Protestna vožnja traktorima.

Da li ste verovali da ćemo uspeti ?

• Da

Glasovi: 248 68,5%
  • Ne

Glasovi: 114 31,5%

• Ukupno glasača
    362
Ne prodaju ga oni dzabe i bolje da ga prodaju posto bilo nego da ga bace a i verovatno ga ne prodavaju samo nama sigurno ima jos neka budala

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока
Imaju dve opcije - da plate kafileriju ili da prodaju fabrici hrane za pse i mačke. Meso pri kraju roka je pitanje može li se kupiti za ljudsku upotrebu. Mislim da ovi naši mute na neki drugi način ali isto tako pokvaren kao i ovaj.

Ne vredi ti nastavljas da tupis svoje. Znaci krava jeste manje od pola umaticeno a prvotelki dosta vise od pola kako ne mozes da razumes..

Gasila su se mahom gazdinstva koja su imala neumaticena grla, oni koji su godinama odbijali da udju u sistem propali su. Vreme je takvo da radis samo ako si deo sistema, ako nisi najebao si i ko to do sad nije shvatio ili je propao ili polako propada..
Zato su tu fantomske krave koje ubrajaš u statistiku.Odbiješ 80000 i videćeš onda.Ne tupim svoje nego samo činjenice.Možda kod vas može da se za 100E kupe papiri za umatičenu kravu-kod nas ne može.Faktički umatičene krave dugo žive i popravljaju prosek koji ti poseduješ.Neumatičena kad ode na klanicu,više ne postoji.

Imaju dve opcije - da plate kafileriju ili da prodaju fabrici hrane za pse i mačke. Meso pri kraju roka je pitanje može li se kupiti za ljudsku upotrebu. Mislim da ovi naši mute na neki drugi način ali isto tako pokvaren kao i ovaj.
Imaju tri opcije za meso koje je smrznuto 6 meseci i kome je istekao rok. Da ga daju kafileriji i jos plate odnosenje, da ga prodaju za kerove i macke za jeftine pare ili da prodaju tamo nekim Srbima za ipak neku bolju cenu. Kod tih Srba je smrznuto meso ispravno do 12 meseci i ti isti Srbi ga preprodaju po visestruko vecoj ceni nego sto su ga kupili. Uglavnom kroz preradjevine.

Jel vi stvarno mislite da će neko držati meso do isteka roka samo da bi prodao dzabe Srbima? Taj bolje da spava nego što radi. I još nešto - da li se takvo meso može prodati za ljudsku upotrebu?
Ne drze samo zbog toga, ali uvek imas neke viskove. U svakom poslu u svakoj hrani ima viska pogotovu u eu drzavama. Svi ti viskovi mesa mogu lako da zavrse kod nas jer smo blizu i malo trziste, a nismo clanica i drugi su zakoni....

Imaju tri opcije za meso koje je smrznuto 6 meseci i kome je istekao rok. Da ga daju kafileriji i jos plate odnosenje, da ga prodaju za kerove i macke za jeftine pare ili da prodaju tamo nekim Srbima za ipak neku bolju cenu. Kod tih Srba je smrznuto meso ispravno do 12 meseci i ti isti Srbi ga preprodaju po visestruko vecoj ceni nego sto su ga kupili. Uglavnom kroz preradjevine.
Znam coveka iz sela, uzima na tone mesa godinama nesto preko madjarske duboko zamrznuto za neku "sicu" tipa 300 din kg. Sve table slanine i cisto meso, sve ide na soljenje, dimljenje bukovinom, i u februaru za Kacarevo.
Prosle je prodao nesto preko 5 tona na slaninijadi, sve je kao "domace" kupuju beogradjani puni autobusi. Cene od 1000 do 2000 za kg. Lepe pare uzeo, niko ne kontrolise samo udri....

Ne bavim se govedarstvom, ali imam prijatelje koji se bave i kažu da umatičena krava ne umire nikada!

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Nije baš tako ali je blizu istini.Sve ti zavisi od veterinara.U nekim delovima Srbije su veterinari fleksibilniji u nekim ne.Imao sam dosta kupaca i svaki je rekao da ovo što je kod nas nema nigde.Ne bih da pišem u detalje.

Nisam baš siguran. Bez ozbiljne analize i procene stanja ne bih ja to naglo zabranio. Veliko je pitanje koji procenat mesa mi uvozimo. Gotovo sigurno da trenutno nemamo dovoljno za svoje potrebe. Pogotovo govedine. Pilići mislim da nisu problem. Svinje su već upitne
Čak i da tih svinja ima dovoljno nagla povećana potražnja bi neminovno uzrokovala nerealan porast cena.
Nasao sam podatak za 2023 godinu da smo uvezli 73000 tona. Sobzirom da je u EU 6 meseci rok za meso a kod nas 12 meseci, oni nama to meso prodaju jeftinije i oni su na dobitku jer bi morali da ga unistavaju. Da su nasi svih ovih godina bar za 1 mesec skracivali rok vec bi se odavno uskladili sa Evropskom unijom pa bi to imalo efekat i na nas stocni fond, jer bi onda meso iz EU bilo skuplje za uvoz. Ovako dok god stoji ova velika razlika u rokovima nece se nista poboljsati.
Jos kad se pogleda statistika iz 2013 vrednost uvoza je bio 69 miliona au 2023 293 miliona eura,

Ja sam negde na tv čuo podatak da smo uvezli 40.000 tona svinjskog mesa prošle godine.

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Pa zar mora to meso koje izlazi rok u eu...
Pa kazem ti trenutno mora. Ne znamo kolike se kolicine oni uvoze ali verujem da nisu male. Kada bi odmah to sasekao neminovno doslo bi do prblema na trzistu.
Mozda bi bilo dobro ljudima koji imaju meso za prodaju, ali bi nasta haos u drzavi.
Sto znaci vecini bi bilo lose..
Treba to naravno da se sredi ali ne moze naglo.

Ja već dosta dugo ne mogu da povežemo u čemu je problem da se stoka umatiči?
Nemam stoku stvarno ne znam problematiku ali čitajući ovde i u priči sa nekim komšijama koji se bave stočarstvom a nisu umatičeni ne mogu povezati zašto se stoka ne umatiči ako gubš određene benifite.
I to nije priča od juče nego već godinama unazad.
Mislili su mnogi koji nematiče da su pametniji od onih koji matiče svoja grla jer su do nedavno dobijali skoro isti iznos podsticaja za svoju neumatičenu kravu kao ovi za umatičenu. Sada se mnogi kaju zbog toga jer ih privlače ove subvencije koje dobijaju umatičena grla. Ali, najviše bi voleli da dobiju subvenciju za svoja neumatičena grla kao da su umatičena. Hteli bi što bi naš narod rekao "da se j.bu a da im ne udje". Najgore što nikako da shvate da je mnogo bolje za njihovu proizvodnju da rade matičenje i selekciju svojih grla nego da ne rade. Nažalost, ima i onih koji zloupotrebljavaju matičenje (pojedini poljoprivredni proizvodjaci i pojedini matičari), a oni su još gori od ovih koji misle da su pametni što ne matiče svoja grla.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh