Prskalice

Hteo bih da kupim polovnu prskalicu od 330l. Na sta treba obratiti pažnju prilikom kupovine? Prvenstveno mi treba za prskanje voca. Planirao sam da montiram pištolj za ručno prskanje i nekih 40m creva i tako da prskam voće.

Komet pumpa kao pumpa je dobra, ali zavisi u kakvom je stanju ta što si kupio, koliko je matora, da li su oštećeni navoji od rastavljanja-sastavljanja.... Jesi uzeo onu sa K/P iz Temerina? Meni bi trebala jedna, pa ako se odlučiš da prodaš-javi se.
Jeste,razgovarao sa covekom i rek'o za
te pare salji(nova
Oko 70 hiljada) .Deluje ok i covek i pumpa, ne sviđa mi se jedino sto ide kardan na kajlu.

Ne sluti mi na dobro. Izbacila je ulje bele boje. Da li smem da završim još 2 hektara sa ovakvom situacijom? Šta bi mogao biti problem?
3080bada738aabe01b9d66c3780414bf.jpg

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka

Ne bi trebao da je koristis jos jer moze da se desi ozbiljniji kvar,a ako bas moras,skini cep od ulja da ne stvara pritisak u sebi pa mozda i zavrsi ta da hektara.

Jeste,razgovarao sa covekom i rek'o za
te pare salji(nova
Oko 70 hiljada) .Deluje ok i covek i pumpa, ne sviđa mi se jedino sto ide kardan na kajlu.
Da, skinuo je cenu na 80 i to je ok ako je i pumpa ok. A to se ne zna dok se ne rastavi... A kad se rastavlja onda može da se ošteti.... Poprilično mačka u džaku, a ja nisam hteo da rizikujem kad je nova agromehanika oko 40 hiljada i traje podjednako ko i komet. Pogotovo mi bio sumnjiv kad sam video da je promenio ime prodavca i kad sam video traktor u pozadini.... Jbt reko ovaj prodaje neku svoju staru pumpu, možda shebanu, a ne vruću kao što sam mislio. Pregledaj je kakva je pa ako se odlučiš da je prodaš, ako misliš da je za prodaju nekom forumašu (meni 🙂 ) javi se. Ja sam pozajmio istu takvu pa bih da je vratim nazad.

Ne sluti mi na dobro. Izbacila je ulje bele boje. Da li smem da završim još 2 hektara sa ovakvom situacijom? Šta bi mogao biti problem?
3080bada738aabe01b9d66c3780414bf.jpg
Ako je od skoro počelo ne bi trabalo ništa da rikne za 2 ha.Ako prska dobro teraj još to malo al odma menjaj membrane kad završiš.
Ćale je ranije redovno prsko dokle god ima snage da pravi makar malo pritiska. :) A to je ponekad značilo i više od pola sezone sa otrvom mesto ulja. Za divno čudo samo jednom je se nešto zeznulo.

Ipak sam kupio drugi par matica-vijak injektora (sa šeširićem). Samo mi jedno nije jasno, čemu služi rupa u četvrtci šešira? Ako je poenta ovog šešira da ne dozvoli ulaz vazduha kroz vir, čemu onda rupa? Da li je ona namenjena za montažu nečega (npr. mešača), ili se sa ovim šeširom ni ne stvara vir pa onda rupa ne smeta?

Da, skinuo je cenu na 80 i to je ok ako je i pumpa ok. A to se ne zna dok se ne rastavi... A kad se rastavlja onda može da se ošteti.... Poprilično mačka u džaku, a ja nisam hteo da rizikujem kad je nova agromehanika oko 40 hiljada i traje podjednako ko i komet. Pogotovo mi bio sumnjiv kad sam video da je promenio ime prodavca i kad sam video traktor u pozadini.... Jbt reko ovaj prodaje neku svoju staru pumpu, možda shebanu, a ne vruću kao što sam mislio. Pregledaj je kakva je pa ako se odlučiš da je prodaš, ako misliš da je za prodaju nekom forumašu (meni 🙂 ) javi se. Ja sam pozajmio istu takvu pa bih da je vratim nazad.
Ako nije dobra servisiracu je,uzeo sam je iz razloga da bih mogao brze da natocim vodu posto punim iz kanala a imam onu malu pumpu na prskalici(valjda 50lit).Međutim posle se setim da je ujak hteo da mi da neku pumpu od 200-250lit u zamenu za moju(tu od 50),e sad treba sabrati utiske i odluciti koja da se ostavi...

