesto si se zeznuo... Ja sam 02 trosim od 70 do 80 l/ha, sa 03 od 100 do 110, i sa 04 oko 130 l/ha. Nekada sam isao sa 160 l, pa sam video da moze i brze i tako smanjivao.

Ne,ja sam protiv sita na diznama,tj bilo kakva sita posle manometra nisu bas najbolje resenje.
@Paracinac83 Ne mora znaciti,mozda mu dizne nisu po iso standardu.Imao sam slican primer kad sam kupio prskalicu ,na triplexu plava,zelena i crvena,ja okrenem na plavu ,nastelujem pritisak i da poludim na njivi,nikako mi nije bilo jasno sto trosi vise,kupim drugi manometar lol i opet isto ,tek posle idiot se setim da pogledam rupe na diznama i gle cuda...Albuz nisu po tom kao iso standardu....jeb.. ih standard njixov.Na slici crvena je plava,tj po protoku gledano.
she's my angel quotes

Da se mene pita, a ne pita se 😇, ja bih zabranio upotrebu tih obicnih dizni i nikom sem vocara ne bih dozvolio da trosi vise od 150 l/ha vode. Voda je skup resurs, treba je postovati.
Svaka prskalica moze vrlo lako da postane savremena samo kad bi hteli. Dve osnovne komponente prskalice su pumpa i dizne. Sve ostalo je stvar luksuza. Verujte da je kod vecine ljudi jos uvek u upotrebi prvi set dizni, a vecina prskalica je iz '90,ili cak iz' 80. Niko nevodi racuna o komsiji, ako duva vetar treba imati srece da ne duva bas prema tvojoj njivi. Ono sto je porazavajuce je malo njih zeli i da se edukuje, nauci nesto novo, primeni nesto novo.
Svi se drze one stare "pa tako je i moj Baba radio"

Tvoje reči je čulo ministarstvo .Sada ćemo ići na kurseve o upotrebi herbicida i korištenju prskalica ,dobijaćemo certifikat,ateste za prskalicu ..........Samo me interesuje ,gde će naći toliko stručnjaka za prskalice .Verovatno će biti plati pa se klati.
Ova inicijativa nije nova ali do sada nije zaživela ,ne znam zbog čega.

Pre par godina odem komše da mu pogledam prskalicu,zamolio me covek.Kaze non stop mu curi kad ukljuci mesac, a on stavio diznu na plasticnu cetvrtku za ispiranje grana,manometar ne radi, sve i jedan set kaplje ili curi, blagi uzas.Reko evo ti spisak sta treba i pravac kod Manojlovica u Zmajevo po delove.Sredili je radi kao doksa za male pare. Jedan set komlet za diznu, sve gumice promenili, dizne stavili sve trojke(bilo je svega na njoj od dvojki do cetvorki)Zamenili manometar i gas.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Sa kakvim sve prskalicama prskaju kod nas i to situirani ljudi ne čudi me uopšte što hoće da uvedu obavezan tehnički pregled i atest prskalica.

Не би ја на прскалице него и на сејалице која испусти семе на увратинама при подизању новчана казна,ко нема све клинове на дрљачи исто,ко нема оригинал клин за топлинк робија и тако редом...

Nećemo preterivati.Da li je po tebi higijenski kada neko ide šorom sa punom prskalicom a tečnost curi li curi iz grana ili bureta?

Матићу наравно да није јбг мора бити све задихтивано 100%Али ко ће којим дизнама да прска нек прска са чим хоће...ако прска комшији треба да плати штету и то је то.Наравно да треба едукација за коришћење прскалице више него за вожњу трактора.

Nazad
Vrh