Bio sam danas da vidim prskalicu, i sad znam više detalja...
@dukej
Ne razumem. Da li mu trosi vise vode nego sto zada ili?
Da, prskalica troši više vode nego što je zadato.
Grane su 12m, a rezervoar je 1500 l (to mu je nazivna vrednost, ali jedan drugi poznanik tvrdi da u taj rezervoar do čepa staje i čitavih 1600 l). Uglavnom, proračun je ovakav: sa 1500 litri želi da oprska 7.2 ha (6 krugova na duži od 500m sa 12m granama: 6x2x12mx500m=7200m2=7.2ha) što daje porošnju vode od 208 l/ha (1500l /7.2ha =208 l/ha ). Prskalica je napunjena do čepa, u kompjuter je ubačen podatak o željenoj potrošnji od 208 l/ha, brzina prskanja je 8 km/h, i po tabeli od Lechler dizni za ID 03 ta potrošnja se ima pri 4.0 bara. Međutim kompjuter nabija pritisak prskanja od 5 bara što automatski ukazuje da izbacuje više vode od potrebnog, tj. da kompjuter vidi (meri) manji protok od stvarnog pa zato podiže pritisak da bi ostvario zadatu potrošnju.
Jasno je bilo da nešto ne radi dobar posao, ili protokomer u regulatoru prskalice, ili manometar ne pokazuje dobru vrednost. Pošto nismo imali drugi (precizan) manometar, posredno smo ga proverili tako što smo izmerili protok kroz diznu ID 03 na pritisku od 3.0 bara. Podesili smo pritisak na mamometru od 3.0 bara (zadali pritisak u ručnom režimu rada) i štopovali 1 min i izmerili tačno 1.2 l - a to odgovara podatku iz tabele da trojka ima protok od 1.19 l/min na 3.0 bara (a dizne su nove), što ukazuje da je manometar dobar. Pretpostavljam da je onda problem u protokomeru na regulatoru, ali pošto je i on nov u kompjuter smo uneli podatak sa etikete koja visi na njemu i na kojoj je upisan fabrički izbaždaren broj impulsa koji daje pri određenom protoku (661 je taj konkretan broj).
I sad glavno, sa tako podešenim kompjuterom, vode je nestalo na nekih 70-tak metara pre kraja poslednjeg prohoda, ali treba uzeti u obzir da je prskalica punjena do čepa i da je u njoj bilo više od tih nazivnih 1500l pa da je manajk vode i veći. Po podacima iz tabele protoka dizni na 5 bara sa 8 km/h je potrošnja 230 l/ha, što će reći da je to onda veća potrošnja za 22l/ha, što na 7.2 ha daje 150-160l.
Da li je neko baždario to bure na prskalici, tj. da li zna pouzdano koliko staje vode u njega? (Prskalica je vučena Agromehanika 1500l.)
Dal je rađena kalibraža mjerenja brzine ??
Otprilike kad sam ja bio pored radili su ovako:izmjerili dužinu 100m,kretali se traktorom tom dužinom jednom brzinom i kompjuter od prskalice je mjerio neke impulse..
Ili izmjerite preko GPS dal se poklapa brzina prskalice i brzine GPS..
I moguče da kompjuter ima neki podatak za protok vode koji isto treba uskladit..
To je neki broj u postotku(%),pomoču kojeg se točno određuje količina vode koja se troši..
Kalibraciju brzine smo proverili na dva načina i dobra je. Kompjuter da bi znao pređeni put (a time i brzinu) uzima podatke sa senzora koji je na točku prskalice. Da bi kompjuter dobro računao pređeni put, potrebno je u njega uneti broj impulsa koje senzor daje na 1000m. Taj broj zavisi od veličine točka i broja brezona na felni (pošto se kod svakog prolaska brezona pored senzora dobija jedan impuls). Broj brezona je poznat (6), a veličinu točka smo precizno dobili iz obima koji smo izmerili mereći rastojanje između otisaka ripni točka prskalice u njivi. Izmerili smo obim od 3,22m -3,23m (rastresita je zemlja pa se ne ocrtava precizno otisak ripne) što je kasnije u proračunu dalo da je taj broj impulsa na 1000m 1858 (uzet je obim točka od 3,23m). Potom je taj broj proveren na drugi način, tako što smo u toj njivi precizno odmerili 210m i prelaskom tog puta je kompjuter izbrojao stvaran broj impulsa koji je onda preračunao za 1000 m i dobijen je broj 1861, što ukazuje da smo i na prvi način dovoljno precizno uradili kalibraciju brzine kretanja, tako da taj deo otpada kao potencijalni izvor problema...
Senzor protoka nismo posebno proveravali i radili kalibraciju, jer je kao prvo nov (i ima na njemu fabrički izbaždaren podatak o broju impulsa pri merenju protoka (konkretno je taj broj 661), i kao drugo greška je veća i izraženija nego što bi nastala malim otstupanjem stvarnog i izmerenog protoka. Ali ako je potrebno i to će se uraditi, samo prvo moram pročitati uputstvo da vidim kako se to radi...
Čudi me kako to sve nisu objasnili ili jedan dan namestili kolegi ko je prodao prskalicu.
Serviser je bio da pusti prskalicu u rad, ali je taj dan padala kiša pa nisu praktično probali. Možda i moj drugar nije baš razumeo šta mu se objašnjava, ne ulazim u to, nisam bio prisutan i ne znam...