Protestna vožnja traktorima.

Da li ste verovali da ćemo uspeti ?

• Da

Glasovi: 249 68,4%
  • Ne

Glasovi: 115 31,6%

• Ukupno glasača
    364
Odg: PROTESTNA VOŽNJA TRAKTORIMA

S' kime se organizovati kada uvek ima krtica i gluperdi koji sa dobijenih 10 - 12 000 din po
hektaru i par din povracaja za dizel podrzavaju ove. :zli:
Ljudi nisu svesni da sto dobiju malo bede izgube tri puta vise.
Takav je nas narod.

Ja prvi nisam takav.
Mislim maknuo bih ja rado koju hiljadu evra u dzep i tu dobijam,ali gubim ugled,obraz,postenje i na kraju krajeva meni nema povratka kao takvom ni u selo ni na forum.Dakle bolje posteno ziveti i raditi,nego biti necija krtica,da ne kazem levo jaje i ziveti par godina samo.Zato je cilj ove asocijacije da se udruzimo,nije ni cilj da svi budu u njoj jer nismo svi isti i sami vidite koliko ima "minera" vec da se skupe samo ljudi koji malo dugorocnije gledaju na buducnost. :cao:

Mislim da je ovaj forum zarazen sa ljudima kao sto je rabadzija koji hoce da ubede mene da me tajkuni ne pljackaju sa smesnim cenama maline i kupine... Drzava IMA MEHANIZME DA SPRECI PLJACKU SELJAKA KOJI U OVIM OBLASTIMA KOJE POMINJEM POSTIZU BOLJE REZULTATE PO PITANJU PRINOSA OD TIH EVROPLJANA POLJAKA A KAMOLI CILEANACA. SAMO DA DRZAVA ZABRANI MONOPOL U OTKUPU... KAKVA BRE UDRUZENJA KADA SE ZNA KO MORA DA RADI IZVOZ. KAD NEKO PROBIJE CENU NA TERENU POJAVI MU SE SLEDECE VECE ODMAH FINANSIJSKA POLICIJA NA OTKUPNOJ STANICI. VRTI SE VELIKA LOVA I PLJACKAJU NAS SVI NA CELU SA VLADOM I PREDSEDNIKOM. IMAMO NAJKVALITETNIJU ROBU, NAJVECE PRINOSE PO HEKTARU U SVETU, NAJZDRAVIJU ROBU... STA JE PROBLEM. PA PROBLEM JE STO JE SVIMA LEPO OSIM NAMA. I KO CE TU DA SE ODREKNE LAGODNOG ZIVOTA NA NASOJ GRBACI? NIKO DOK GA NE SKINEMO SA GRBACE... KO NIJE ZA PROTESTE PROTIV LOPOVA NEK NE ULAZI U OVU TEMU NEGO NEKA NAPRAVI NOVU POD NASLOVOM : IDILA I BLAGOSTANJE U ZEMLJI SRBIJI, BLAGO NAMA SA OVOM DOMACINSKOM VLASCU... IDI BRE...

zoran sef je napisao(la):
...............IMAMO NAJKVALITETNIJU ROBU, NAJVECE PRINOSE PO HEKTARU U SVETU, NAJZDRAVIJU ROBU... ...........................
problem je u nasim ( paorskim glavama) pa mogu da veruju u ono sto napisu
Prvo treba da se spustimo iz nebesa.....posto jos mnogi u svojim glavama misle da smo nebeski narod
Problem je sto mnogi na ovom forumu u ovoj temi ne shvataju moje poruke
Problem je sto da bi postali respektabilno udruzenje ne moze se neargumentovano pricati i "lupati prazna slama".....u jednom od predhodnih poruka sam rekao da tu jedino na ovoj temi cenim rec Baneta Ivanova koji ima sluha da saslusa i drugacija misljenja i na diplomatski nacin zna da odgovori.
NE MOZE SE ICI PROTIV DRZAVE GLAVOM KROZ ZID...mi cemo traktorima,lopatom,motikom,vilama itd. u tom slucaju ste Vi banda a ne asocijacija i drzava ima druge metode kako da Vam da do znanja da "NE TALASATE" tipa malo inspekcije,pa zarezi,tacke i ostale gluposti i na kraju policija.
Niti sam ja icija krtica,ni provokator ni spijun,ja sam obican RABADZIJA koji radi tri posla odjednom ne bi li preziveo ovo sto nas je sve zadesilo.Meni ako je malo za prezivljavanje i zivot uzecu i cetvrti posao ili cu uzeti jos zemlje u arendu da radim necu pljuvati po drzavi,toliko imam kucnog vaspitanja da cenim ono sto je moje(partiotizam) pa svidelo se to meni ili ne ........kome se ne svidja nek ide u Sloveniju pa nek tamo gazduje ako je vec svudge lepse nego kod nas.Imas lepo uskoro izbore pa onda glasajte za "TE" koji ce srpsku poljoprivredu dignuti u nebesa.
Ne moze se sa 5-7-10 krava i 5-10-15 Ha zemlje ziveti kao pre 20-30 godina...............i ja se sa setom secam tih vremena ali danas moram 5 ili 10 puta vise da radim da bi ziveo upola kao tih davnih vremena.To se vise ne moze vratiti niti ce ikada biti i to ko pre shvati bice mu lakse ,ostali ce nazalost propasti.

Rabadzija podrzavam tvoje postove!
Ljudi covek ne misli nista lose Vama, vec je obrnuto.
Da bi se neke stvari dovele u red morate se prvo udruziti i mora postojati solidarnost, a ne da se delite po tome "malinari, svinjari, ratari itd"...Jedne godine malinari dobro prodju i ne bune se jer su zadovoljni, a ostatak poljoprivrede puca po svim savovima...isto vazi i za one sto dobro prodju sa kukuruzom pa sad cute...Ovo nije upuceno nekom pojedincu vec svima koji tako razmisljaju...
Morate se udruziti radi opste dobiti poljoprivrede i Vas samih.
Svi radite udarnicki, svi se izrabljujete kako bi zaradili neki dinar za u kucu...ali ako je moguce podici neke stvari na visi nivo to trebate uraditi.
Ja licno sam iz Beograda, i mene ne izbacuje iz takta kad Vi-proizvodjaci podignete cene svojih proizvoda (jer realno trebate da naplatite svoj rad, onoliko koliko vredi)... Problem je u tome sto kad Vi dignete recimo cenu tovljenika odmah preradjivaci dizu cenu gotovog i obradjenog mesa da bude na nivou x3 (u tu cenu je uracunat njihov rad, zarada i provizija korumpiranim njuskama sa vlasti)...e tuuu je problem, ne moze on da mi isecka meso na snicle i da mi kaze da je kg takvog mesa skuplji 3x (pogotovo zato jer preradjuje veeelike kolicine) od kilograma kod seljaka.
Sa takvim stvarima treba da se borimo svi zajedno!

P.S. Ja ne kupujem meso u mesari, kupujem od seljaka i sam obradjujem kako mi odgovara...prodjem jeftinije, zadovoljan sam, a i znam sta sam kupio...znam da svinja koju sam kupio nije pricala na brazilskom ili argentinskom...
Isto tako ako treba da se dokupi nesto, idem lepo na pijacu i kupujem kod seljaka slaninu, sunku, sir, jaja... nista od tih proizvoda se u mojoj kuci ne kupuje u prodavnicama...

A sto se tice kukuruza i njegove cene na prolece, pasce sigurno ali ne drasticno.
Njegovu cenu odredjuje ponuda i traznja, a svi znamo da je ove godine ponuda u nekim zemljama dosta manja...tako da ce je ove i dogodine odredjivati samo traznja... Mislim da ce u najgorem scenariju cena za kg pasti na 12,5 dinara.
Ako se neko ne slaze sa mnom ili sa ostalima, dajte da pricamo o takvim stvarima smireno, svi skupa...Tako se gradi solidarnost medju ljudima, a ne pljuvanjem "ti si budala, kreten...". Na normalan nacin, razgovorom, mozemo jedni drugima ukazati gde gresimo...
Prvo odavde treba krenuti, pa kad ovde stvari budu funkcionisale kako treba, kad budu svi kao jedan...onda lepo treba zapoceti mudru borbu sa nepravdom... Protestima (guzvama, blokadama...), lupanju i kojekakvim ludorijama ce oni bananameni lako stati na put, samo ce sprovesti zakon kako je vec nas drugar Rabadzija spomenuo...

Vremena za kuku i motiku uvek ima, komune mogu uvek da se vrate...ali ajmo prvo pametnom borbom da probamo.

Slobodno recite da sam budala, prihvaticu.

Svi pricaju o ceni kukuruza na berzi u Budimpesti,Cikagu i sl...
Ok kod njih je "x" cena gotove robe,a kod nas "x1",e sad hajde da uporedimo cenu njihove proizvodnje,koliko je kod njih nafta,djubrivo,subvencije...pa cak i jeb*** odbici na vagi. :cao:

Miki u pravu si...
Oni su sa tehnoloskim napretkom dosta umanjili svoje troskove u samoj obradi zemlje, sveli su poljoprivredu na velike posede...i ne mozemo da se poredimo sa njima kad je cista zarada u pitanju...A na tehnoloskom napretku nase poljoprivrede nije nista uradjeno decenijama...za to smo svi krivi po malo, jer da je sve to islo u skladu sa vremenom ne bi smo dosli u situaciju da dozvolimo tajkunima da pokupuju sve sto se kupiti moze... Jer tajkun nece da ulaze novac (pa ni sumnjivog porekla, a ni od kredita) u posao u kome postoji i najmanji rizik da pukne...znaci da nam je poljoprivreda jos pre njih bila u katastrofalnom stanju...radjeno je sistemsko unistavanje (ista prica kao i unistavanje komunizma na ovim prostorima)...jedna od metoda je bila zavaditi seljake, komsije, bracu itd na raznorazne nacine...

A onda je doslo vrame privatnika, pa sa njima i ono sto Miki NA kaze "odbici (preterivanje) na vlaznost, lom, prljavstinu, digestiju...". Pa je onda dosao na red monopol na polju prerade i prodaje nafte, da NIS bude jedini koji u Srbiji moze da prodaje naftne derivate svim prisutnim fransizama...lopovluk drzave na akcizama itd itd.

U poljoprivredi jedno vuce drugo, usled nedostatka novca ljudi dosta kresu agrotehniku, uzrok toga je mala otkupna cena ratarskih kultura, a posledica slabiji rod i skuplja proizvodnja iz godine u godinu...obratite paznju koliko samo njih odustaje svake godine i daje zemlju u arendu ili prodaje.

Pocetak resavanja tog problema je u udruzivanju u zadruge, asocijacije ili bilo koje udruzenje kojim mozete da lobirate za svoje interese... Ne trebaju da vas brinu ni predsednici udruzenja ni clanovi, jer postoje glasanja...pa ako vam se ne svidja neciji nacin vodjenja lepo se organizuje reizbor...
Morate svi zajedno, drugacije ne moze... Pre neki dan citam sta pisete jedni drugima i zao mi je bilo da vidim koliko vam malo treba da se sporeckate, prosto porazavajuce jer vam je cilj svima isti... a to je "BOLJI I LAGODNIJI ZIVOT od toga sto radite"
Ako neko ima nov i dobar traktor, pa majku mu...treba svima da nam bude drago i da se nadamo da ce ga sto duze sluziti. Mozda je to nacin da vidimo sve malo vedrije, da cemo i mi kroz koji mesec ili godinu uspeti da kupimo nov traktor ili masinu ili da povecamo zasad, i time smanjimo troskove proizvodnje i povecamo profit...

Druze Mika sve ja tebe razumem i tako je kao sto si rekao.
Evo ova asocijacija je jedno pravo udruzenje koje vode ljudi seljaci-poljoprivrednici i umesto da im se prikljucimo i podrzimo ih uvek se nadje neko ko ce da kvari.
Nismo mi letos trazili da nam plate zito 35din/kg vec 15-ak koliko je i realno,da nije bilo tih protesta narod bi opet ostao "corav" prodao bi masovno zito za 8-9din/kg,a tajkuni bi za 2 nedelje to isto zito prodali za duplo vece pare.Nije ovu asocijaciju osnovao Bogdan koji ima 50 000 000e pa da kupuje od nas,vec da nam pomogne u organizaciji prodaje kako mi poljoprivrednici da dobijemo koliko toliko cisto trziste.

Znam sta je bilo sa sojom,jedan nas mlinar poznatiji kao MITA je podigao 500 000e kredita kako bi kupio soju u zetvi za 27-28din/kg,a par nedelja je istu tu soju preprodao za cenu od cca 32din/kg i naravno zaradio je jer je odrao seljaka na vagi koji je dosao da mu preda soju,zito e protiv toga se mi borimo za pocetak.

Kakva gomila gluposti na jednom mestu. Pa znate li vi koliko dugo postoje udruzenja malinara i koliko clanova brojimo. Tri puta su u sred berbe morali da se organizuju protesti zbog ponizavajuce cene... I tek kada dodje do toga drzava se umesa, hladnjacari popuste malo i mi kolko tolko izvucemo neku zaradu. Kad god smo hteli normalno da radimo i cutimo mi smo bili prevareni. I jel to vama u redu? Znate li vi da je 0.23 ha maksimum koliko moze da obradi jedno lice u malinjaku. NE POSTOJI NACIN NIGDE U SVETU DA SE MASINSKI POVEZUJE I OREZUJE JAGODICASTO VOCE. Svi znamo da su propali svi pokusaji branja malina prve klase kombajnima i da se takvi zasadi koje su kombajni brali nisu mogli odrzati duze od tri godine.Ovde kod nas u kraju je za sajam sljiva 1 septembra prosle 2009 otvorena glanc nova fabrika za preradu sljive i otvorio ju je Mladja Dinkic licno. Nekoliko dana kasnije su poceli sa otkupom i verujte mi da ni do dana danasnjeg ta sljiva nije naplacena od fabrike. Sve je u rukama suda.. A narod gladan, prodan izdan... U proizvodnju ratarskih kultura se ne razumem pa zato o tome i ne pricam, samo znam da nije normalno da drzava osnuje tamo neku agenciju koja se bavi statistikom kolko seljak dugo sedi u traktoru dok ore i kolko puta predje tamo amo i da ti pederi u skupim odelima imaju platu po 1.000 eura + dnevnice mesecno, a neko treba da obradi sa svojom porodicom 100 ha zemlje da bi toliko zaradio. Nije bre realno. Dosta bre vise tih smradova koji nam sede na grbaci. To treba smanjiti, broj tih rahiticnih idiota a ne povecavati broj radnih sati paora iliti seljaka . To su njihove price, da treba vise da radimo da bi oni imali vise da podele. Sta se bre u ovoj zemlji proizvodi? Odakle devize u Srbiji? Samo bre mi radimo i gastabajteri ono sto posalju familiji. Ja razumem da placamo zdravstvene ranike, obrazovanje, vojsku i policiju. Ali te nevladine organizacije, agencije za ovo ili ono, sva ta neprofitabilna sranja se finansiraju iz naseg dzepa. I nema dovoljno za sve, pa ajde SELJO ZAPNI MALO VISE... Ministarstvo za prostorno planiranje ? Sta je bre to ? Ja cu vam reci. JEDNO OBICNO SRANJE, gde rade mamlazi u lepim odelima i skupim automobilima i imaju zarade od kojih se vrti u glavi. NECU BRE TO DA PLACAM VISE. Vidite li bre ljudi da su oni izgubili kompas. I NECU VISE NI ULAZITI NA OVA SRANJA OD TEMA POSTO VIDIM DA STE I VI VEROVATNO AKTIVISTI JEDNOG OD TIH POLITICKIH SRANJA, ILI VAM JE TATA ILI SIN KANDIDAT ZA TO LEPO ODELO NA MOJOJ GRBACI.

