Prskalice

Svaka vam cast ali to ispada 100l tekucine po jednom jutru?!?!? Nikako mi ne ide u glavu kakva je tu pokrivenost "kemijom"... Ovdje to ne prolazi pa mi zato smijesno.

Imam agromehaniku 440l 10m grane i 105l pumpu. Na njoj sam dobio standard IDK 04 pa smo kasnije presli na IDK 03.

S 440l prskalicom prskam u psenici, jecmu, zobi 2 hektara i to je gusto da se iz njive izlazi "na knap"... U soji se provuce trave i trave ako idem ovom metodom prskanja sto je prosle godine i dokazano. Priznajem za psenicu moze 200l/ha al soja i kukuruz po mom skromnom iskustvu NIKAKO s tako malo vode...

@ Pipalov

Jesu, to su dizne za vetar, tj. injektorske dizne. Inače kod Lechlera je ID oznaka za pravu injektorsku diznu, ali mi se one ne sviđaju jer prave za moj ukus previše velike kapi (mada to nisu kapi već balončići izmešanih kapljica vode i vazduha, koji (balončići) kad padnu na list korova se razbijaju na mnogo sitnih kapljica i tako bolje prekrivaju površinu lista). IDK su kompaktne verzije ID dizni (otuda ono K u oznaci), tj kraće su od ID dizni i poprilično jeftinije. Manja cena dizne je kompromis sa slabijim vetrom pri kome još može prskati u odnosu na ID diznu. IDKT su IDK dizne sa dvostrukim mlazom, pri čemu svaki mlaz ima upola manji protok od odgovarajuće IDK dizne. To praktično znači da npr. četvorka IDKT dizna sadrži u sebi dva mlaza sa protokom kao što ima dvojka. Time se dobijaju manje kapljice (balončići), a zbog prostorne pomerenosti mlazova je i bolje pokrivanje korova (tj. dobija otrov i od napred i od nazad).

Evo pogledaj kataloške podatke:

IDKT: http://www.lechler.de/Products/Agri...ozzles-IDKT/-cbXCV_AAAB.McAAAEvrYoh.E.A-en_US

IDK: http://www.lechler.de/Products/Agri...nozzles-IDK/-cbKdp_AAABS5sAAAEvrIoh.E.A-en_US

ID: http://www.lechler.de/Products/Agri...nozzles-ID-/-cbU_5_AAABCAQAAAFCFkUmxJO6-en_US

Poslednja izmena:
Danas kolega vratio prskalicu koja je inace zajednicka (Agromehanika 440l tamo iz 80ih)i kaze da je mali pritisak i da ne moze vise od 1bar,a kada sam namontirao pumpu i probao radila savrseno mogao si na dastelujes pr koji hoces(u pumpi je pr 1bar)Regulator sam ootvorio cist je,creva su ok,sve dizne pregledane ok,cak sam i zamenuo crevo u prskalici jer je sumljivo alii pored sve ga toga nikako preko tog jednog bara na manometru.Sta mi je ciniti?

440l prskalica i da od jednom oprskas 4 jutra.... Ne znam dal' da se smijem il' da placem...

S 440l mozes KVALITETNO oprskati 2 jutra povrsine. Po meni sve preko tog je suvise rizicno. Jasno, pricam o ratarskoj proizvodnji.

A što bi plakao obično sve kojih znam idu 190-200l/h pa sad ti računaj a uvek uspe, ako ne uspe tako niće ti ni pomoći 500l/h reč je o prskanju žita, suncokreta, soje kukuruza.

Da li neko zna ko proizvodi ovu pumpu?
Komšiji su rekli da je slovenačka.
2nssu8k.jpg

2ch4cd5.jpg

Jeste slovenacka to je RAU 3. ista moja ,e sad dal se proizvodi bas u Sloveniji neznam,ima je kod nas po prodavnicama oko 150 evra,a prskalica mi lici na Vojkinu nevidi se bas dobro ,uglavnom jednostavna pumpa za odrzavanje,kolko para tolko muzike.

I moja je ovakva,za 10 godina isprskala je dosta,nisam jos ni membranu promenio,drzi pritisak odlicno.

Hvla ljudi pogledacu ulje ujutru,i jos nesto kad zatvorim mesac na razvodniku ono i dalje po malo ide tecnost na dizne ne zatvori skroz!I koliko ulja treba u nju jer nemam cep izgubljen je pa je sad obican poklopac samo da ne ide prasina.Agromehanika 440l narandzasto bure i bakarne cevi..

Poslednja izmena:
pa ne zatvaraju ti dobro oni ventili,to i kod mene ne radi,a ulje ide oko 800-900 gr i mesas SAE30 I SAE 90 tako mi je rejo prodavac i serviser! ja sam sa mojom takop radio

Nazad
Vrh