Ok, nije problem. Bio sam u nedoumici da li da uzmem tu kometovu ili dobru polovnu agromehanikinu, mislim da je još uvek u oglasima. Ili da uzmem novu agromehanikinu.... Ili čak varijanta da ne ulažem u ovu Rau nego je stavim u oglase pa kupim drugu jer su mi ova krila što sad imam na njoj, 12,5 metara fiksna, mala za prskanje u žitu. Trebaju mi od 15metara, a ta širina već mora imati kopir.... Da nije toga proširio bih ja ova, al onda još i kopir.... E a sa druge strane 12,5 mi više odgovaraju za kukuruze jer sejem sa 6 redi pa ulazim u svaki treći trag i hvatam punih 18 redi.... Sa 12 ne hvata a 15 metara prskaju 21 red što opet ne odgovara 6-to rednoj. Da zatvaram dizne na 15 metarskim onda ću dobiti ili 13m ili 12m. Opet ne valja. Hebe me ova situacija sa prskalicom ko kauboj konja! Toliko kombinacija a skoro nijedna mi nije dobro rešenje jer na kraju mi opet ostaje problem sa prevozom vode. Uf, malo mi lakše kad sam se izjado. :)

Jedno pitanje za vlasnike Agromehanikinih prskalica sa kompjuterom. Kolega ima problem koji se sastoji u sledećem:

Zada normu prskanja (količina vode po hektaru), i u prskanju kompjuter pravilno izreguliše potreban pritisak spram brzine kretanja za tu zadatu normu prskanja (pritisak koji kompjuter namesti odgovara potrebnoj potrošnji za korišćenu brzinu kretanja, i za konkretne dizne po tablicama za te dizne).

Ali je to slučaj samo kad radi sa punim rasponom krila. Ako se desi da mora da prska samo sa jednim segmentom ili krakom krila (prska iskrajke ili uvratine), onda kompjuter prikazuje da i dalje prska sa zadatom normom prskanja, ali pritisak pokazuje da to nije slučaj i u praksi se pokaže da ostane višak vode.

Evo i konkretno, prilikom prskanja sa celom širinom krila pri zadatoj normi prskanja od 166 l/ha, i pri brzini kretanja od oko 9 km/h (možda malo brže, tipa 9.3 km/h - nisam zapamtio), kompjuter namesti pritisak od oko 3.5 bara (dizne IDK trojke). Kad mu ostane npr. da prska samo sa srednjim segmentom krila (ispod traktora), kompjuter i dalje pokazuje da prska sa 166 l/ha, ali je pritisak samo oko 1 bar i vidljivo je da dizne "piške", tj sigurno nema tih 166 l/ha koliko kompjuter pokazuje. Isti slučaj je i kod prskanja uvratina gde vozi malo sporijre nego u njivi i prska samo sa jednim krilom. Tek ukoliko poveća brzinu na nekih 10-11 km/h pritisak se podigne na onoliko koliko bi trebalo.

Kompjuter je AG Tronic - 14
Verzija softvera je AT 11 2.14

Da li još neko ima ove probleme i kako ih rešava?
Da li bi se možda mogao apdejtovati program u kompjuteru na neku noviju verziju (prskalica pa samim tim i kompjuter na njoj je iz 2014. godine)?
Ako može, da li to može da uradi vlasnik samostalno, ili mora negde u servis da se nosi?

Ne znam odgovor ali jos jedan dokaz da sve njacke (Agtronic u ovom slucaju) dok je novo radi super, a kada se to malo pohaba onda kao da su gremlini usli.

Tako je i kod mene na Amazone,nisam imao vremena da se zezam,resenje krenem da prskam sa svim sekcijama,kada nabije pritisak prebacim na rucno i iskljucim sekcije,radi normalno nema problema,visak ide u rezervoar.

Nazad
Vrh