a sto se tice kolege koji nije za proteste
ovde sam se ja osetio prozvanim..ako ne gresim...nemoj misliti da meni nije preko glave svega i da sam zadovoljan ali neke stvari treba i gledati sa pozitivne tacke,ja sam pre pola godine isplatio kredit za Rusa 82.1,kupio sam veliku tanjiracu i novu pneumatsku na kredit i imam jos dve rate da isplatim.U poslednje dve tri godine vidljivo napredujem u proizdvodnji kukuruza....zasto zato sto pre nisam imao nove masine..radio sam sa Rusom 52 godiste 66' i sam starom OLT mehanickom sejacicom......ovoga nije bilo pre 10 ili 20 godina.Neko ce reci ....da ali pre 20 gdoina su cene i pariteti bili ovakvi ili onakvi
ali i to treba zaboraviti jer ako se pre 20 godina moglo ziveti od "maxima"zemlje onda se to u danasnje vreme povecalo na nekih 100 jutara.
Dakle prvo pokusavam da resim probleme u svom dvoristu a verujem da u nasoj poljoprivredi ima jos mnogo prostora da se napreduje pa tek onda kad se to dovede na nivo svetske ili evropske produktivnosti onda mozemo reci da smo nezadovoljni zbog toga i toga i da to treba menjati
U potpunosti se slazem sa izjavom nekog clana da nemozemo mi ici i resavati problem sa otkupljivacima ili hladnjacarima da bi to trebala drzava
Problem je sto je drzava sve rasprodala,zadruge sve rasprcala, u poljoprivredu su usli privatnici sa sumnjivim kapitalom ne bi li oprali lovu kroz poljoprivredu i da naravno " shishaju " naseg seljaka.
Imas hladnjacara s jedne strane i Malinara s druge, ovaj prvi ulozio pare u sve i ocekuje neku zaradu a i pp isto to,i sta je resenje

po meni malinari da naprave svoju hladnjacu a ovaj prvi ce da propadne.
Kako su u Hajdukovu ( selo pored Subotice )proizvodjaci jabuka se udruzili i napravili svoju hladnjacu i sada kao jaci i ozbiljniji igrac na trzistu mogu da nastupaju pre velikim kupcima ili da izvoze.Ovakav primer postoji i u Tavankutu.i sve funkcionise
Ja jesam za napredovanje u poljoprivredi i da treba nesto menjati sto ne valja ali da ne ponavljam sebe PRVO POGLEDATI U SVOJE DVORISTE STA MOZE DA SE URADI I UNAPREDI.
Ja se iskljucivo bavim ratarstvom, zito vise ne sejem jer je prepuno prevara,i veliki sam agitator na forumu da se zito ne seje pa da vidimo sta ce tajkuni i drzava da uradi bez zita...da prebacimo loptu malo u njihovo dvoriste...bazirao sam se na kukuruz posto u izvozu koliko toliko zavisim od svetske cene,naravno i tu ima pomalo usputnih gubitaka ali i ta otkupna mesta moraju od necega da zive.