Svi su pomalo u pravu, ali najveca istina jeste da ZIVE NA NASOJ GRBACI!!!

Uvoz mleka nije rešenje
V. Mt. | 17. novembar 2010. 20:59 | Komentara: 5
Ministri Dinkić i Milosavljević različito tumače aktuelnu nestašicu. I pored poskupljenja rafovi u prodavnicama i hipermarketima prazni

Srodne vesti
Premije proterale “kravicu”
Državi kipi mleko
Uvoz mleka ne rešava problem
Mlečni put za vladu
Litar mleka 100 dinara
NESTAŠICA mleka i dalje se oseća širom Srbije, a najgore stanje je u Beogradu, zbog čega su i ministri Mlađan Dinkić i Slobodan Milosavljević pozvali na veća ulaganja u stočarsku proizvodnju. Oni su, međutim, izneli različite stavove o uvozu mleka. Ministar ekonomije Dinkić eksplicitno je protiv uvoza, dok ministar trgovine smatra da i dosadašnja količina uvezena iz susednih zemalja, nije dovoljna.

- Tačno je da sam ja protiv uvoza mleka u situaciji kada još nisu povećane premije za mleko poljoprivrednicima, jer je sramota da Srbija, koja je poljoprivredna zemlja, uvozi mleko - kazao je Dinkić.

On je pozvao da se prvo stimulišu domaći poljoprivrednici da proizvode mleko i da ga isporuče mlekarama, a da se tek ako to ne bude dovoljno, dozvoli kratkoročni uvoz mleka.

- Ne bi trebalo uvoziti mleko sada kada nismo uveli subvencije mlekarima - istakao je Dinkić.

On je kazao da se na sednicama Vlade Srbije nije razgovaralo o uvozu mleka.

- Minstarstvo ekonomije Srbije je protiv uvoza mleka. Mi smo za podsticanje domaće proizvodnje. Potrebno je uvesti subvencije od najmanje pet dinara po litru mleka i videćete kako će tržište samo početi da reaguje - istakao je Dinkić.

Ministar Milosavljević, međutim, kaže da najavljene više cene mleka nisu istovremeno i garancija da će mleka, od subote, biti u prodavnicama u dovoljnim količinama. On dodaje da sa “ovim povećanjem cena ne znači da će svuda i na svakom mestu biti dovoljne količine mleka” i da postoji problem primarno u Beogradu.

MAKSI
NA pitanje vezano za napise da su Belgijanci kupili deo sistema “Delta”, odnosno lanac “Maksi”, Milosavljević je odgovorio da su ga posetili predstavnici belgijske kompanije “Delez” pre dve do tri sedmice i da je saznao od njih da su zainteresovani i da razgovaraju sa “Deltom” o preuzimanju jednog dela akcija vlasništva nad “Delta Maksijem”. - U naredna od dva do tri meseca taj dogovor bi trebalo da bude napravljen - dodao je Milosavljević.
Milosavljević je izjavio da će mleka biti, ali da se situacija u toj oblasti popravlja sporije nego što bi trebalo, jer je potreban dogovor o povećanju agrarnog budžeta. Prema njegovoj oceni, potreban je dogovor o konkretnijim značajnijim stimulacijama stočarstvu, o stvaranju sistema koji će obezbediti u narednim godinama dovoljne količine mleka i mesa. Kako navodi, kada je u septembru doneta uredba u toj oblasti, tada je rečeno da, ako ona ne da rezultate, jedino preostaje mera interventnog uvoza mleka.

- Uvoz mleka delom obavljaju trgovci, ali je nedovoljan, jer je u prethodnih mesec dana uvezeno oko 800.000 litara mleka, što je četvrtina ili petina nedostajućih količina mleka na tržištu - rekao je Milosavljević gostujući na B92.

Ni država, ni budžet, nisu obezbedili dovoljno sredstava za premije za mleko.

- Suština problema je u tome što su seljaci, proizvođači, stočari nezadovoljni, jer je u poslednjih nekoliko godina agrarni budžet usmeren pre svega ka ratarskoj proizvodnji i đubrivu - istakao je ministar.

Eto ko je na meti iduce godine, i tako u krug!!!

za zorana sefa, sve si u pravu osim kraja , ne znam da li ti je poznato da je asocijacija poljop srbije na sastanku u arilju sa proizvodjacima maline koji su inace u asocijaciji donela odluku da se izvrsi pritisak na min polj sro se tice otkupne cene maline i to je uspesno uradjeno .tek toliko da znas da se mi zalazemo za celokupno clanstvo i bilo koje grane poljorivrede.ozzzz

Zorane necemo da odvajamo udruzenje malinara od asocijacije poljoprivrednika srbije...
Svaka vam cast na postojanju i na brojnom clanstvu, ja samo kazem da kako jedna grana prodje dobro u odredjenoj godini, tako svi koji se bave tom granom utihnu i nema ih nigde...time sam mislio i na vocare i na ratare i na stocare...
Udruzenje malinara treba da nastavi sa delovanjem, ali isto tako svi clanovi trebaju da podrze asocijaciju ili bilo koje drugo udruzenje koje radi za opste dobro u poljoprivredi. Asocijacija treba da ima po nekoliko strucnjaka ili bar ljudi sa iskustvom iz svake grane (vocarstvo, ratarstvo, stocarstvo...), takvi ljudi ce moci da u ime svih izadju sa konkretnim predlozima i da lobiraju zarad uspeha!
Samo par ajkula (u pozitivnom smislu) treba da zastupa sve poljoprvirednike, jer takvi umeju i znaju da iskoriste neciji los potez, da vide propust, i da iskoriste svoje kontakte i sposobnosti i kada treba nesto da se proda.

Osobama koje se prihvate takvog posla treba ukazati puno poverenje i ne mesati im se u posao...ne skakati im za vrat i odmah traziti njihovu smenu kad budu vidjeni sa nekim iz ministarstva poljoprivrede...pa to im je posao, da se vidjaju i sa njima, da pregovaraju, pa ako treba i u kafanu da idu zajedno!
Ja licno sam imao veoma oprecan stav o gospodinu predsedniku asocijacije, ali sam ga promenio...
covek daje razultate.
Izvinjavam se, otisao sam u :off_topic: i u :eek:

O cemu pricamo, ako neko gleda jedan tv program, emisija pocela u 21 h.
Treba da nam bude jasno da od nas nema ni golih g,,,,a. :zli: :zli:
Kada nas j,,, u zdrav mozak. :zli:
I mi hocemo neki napredak.

North ARMY je napisao(la):
Druze Mika sve ja tebe razumem i tako je kao sto si rekao.
Evo ova asocijacija je jedno pravo udruzenje koje vode ljudi seljaci-poljoprivrednici i umesto da im se prikljucimo i podrzimo ih uvek se nadje neko ko ce da kvari.
Nismo mi letos trazili da nam plate zito 35din/kg vec 15-ak koliko je i realno,da nije bilo tih protesta narod bi opet ostao "corav" prodao bi masovno zito za 8-9din/kg,a tajkuni bi za 2 nedelje to isto zito prodali za duplo vece pare.Nije ovu asocijaciju osnovao Bogdan koji ima 50 000 000e pa da kupuje od nas,vec da nam pomogne u organizaciji prodaje kako mi poljoprivrednici da dobijemo koliko toliko cisto trziste.

