Prskalice

Što se tiče izbora između IDKT 03 i 04, ja sam se opredelio za trojke iz dva razloga. Prvi i glavni je gore pomenuta potrošnja vode po hektaru, a drugi je da mi se ipak više sviđaju sitnije kapljice kod trojke u odnosu na četvorku. Pre kupovine dizni sam kupio po dve IDKT 03 i 04 i stavio ih na jedno krilo prskalice, uključio prskanje (čistom vodom) i posmatrao kako rade na različitim pritiscima, prelazio preko kartona ispod njih da vidim pokrivanje i slično. Meni su se više svidele 03, ali ne mogu da sad tvrdim da bi i neko drugi imao slično mišljenje. Treba imati u vidu da se kod svih tih air dizni ne radi o kapljicama već o balončićima koji se rasprskuju u mnoštvo sićušnih kapi kad padnu na ciljanu površinu (list korova), pa vizuelni utisak može i da vara... Takođe se i drift najbolje uporedi ukoliko se jedno krilo prskalice opremi jednim diznama da drugo drugim. Ja sam tako poredio ST dizne koje su došle sa prskalicom, IDK koje sam kasnije dokupio i najposle ove IDKT. Pošto kod nas uvek ima dana kad pirka vetrić, i u dvorištu se može videti razlika u driftu kad se porede krila sa različitim diznama. ST imaju najviše drifta, pa onda IDKT i na kraju IDK (od onih koje sam ja imao da poredim), ID nisam nikad probao jer nemam puno zemlje da moram da prskam i kad je jači vetar.

Znam da je 025 ali me interesuje tačan tip ,kako da saznam da li je ID ili IDN koliko vidim IDN dizne sa extra krupnim kapima nisu preporučljive za nas a služe samo za rad po jakom vetru
----------------
Ipak su u pitanju ID 025

Poslednja izmena:
IDKT-3-ke su po meni bolji izbor i univerzalnije su nego 4-ke. Što se tiče vjetra i zanošenja tu nema problema do nekih 6-7 m/s vjetra. Kod jačeg vjetra (6-7 m/s) i manjeg tlaka cca 1,5 bara zanošenje je zanemarivo. Neki dan sam po nekakvom srednjem vjetru prskao sa 1,5 bara, 8 km/h, 120 l/ha sa totalom i danas obišao njive da vidim susjedne soje, repicu, ječam i nema simptoma djelovanja totala na njima. Učinkovitost totala na većem i manjem korovu (2-3 l/ha) kod 120 l/ha i 1,5 bara je sasvim uredu. IDKT diznama dajem prednost u odnosu na ID i IDK (sa njima isto radimo) jer ipak dva mlaza imaju svoje prednosti u odnosu na jedan mlaz.

Jedna slika rada dizni IDKT 120-03 na 1,5 bara.

2rmpbo2.jpg

Poslednja izmena:
Logika kaže da je tako, a jel je il nije ne znam jer nisam uspoređivao otvore na diznama. Za zanošenje sam napisao svoje mišljenje. Radio sam pri jačem vjetru sa IDKT na 4 i 2 bara uz repu, povrće, soju... i nisam imao negativna iskustva. Da se razumijemo, kad vjetar pojača da je prskanje sa Low drift diznama na samom kraju mogućnosti rad se prekida i malo prije te kritične točke. Nedavno sam imao priliku gledati ID 3-ke u radu sa herbicidom u repi po izuzetno jakom vjetru (cca 10-ak m/s) i cca 3,5 bara. To nije bio posao jer je više sredstva završavalo na traktoru nego na usjevu. Nisu ni Low drift dizne svemoguće.

Zato kad IDK 04 spustiš na 1.5bar može duvati štogod,krupne kapi kad udare na list ili zemlju,se raspršavaju i bude picikato de la **greška :osmeh:

Da, točno tako. Ali ipak 3-ke imaju nešto bolji-univerzalniji spektar kapi u odnosu na 4-ke (različite skupine pesticida, kontaktni, sistemični... ).

Kad bi imao triplex nosače dizni išla bi kombinacija IDKT 2,3,4, al kad je ovako kako je onda idu samo jedne dizne gore. ;)

@hurli. Odi na Lechler-ovu stranicu pa ćeš tamo sve fino pročitat.

Gledao sam na stranici Lechlera,al neko iskustvo iz prve ruke me zanima..

Stvar je ovakva,sada koristim dizne 04.obične,a želio bih je zamijenit nekim boljim diznama..
Za prskanje imam kukuruz i žitarice..
Imam triplex,htio bi neke dizne protiv vjetra,neznam još uvijek dal bolje 3 ili 4,i ove neke koje imaju dupli mlaz.
Koliko sam shvatio po oznakama to su ID i IDKT..
Trošim od 250-280l/ha škropiva..

Koje dizne bi mi preporučili ?

Nazad
Vrh