Prskalice

gde si je kupiuo gde ih ima kod nas a kako to nosi ferguson a koliko poprskas sa njom mislim tako mi neka cudne litraza

Abro,koliko je ta veca zapremine,koji je raspon krila,i da li se otvaraju oba krila (levo i desno)istovremeno ili mozes i posebno da ih zatvoris-otvoris?Imas li punu el.kontrolu za sve sekcije ili samo ukljucivanje i iskljucivanje?Kako ti se pokazala do sada jer i ja bi da kupim tako nesto?

Evo jednog romanticnog zalaska sunca u ataru.
b6sp5l.jpg

Bez uvrede...
Ako se bavis poljoprivredom, a pitas koliko vrsta prska prskalica od 10m. sta covek da ti odgovori?

Pa to sto ga pitam??A ne znam zasto si se ti osetio tako pogodjen ovim pitanjem... Dobro, ako ti nije jasno, evo zasto pitam. Imam staru moravu od 8 metara. S njom hvatam 12 redova. uzimao sam od rodjaka AM 600 litara, a krilima od 12 metara, i prskam sa njom 18 redova kukuruza. Sad sam ja kupio AM sa krilima od 10 metara, i pitam, jer ako prskam 16 redova, onda ne spoji prohode do kraja, a ako prskam 14 redova, onda preklapa jako prohode... Eto, nadam se da ti je jasno sad kakav odgovor trazim..

Aaa, to je u pitanju! Izvinjenje sto sam se umesao! Nadam se da ce neko odgovoriti na ovo vrlo tesko pitanje.

10 metarske grane imaju 20 dizni na međusobnom rastojanju od 50 cm, tako da je rastojanje od prve do poslednje dizne 9.50m . Pošto krajnje dizne bacaju po 25cm na stranu na svakom kraju (ugao lepeze je 120 stepeni a visina dizne od zemlje bi trebala da je 50cm) dobijamo da je oprskana površina široka 10m. U tih 10m ima 14 redova po 70cm i još ostaje 10cm sa svake strane da preklapa prethodni prohod. Naravno, ovo sa pretpostavkom da je sastavni red takođe 70cm. Ako su sastavni redovi uži onda naravno da dolazi do većeg preklapanja (pogotovo još ako se i više podigne krilo prskalice), pa čak i do dupliranja krajnjih redova. Dakle sve zavisi od toga koliki su sastavni redovi.
Ja imam prskalicu sa granama 8m (16 dizni) i meni "nedostaje" 40cm da bi svih 12 redova bilo lepo oprskano. Ako mi se dese širi sastavni redovi, može se ponekad videti da nije najbolje uspelo prskanje u tim sastavnim redovima između dva prohoda prskalice. Zato ja redovno sužavam malo sastavne redove i bude sve ok.

Moja prskalica ima grane od 10m. i savim solidno pokriva 14 redova(vrsta). Ma da kod nas ima i sejalica sa medjurednim razmakom od 80cm. pa je u tom slučaju uklapanje u milimetar, kako se kod nas kaže.

@Dukej
Hvala na iscrpnom odgovoru. Meni su krila visa od 50, pa uspe da dohvati 7 red od prednjeg tocka traktora. U tom slucaju oko 40 cm ne spoji kako treba. Spusticu krila 2 rupe nize, i ulazicu u 6 red, i to je onda to.

Svaka čast gospodine @dukej na ovako iscrnom odgovoru samo imaću da dodam par stvari.Ovo važi za diznu 12003 ili 12004 ... tako da svako mora proveriti koje dizne ima montirane na svojoj prskalici.Za one koji nisu upoznati broj od 120 je ugao izlaza mlaza, a 04 je količina tečnosti koja istekne u jedinici vremena pri odredjenom pritisku.Ovo 04 znači 0,4 galona tečnosti za jedan minut pri pritisku od 40 psi odnosno prevedeno na naše mere 1,6 l/min pri pritisku od 2,8 bar.
Preporučuje se da visina krila bude 50 cm od vrha biljke ili ako su korovi vešlji od useva onda se meri od vrha korova do dizne.Što je ugao rasprskivanja veći mooramo težiti spuštanju krila niže da ne bi dolazilo do odnošenja sitnih kapljica tako da recimo dizna oznake 11004 ima kompletno pokrivanje i pri visini krila od 33 cm.Ovo je problem postići zbog neravnina ta parcelama i ako su depresije velike i dolazi do kačenja krila za zemlju treba podizati krila, ali i smanjiti ugao izbacivanja.
Takodje ne bi trebalo preterivati sa brzinom kretanja prskalice jer se iza krila stvara turbolentno kretanje vazduha što povećeva odnošenje sitnih čestica.
Pri povećanoj brzini vetra koristiti dizne za "vetar" i smanjiti pritisak kako bi se povećale kapljice i smanjilo odnošenje (ajde da napišem i odomaćeni strani izraz za to drift).Mogu se koristiti i dizne LOWDRIFT ili dizne INJET kako bi se smanjilo odnošenje kapljica.
Takodje izjednačiti pritiske u zadnjim pneumaticima traktora pogotovo ako je prskalica nošena, a odabrati pritisak što manji odnosno on zavisi od brzine kretanja i veličine prskalice.Sa manjim pritiscima u pneumaticima obazbedjujemo stabilniji rad krila.
I najvažniji deo je kalibracija prskalice.To znači da kupite jednu novu diznu istu kao što imate na prskalici i proverite kolika je količina tečnosti pri konstantnom pritisku "izašla" iz te dizne i ceo postupak proverite na svim diznama da bi znali koliko odstupaju od zadate norme.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh