Prskalice

postoji li dodatak za redno prskanje koji se kača na prskalicu umesto standardnih grana

Ja prskam u redove,samo što nisam kupovao drugu razvodnu granu, već sam kupio plastične cevi od 1/2 cola, isekao na meru, na krajevima mi je vodoinstalater narezao navoje da ih spojim sa postojećim crevima, izbušio sam rupe za dizne na 70 cm i tu postavio postojeće dizne. Sada u jednom prolazu prskam 12 redova, a ako su dizne zaokrenute i nehvataju sredinu između redova, koncentracija sredstva za prihranu je veća jer nema prosipanja mimo redova.

Ceo posao je trajao manje od jednog sata, a koštalo me je manje od 1000 dinara.

Pozdrav od Mirka iz Kule.:cao:

Poslednja izmena:
Mirko, 'el moze neka slicica tog, nadam se, jos uvek nezasticenog patenta.

@ Okrim

Da li su to obične dizne koje se koriste za redovno prskanje cele površine, ili su posebne za prskanje u trake. Nisam siguran, ali mislim da za prskanje u trake idu dizne sa manjim uglom lepeze, od 80 ili 90 stepeni, ili čak dizne sa kružnim mlazom.

prskanje u trake

@ Okrim

Da li su to obične dizne koje se koriste za redovno prskanje cele površine, ili su posebne za prskanje u trake. Nisam siguran, ali mislim da za prskanje u trake idu dizne sa manjim uglom lepeze, od 80 ili 90 stepeni, ili čak dizne sa kružnim mlazom.

Ne koristim specijalne dizne već standardne TAP-YET 11004 jer po mojem skromnom mišljenju ako su tako dizne zaokrenute nema značaj ugao rasprskavanja. Inače, ove dizne su brušene i daju ugao rasprskavanja od 120 stepeni.

Pozdrav od Mirka iz Kule.:cao:

Ovo sad što ću napisati ja ne znam pa samim tim i ne tvrdim, ali hajde bar da logično razmišljamo.
Kad su standardne dizne postavljene na redovnoj prskalici za prskanje cele površine, onda se vidi da se delovi lepeze susednih dizni preklapaju. Naravno, veličina preklapanja zavisi od ugla lepeze, međusobng rastojanja i visine prskanja. To je sve već predviđeno za pojedine dizne pa se za recimo dizne sa lepezom od 120 stepeni i međusobnim rastojanjem od 50cm preporučuje visina prskanja od 50 cm, da bi preklapanje bilo toliko da obezbedi jednaku koncentraciju otrova po celoj površini. To znači da ako takva dizna pojedinačno stoji, da nije jednaka koncentracija otrova po celoj širini lepeze takve dizne. U sredini je veća a na krajevima manja (baš onoliko koliko bi trebalo da se preklapanjem sa susednom diznom izjednači).
Ako sad takvu diznu zarotiramo, i dalje će ostati nejednaka koncentracija otrova na tako suženoj traci prskanja. Koliko to praktično znači - ne ulazim u to, ali uvek se kod priče o prskalicama potencira priča da se dizne moraju kontrolisati i kao ptrošna roba kad treba i zameniti, a sve u cilju održavanja jednake koncentracije otrova po celoj površini.

edit: Sad sam malo proguglao po netu i evo TeeJet-ovih dizni za tu namenu:

http://www.teejet.com/english/home/products/spray-products/banding-spray-nozzles.aspx
http://www.teejet.com/english/home/...teejet--drift-guard-even-flat-spray-tips.aspx

Pogledajte na Fiser prskalicu kako su uradjene cevke i drzaci dizni. Ovaj detalj mi je zapao za oko.

14mcnis.jpg
5y55lc.jpg

Da li neko ima Agromehaniku Kranj od 400l "kockasto bure" da mi kaže na koliko mm su podele za količinu tečnosti (skala na buretu) . Kod mene se istrcala pa bi markerom da označim .

Na prskalici imam agromehanikinu pumpu BM 65/30.Jako mi trese crevo koje izlazi iz pumpe i ide na razvodnik.Koliko bi trebao biti pritisak u pumpi ako je radni 3bara i ima li to veze što jako trese crevo?

Pritisak treba da je po pravilu isti kao i radni pritisak ,ja imam leško pumpu i na njoj je fabrički pritisak na 3 bara ,a glavni pokazatelj razlike u pritiscima u pumpi i razvodniku jeste pulsiranje kazaljke mada ja radim sa 2 bara pritiska a u pumpi je 3 bara i nemam nikakvi problema a kazaljka stoji ko zaleđena i crevo je mirno.

Pa i ne treba kazaljka da pulsira ako je sve u redu ,gledaj mešač ako baca vodu u rezervoar onda pumpa dobro radi, a možda ti je crevo duže nego što treba pa zato trese drugo mi nepada napamet ,i izmeri koji je pritisak u zvonu (pumpi) možda je prevelik.

I ja u pumpi držim pritisak na onoliko bara na koliko i prskam.Skratio sam crevo i više nema problema.Hvala na savetu.

Nazad
Vrh