Prskalice

Mislim da vodi u bure skroz gore blizu poklopca. Vidi se na slici. Ali provericu sutra. Da, mesac radi i kad je off na prekidacu. Sekcije zatvaram/otvaram samo na kraju kada se ne uklopi... ja sam ubacio crevo unutra od povrata do dna da mi manje peni.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Jedno pitanje za vlasnike Agromehanikinih prskalica sa kompjuterom. Kolega ima problem koji se sastoji u sledećem:

Zada normu prskanja (količina vode po hektaru), i u prskanju kompjuter pravilno izreguliše potreban pritisak spram brzine kretanja za tu zadatu normu prskanja (pritisak koji kompjuter namesti odgovara potrebnoj potrošnji za korišćenu brzinu kretanja, i za konkretne dizne po tablicama za te dizne).

Ali je to slučaj samo kad radi sa punim rasponom krila. Ako se desi da mora da prska samo sa jednim segmentom ili krakom krila (prska iskrajke ili uvratine), onda kompjuter prikazuje da i dalje prska sa zadatom normom prskanja, ali pritisak pokazuje da to nije slučaj i u praksi se pokaže da ostane višak vode.

Evo i konkretno, prilikom prskanja sa celom širinom krila pri zadatoj normi prskanja od 166 l/ha, i pri brzini kretanja od oko 9 km/h (možda malo brže, tipa 9.3 km/h - nisam zapamtio), kompjuter namesti pritisak od oko 3.5 bara (dizne IDK trojke). Kad mu ostane npr. da prska samo sa srednjim segmentom krila (ispod traktora), kompjuter i dalje pokazuje da prska sa 166 l/ha, ali je pritisak samo oko 1 bar i vidljivo je da dizne "piške", tj sigurno nema tih 166 l/ha koliko kompjuter pokazuje. Isti slučaj je i kod prskanja uvratina gde vozi malo sporijre nego u njivi i prska samo sa jednim krilom. Tek ukoliko poveća brzinu na nekih 10-11 km/h pritisak se podigne na onoliko koliko bi trebalo.

Kompjuter je AG Tronic - 14
Verzija softvera je AT 11 2.14

Da li još neko ima ove probleme i kako ih rešava?
Da li bi se možda mogao apdejtovati program u kompjuteru na neku noviju verziju (prskalica pa samim tim i kompjuter na njoj je iz 2014. godine)?
Ako može, da li to može da uradi vlasnik samostalno, ili mora negde u servis da se nosi?
Ima opcija da se smanji sirina grane koja se koristi... Kod mene je recimo grana 15 m i uneseno je da je jedna sekcija 3 m i tako za svih 5, a ako hoce pola grane mora da smanji tu vrednost da mu izbacila tacno vode... Npr. Ako prska 3 m mora samo 3 metra da stoji na odgovaracoj sekciji... Ja to ne radim, ja iskljucim direkt sekcije i teram tako, do duse nisam radio skladove, vec tipa lanac i po, idem prvo pun pa iskljucim pola... Ali tad obicno i brze idem i nisam primetio da mi ostaje vode...To je ikonica drugi red, treca po redu, ide prvo konstanta protoka, pa konstanta kretanja i onda ta Ikona.

Poslednja izmena:
Ima opcija da se smanji sirina grane koja se koristi... Kod mene je recimo grana 15 m i uneseno je da je jedna sekcija 3 m i tako za svih 5, a ako hoce pola grane mora da smanji tu vrednost da mu izbacila tacno vode... Npr. Ako prska 3 m mora samo 3 metra da stoji na odgovaracoj sekciji... Ja to ne radim, ja iskljucim direkt sekcije i teram tako, do duse nisam radio skladove, vec tipa lanac i po, idem prvo pun pa iskljucim pola... Ali tad obicno i brze idem i nisam primetio da mi ostaje vode... To je ikonica drugi red, treca po redu, ide prvo konstanta protoka, pa konstanta kretanja i onda ta Ikona.

Kolega sad taj problem rešava ovako:

Dok prska punom širinom automatika sve završi i taj deo je ok. E sad kad krene npr. jednim krilom da prska uvratine, onda ručno podigne pritisak na onu vrednost koju je manometar pokazivao dok je prskao celu širinu, pa kad krene onda posle par metara prebaci na automatiku koja se onda ne zbuni i završi posao kako treba.

To je zato sto stane na uvratinu i ona automatski ugasi... Tj smanji pritisak... Pre nego sto stane tj izadje iz njive, mora da pritisne main dugme, da zatvori glavni ventil i onda ona zapamti sta je radila, zapamti pritisak... okrene traktor, ugasi sekciju koju hoce, krene u njivu i ponovo main dugme i ona ce odma da vrati na prethodna podesavanja... Sve vreme je auto ukljucen.

Jer kako smanjuje brzinu tako se smanjuje i potreba za pritiskom, kad izadje na kraj i stane brzina 0 pritisak 0... I sad kad on udje i ponovo krene, ona ne moze da stigne da vrati na potreban pritisak...

Ovo ko zna moze ladno da napravi sam prskalicu

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Ma da na polovnim automobilima ima jedna od 1500 iz Malog Iđoša,jedna kod mene u selu (Đurđin), jedna ima u Srbobranu (na Mojauto ili na KP), jedna u Šidu i jedna u Žablju ili Čurugu. Ima ih baš dosta. I da, ima jedna u okolini Subotice..... Šupljak, Hajdukovo.... nzm tačno, ali ima ih.
A što baš od 1500?

Ova moja je homemade 800l, sasija odradjena mislim da bi nosila i 1000
a3bd03a5709f33a56429effcf513df78.jpg

Nazad
Vrh