Prskalice

kod mene 18 redova ide u 1kj. duz je 450m.prskalica 440l sa pritiskom od 2bara i 04 diznama oprskam 48 redova i ostane tacno vode(oko60l) u prskalici za jos pola grane tj 6 redova.ukupno 54 sto mu dodje tacno 3kj.

Sve ispod 200l/ha je rizicno!
Cisterna je zakon!
Imate prskalice koje rade sa vazdusnim pritiskom (kompresor) uz vodu i tim smanjuju potrosnju vode!
Jos uvek naucna fantastika za vecinu nas!

Sa mnom hoce da se takmici stric od druga po preciznosti on sa Vladimircem bez obrtomera,manometera...tj.na sluh a ja sa Fergusonom sa ispravnim obrtomerom,razvodnikom i manometro. Vecina ljudi u selu prska na sluh i sam je cale do lane radio na sluh.
Inace trosim oko 250l/ha sa diznama 4,3 bara pritisak i 8km/h.

Senzor je najčešće reed relej (mala staklena cecvčica u kojoj su dva kontakta koja se spoje kad magnet prođe naspram njih) koji se montira na vile bicikla, i mali magnetić koji se montira na špice točka. Kad voziš bicikl magnetić sa svakim obrtajem točka prolazi pored senzora na vilama i u njemu proizvodi mali kratak spoj. Koliko obrtaja točka - toliko kratkih spojeva u senzoru. Elektronika koja stoji na kormanu bicikla broji te kratke spojeve, i u sprezi sa podatkom o obimu točka i vremenskom periodu između kratkih spojeva računa trenutnu brzinu vožnje, i to prikazuje na malom displeju. Kod jeftinijih uređaja je elektronika spojena sa senzorom putem žica, a kod wireless varijante nema žica već elektronika komunicira sa senzorom bežično putem radio talasa.

E sad se lepo taj brzinomer za bicikl može iskoristiti za pokazivanje brzine traktora. Prvo se neki magnet zalepi za prednji (nepogonski) točak traktora, a na rukavac (ili već gde je zgodno da bi senzor bio u neposrednoj blizini magneta) tog točka se montira senzor. U elektroniku se upiše obim točka i to je to, u kabini imate digitalno pokazivanje brzine traktora. Eventualno treba produžiti žice do senzora, jer su one kratke (predviđene da povežu korman i vile bicikla). Kod wireless varijante taj problem ne postoji, ali treba voditi računa o bateriji u senzoru...

(Ako je kojim slučajem obim točka veći nego što je moguće upisati u brzinomer (ipak je to predviđeno za točkove bicikla), onda se to rešava stavljanjem još jednog magneta i upisivanjem polovine obima točka...)

Ja sam isto iskoristio brzinomer od bicikla, samo što nije wireless. Pošto je senzor mali i nežan a i kabl je slab, ja sam senzor ubacio u parče PP cevi za vodu i namestio deblji kabl. Za sada odlično funkcioniše, prešao sam sa njim do sada oko 700km.
Što se tiče utroška vode po hektaru, ja idem 300l/ha (idk-3, 3bara, 5km/h, 286l/ha)

9gg56o.jpg
Ovakav tip pumpe je kod moje prskalice pa ako je neko mozda otvarao molio bih da mi objasni(oznaci)gde se nalaze membrane,pisao sam vec da mi prskalica uopste ne reaguje nema pritiska nikako znaci ne daje nikakve znake tj.ne izbacuje ni kap vode na dizne.Takodje me zanima da li ima kakve veze onaj dio gde se duva gde ima ventil,sta se ispod tog poklopca nalazi kojeg drze cetiri srafa?

To je Agromehanikina pumpa od 105l. Ja imam istu takvu i otvarao sam je.

Ta pumpa ima tri klipa, i na svaki klip je zašrafljena gumena mebrana. Lako ćeš prepoznati gde su klipovi, poklopce njihovih cilindara takođe drže po četiri šrafa (inbusi) i jako se teško odvrću jer je kućište od aluminijuma (možda ćeš morati da prvo dobro lupiš šraf da malo rastereti navoj - laički rečeno). Na poklopcima cilindara su montirani i ventili, a do njih se već lako dolazi jer ih drži jedna obujmica (takođe ćeš lako prepoznati na šta mislim jer ne znam kako se to stručno zove - popušta se jednim šrafom). Postoji i četvrta membrana - vazdušna, i ona je ispod tog poklopca gde je ventil za duvanje vazduha. Prvo proveri ventile i vazdušnu membranu da li su čitavi, a potom tek gledaj membrane na klipovima...

Prilikom menjanja membrana na klipovima da li je potrebno komplet pumpu skinut sa postolja odvojit od rama.Na koje ventile si mislio da proverim jel one za odvajanje grana i mesanje?Otvarao sam ja njih i zatvarao prilikom pustanja u rad ali nista se ne desava,hvala druze

Kao prvo proveri da li uopšte do pumpe stiže voda iz cisterne, to crevo ide iz ovog filtera ispod bureta (što je u prvom planu na tvoj slici) i providno je pa se vidi kroz njega. Ako nije providno ili nisi siguran, ti ga odvrni sa pumpe i mora voda da curi u puno, tj. da ima dovoljan dotok vode do pumpe. Ako je to u redu, onda odvoj crevo koje ide iz pumpe u regulator pa proveri u radu da li tu pumpa tera vodu (znači upališ kardan i na to crevo mora da tera vodu jako). Ako tu pumpa ne stvara pritisak onda grešku traži u pumpi, a ako tera vodu na izlaz onda je greška u regulatoru. Ako vidiš da je do pumpe, onda skini pumpu sa prskalice, biće ti mnogo lakše da radiš, a drže je samo 4 šrafa za ram i to se lako skida. Onda proveri ulje, ako je belo onda znači da je izmešala ulje i vodu što znači da si propustile membrane na klipovima pa ih onda rasklapaj. Ako je ulje ok, onda prvo gledaj ventile i vazdušnu membranu da nije pocepana, a ventile sam ti označio na slici:

how to do a screenshot on a pc

долази ли ти течност до пумпе немогуће да не баца ништа да све мебране попуцале опет би нешто избацила

- - - - - - - - - -

Дукеј,био си брзи

U kom ti položaju stoji ona ručka ispor rezervara gdje se prebacuje kad biraš,djelovanje,ispust i crpljenje vode tj punjenje tanka.Ako je na punjenju neće izbacivati ni kapi na dizne.

I ja mislim da je to u pitanju,kod drugara je sve lose na pumpi al ona i dalje ima pritisak,pogledaj ti samo onu rucicu za ispustanje,treba da stoji u skroz zadnjem polozaju.

Senzor je najčešće reed relej (mala staklena cecvčica u kojoj su dva kontakta koja se spoje kad magnet prođe naspram njih) koji se montira na vile bicikla, i mali magnetić koji se montira na špice točka. Kad voziš bicikl magnetić sa svakim obrtajem točka prolazi pored senzora na vilama i u njemu proizvodi mali kratak spoj. Koliko obrtaja točka - toliko kratkih spojeva u senzoru. Elektronika koja stoji na kormanu bicikla broji te kratke spojeve, i u sprezi sa podatkom o obimu točka i vremenskom periodu između kratkih spojeva računa trenutnu brzinu vožnje, i to prikazuje na malom displeju. Kod jeftinijih uređaja je elektronika spojena sa senzorom putem žica, a kod wireless varijante nema žica već elektronika komunicira sa senzorom bežično putem radio talasa.

E sad se lepo taj brzinomer za bicikl može iskoristiti za pokazivanje brzine traktora. Prvo se neki magnet zalepi za prednji (nepogonski) točak traktora, a na rukavac (ili već gde je zgodno da bi senzor bio u neposrednoj blizini magneta) tog točka se montira senzor. U elektroniku se upiše obim točka i to je to, u kabini imate digitalno pokazivanje brzine traktora. Eventualno treba produžiti žice do senzora, jer su one kratke (predviđene da povežu korman i vile bicikla). Kod wireless varijante taj problem ne postoji, ali treba voditi računa o bateriji u senzoru...

(Ako je kojim slučajem obim točka veći nego što je moguće upisati u brzinomer (ipak je to predviđeno za točkove bicikla), onda se to rešava stavljanjem još jednog magneta i upisivanjem polovine obima točka...)

Ote mi objašnjenje,SVAKA ČAST na iscrpnom i opširnom objašnjenju,predložiću te za nagradu :ppozdrav:

Nazad
Vrh