Prskalice

Kolega sad taj problem rešava ovako:

Dok prska punom širinom automatika sve završi i taj deo je ok. E sad kad krene npr. jednim krilom da prska uvratine, onda ručno podigne pritisak na onu vrednost koju je manometar pokazivao dok je prskao celu širinu, pa kad krene onda posle par metara prebaci na automatiku koja se onda ne zbuni i završi posao kako treba.

Prskalica bi trebala uvek da ima isti prtisak (ako je konstantna brzina) bez obzira koliko je sekcija ukljuceno.. Iskljucene sekcije imaju povratno crevo sa ventila nazad u bure..

Ok, nije problem. Bio sam u nedoumici da li da uzmem tu kometovu ili dobru polovnu agromehanikinu, mislim da je još uvek u oglasima. Ili da uzmem novu agromehanikinu.... Ili čak varijanta da ne ulažem u ovu Rau nego je stavim u oglase pa kupim drugu jer su mi ova krila što sad imam na njoj, 12,5 metara fiksna, mala za prskanje u žitu. Trebaju mi od 15metara, a ta širina već mora imati kopir.... Da nije toga proširio bih ja ova, al onda još i kopir.... E a sa druge strane 12,5 mi više odgovaraju za kukuruze jer sejem sa 6 redi pa ulazim u svaki treći trag i hvatam punih 18 redi.... Sa 12 ne hvata a 15 metara prskaju 21 red što opet ne odgovara 6-to rednoj. Da zatvaram dizne na 15 metarskim onda ću dobiti ili 13m ili 12m. Opet ne valja. Hebe me ova situacija sa prskalicom ko kauboj konja! Toliko kombinacija a skoro nijedna mi nije dobro rešenje jer na kraju mi opet ostaje problem sa prevozom vode. Uf, malo mi lakše kad sam se izjado. :)
Evo je

Curi mi ulje na klipu sto dize krila na prskalici,gumicu sam jednom vec menjao al jebeno jer sam morao krila da skidam . Zna li neko mozda drugi nacin da se ubaci gumica a da se ne skidaju krila?

Moze, radi bez problema. Dukej, nisam obracao paznju na to, uglavnom mogu da zatvorim i mix posudu i mesac, samo malo promeni zvuk u pocetku. Na slici ima dva povratka, jedan sa ovim providnim delom, a drugi skroz crni iza ove dve slavine. Tako da verovatno ima neki ventil koji drzi pritisak...

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Probao sam da izmenim to crevo za ispiranje, i prebacio na potisno crevo od pumpe, kaokod tebe, ali slab je to pritisak za ispiranje, mnogo ide na povrat. Preko razvodnika kad se zatvore sekcije je 5 puta jači pritisak.

Ne znam kako je to preko razvodnika ali meni je bas jak pritisak. Evo snimicu sutra kako je kad se ispira ambalaza pa ako mozes da uporedis.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Aj bas, mozda je kod tebe nesto drugačije. Ovde kod mene kako sam prepravio pritisak je isti kao kad ide kroz razvodnik sa otvorenim sekcijama. Kad zatvorim sekcije, je mnogo veći. Sa ovim nista nisam dobio

Kod mene na Vicon sa pumpe voda pod pritiskom ide do mix posude,tu ima ventil kojim vodu saljem ili kroz mix posudu ili pored nje i ide gore crevom na razvodnik.Znaci kad ide na mix posudu ,to je to,sva kolicina vode koju pumpa gura ide kroz nju,nigde drugde.Iz mix posude hemija koju gura ide gore u bure kroz neku debelu plasticnu cev koja ima rupice u donjem delu bureta,nesto kao mali mesac da kolko tolko promesa hemiju sa vodom.

I ja se razmišljam da ubacim slavinu na povrat, pa kad mi treba mix posuda, zatvorim povrat, I sve ide kroz nju preko T racve. Mada sad je prskanje u toku, pa će to biti kasnije.

Kao što sam već pisao, kupio sam izlaz za vodu iz bureta sa "šeširom" koji služi da pumpa ne uvlači vazduh kroz vir koji se stvori kod niskog nivoa vode u buretu prskalice.

Prilikom montaže sam ga slomio (pretegao), pa sam potom poručio drugi. Ovaj drugi sam jedva malo stegao, tek toliko da gumica zadihtuje, ne curi, ali lako mogu da zakrenem ceo injektor ispod bureta (naravno i ovaj deo sa "šeširom" se u buretu okreće zajedno sa injektorom ispod bureta). Strah me je da još malo dotegnem jer je prilično slabašno napravljen taj šešir.

Ali...

Uopšte me sad nije žao duplo plaćenih novaca za taj šešir, jer radi za sve pare! Sad uopšte nemam pada pritiska kad se voda spusti na nekih 30-tak litara, pritisak ostaje konstantan do zadnje litre vode. To mi je bitno jer sam sad prskalicu uštelovao na manju normu prskanja (sad prskam sa 89 l/kj ili 155 l/ha) pa bih ceo poslednji prohod imao smanjen pritisak. Ovako do zadnjeg metra isti pritisak, i prskalica postaje jako precizna. Jedino što sad treba dobro paziti kad će prestati da prska, jer prestaje u trenutku.

Ipak ne može sve da prođe kako treba, puklo mi je crevo koje od pumpe ide na regulator. Mislim da je fi 25mm, moram ga sutra tražiti kod nas u prodavnicama...

Како се уштимаш са водом у тих 5кј? Како си написао теби остаје свега пар лит.у прскалици по завршетку .Мени углавном остане 20-30 лит воде кад завршим прскање никад нисам ишао биквално на свега пар лит.Питам из разлога што кад имаш краћу дуж 270 м и више прекида и прохода да ли би се уклопио са водом у тој норми прскања коју сад практикујеш? Моје искуство је да ту увек иде која лит.више него на редовној дужи.Којим дизнама и притиску радиш?

Poslednja izmena:
Evo ovako:

kod nas je uglavnom duž 500m, prskalica mi je 440l, grane 8m, dizne IDKT trojke. Sa 7 prohoda prskam 7x8mx500m=2.8ha. 440l/2.8ha=157 l/ha, zbog ne mogućnosti da je punim sroz do čepa uzimam u račun 155 l/ha. U aplikaciju za Lechler dizne na mobilnom telefonu ubacim podatke 155l/ha i 8.3 km/h (to mi je brzina drugom brzom na 1200 obrtaja sa Rakovicom 65). Aplikacija pokazuje da za trojke dizne treba 2.4 bara. Namestim sve tako i isprobam, nestane mi vode nekih 50m pre kraja sedmog prohoda. Smanjim preitisak na 2.3 bara i uklapa se tačno, posle sedmog prohoda ostane u prskalici 2-3 litre vode. Naravno, pre toga obavezno proveriti manometar, moj je lagao za pola bara, pokazivao je 0.5 manje.

Započeli četvrtu godinu druženja
1d0fda49e33a7d40a5d7e095e55ec2e7.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh