Prskalice

Dao sam telefon firme koja prodaje jacto prskalice i dobio opomenu za reklamiranje ???

da li neko zna sledece> ima li veze smer okretanja za rad pumpe na prskalici? Tacnije, da li moze prskalica koja je radila na Tomu Vinkovicu stari tip, koji okrece izlazno vratilo na levo da se nakaci na fergusona koji okrece na suprotnu stranu od Tome-okrece u desno?

znaci na koju god stranu okrece ona pravi pritisak? po nekoj logici ne bi trebalo da ima veze, ali najbolje je uvek naci nekoga ko zna

Ja imam prskalicu od 600 litara naša mala privreda.Razvodnik deli krila na tri dela i jedan izvod za mešač.Radim sa pritiskom od 3bara.Kada zatvorim jednu sekciju pritisak se digne i onda moram stalno smanivati na onom ventilu.Pa kad to radim ili izgazim red ili čak pređem u drugi i tako...
Moram li kupiti ceo nov razvodnik ili se na postojeći može montirati neki sistem koji kad isključujem sekcije uvek drži zadati pritisak?
Može i neka slika ako neko ima sa tim da kažemo samoštelujućim razvodnikom.

Od tog razvodnika nemožeš napraviti ovaj
Picture017-2.jpg
[/IMG]

Ali i ovde ode pritisak 0.2-0.3bara

Ja sam letos radio sa drugarovom agromehanikom od 800l.Koliko god da zatvorim sekcija on uvek drži na 3bara koliko je i zadato.Na svakom ventilu tj. ručici on ima mali točkić.Zadaš pritisak na recimo 3 bara i zatvoriš jednu ručicu,on digne pritisak a ti ga na tom točkiću vratiš na početni.Kad tako odradiš sve ručice tj. sekcije više nema pomeranja sa zadatog pritiska.radilo jedno krilo ili sva pritisak je uvek onaj zadati.

Milsim da je on nov razvodnik bez sata platio oko 250 evra.E nisam baš 100% siguran ali tako nešto.

Pa ja sam pre 3godine kupio novu prskalicu,pa se tako ponašao razvodnik,pa pretpostavljam da je verovatno svaki takav,možda grešim,koliko varira na manjim pritiscima,toliko mu opraštam

@ diklofen ti tockici luze za nesto drugo, nemojmo mesati babe i zabe. svaka sekcija ima svoj ventil. ali se tu nesteluje pritisak, vec protok, jer kod mene su recimo sekcije podeljene ovako 5:8:4:8:5 (15metara) kako bi vi to stelovali? konstantan pritisak se steluje na proporcionalnom ventilu, moguce je da se samo on moze kupiti, slikacu sutra razvodnik. pa pogledajte.

evo nasao sam sliku razvodnika, nije bas najbolja al valjda ce posluziti dok neslikam.

Poslednja izmena:
Da šteluje se protok.
Kao što kaže Ratko uzajamno su povezani nije bitno da li radi 3 ili 13 dizni ako pritisak npr 3 bara dizna će npr imati protok 2l/min po dizni .
Ako smanjiš protok smanjićeš i protok pa će dizna npr na 2 bara pritiska imati 1,5 l/min.

@minđušar ,sviđa mi se izbor ,imaš ukusa:ppozdrav:

Niste u pravu za to s prtiskom i protokom. pre svega zbog jednog. da bi na sekciji od 8 dizni imali pritisak od recimo 3 bara morate imati veci i protok u odnosu na sekciju sa 4 dizne, kod mene stelujem na prskalici svaku sekciju posebno, prvo zatvorim sve (ima sigurnosni ventil koji cuva pumpu, a i sam proporcionalni ventil ako se namesti na 3 bara i sve je zatvoreno nece preci 3 bara. namestim radni pritisak na proporcionalnom ventilu. zatim otvorim svaku sekciju posebno, i stelujem te male tockice, kad zavrsim zatvorim ju. dok svih 5 nebude gotovo. ja odredjujem koliko vode ide u svaku sekciju, znaci regulisem protok, a njime pritisak.jer pritisak je uslovljen protokom.

znaci ako je u sistemu jedan pritisak, a ja u svakoj sekciji imam razlicit broj dizni ja cu dobijati na svaku sekciju isto vode, ali sekcije imaju razlicit broj dizni, sto mi neodgovara, nemam jednaku potrosnju po diznama iz jedne i iz druge sekcije. tako da ja stelujem prskalicu da mi ima na svakoj dizni istu potrosnju vode, a to znaci razlicite protoke vode u sekcijama srazmerno s brojem dizni.

jel sad se razumemo?

Nazad
Vrh