Znam sta je bilo sa sojom,jedan nas mlinar poznatiji kao MITA je podigao 500 000e kredita kako bi kupio soju u zetvi za 27-28din/kg,a par nedelja je istu tu soju preprodao za cenu od cca 32din/kg i naravno zaradio je jer je odrao seljaka na vagi koji je dosao da mu preda soju,zito e protiv toga se mi borimo za pocetak.
North..
isti primer znam u svojoj okolini od pre nekoliko godina.....dripci,ulicni dileri deviza setili se ajd malo da se oprobaju u zitu kupovali zito po 8 a na prolece prodavali po 16 din zaradi covek 75.000 evrica i zna me i jos me zajebava kako se on bolje razume u pp nego ja.......kad sam somina :sta: :sta:
E PROBLEM je u tome sto je drzava smanjila da ne kazem ukinula robne rezerve, jer te RR su nekada davno mnogo pametniji od ovih danasnjih zato i izmislili da nebi dolazilo do velikih oscilacija u cenama i na trzistu.....ako su ratari trazili za ovu godinu 15 trebalo im je dati i drzava da otkupljuje pa bi drzava imala mehanizme da spreci rast cena i zita a i hleba u pekarama a NE OVAKO DA SVAKA SHUSHA KOJA SE OGREBE O PP VISE ZARADI OD SAMOM PROIZVODJACA A DRZAVA POSLE KUKA KAKO JOJ PP PROBIJA INFLACIJU.
Dakle ako neko treba da kontrolise tj. da manipulise sa cenama na trzistu onda to treba da je drzava uz saglasnost ili zastitu seljaka jer danas ce dobro proci seljak a sutra drzava a ne tajkuni koji znaju samo za jednosmerni pravac U NJIHOVU KORIST :zli: :zli: :zli: :zli:

I to je tacno Rabadzija.
Ali vidite, nije kriv taj sto je kupio psenicu po 8din a posle preprodao za 16, a ni onaj sto je kupio soju za 27-28 pa preprodao za 32 dinara...nisu nam oni krivi, oni koriste zbrku i zarade na tome...mi smo krivi sto im prodamo, mogli smo jednostavno da kazemo "to mi je malo para, necu da ti prodam"...a drzava je ta koja treba da deluje sa robnim rezervama, da se radi na povecanju njihovog kapaciteta (koji imaju ali ga ne koriste), i time vise nece moci da zaradjuju nakupci duplo...neka zarade i oni dinar dva, seljak dobije svojih 15-16 posle zetve a ovaj neka prodaje za 17-18...
nemam nista protiv...ali robne rezerve moraju da preuzmu ljudi koji znaju svoj posao, jer ipak oni odredjuju neophodne kolicine, a tu vlada samo klima glavom (verovali ili ne tako to funkcionise)...

E Rabadzija vidis jako se priblizavamo samoj srzi teme.
Drzava radi,ali za tajkune i njima to omogucava,nas cilj nije da rusimo vladu vec samo da nateramo da radi za seljaka koji je izdrzava,a ko ne bude radila...i rusicemo,ovako se ne moze. :udri:

North...
naravno sve ja to razumem,zao mi je sto me mnogi na ovoj temi ne razumeju i sticu pogresan utisak o nama sa severa...znas jebi ga onda se i ja nakostreshim pa pocnem i ja da kontriram i sve to ode daleko od teme.Mozda sam i sam stekao pogresnu sliku o ponekim u protestima ali je SIGURNO da se ne sme ici glavom kroz zid jer tu puca tikva.
Asocijacija moze imati clanova koliko hoces ali predstavici koji idu da pregovaraju moraju biti NAJBOLJI u svom segmentu.Ja kad sam u predhodnim postovima pitao Provaca u po cemu je on predstavnik on poceo da prica price da se svadja...zato u svemu treba mnogo diplomatije u razgovoru i medju nama a narocito sa drzavom.
I asocijacija mlekara je okupila najbolje tj. nekoliko njih sa najvise mleka u dnevoj proizvodnji.sta tu ima da trazi moja baba na salasu sa 2 krave i 30litara mleka dnevno.....nista da cuti i da se pokrije usima.
Zato stalno govorim da se svako u svojoj proizvodnji mora podici na visi nivo kako kvantitativno tako i kvalitativno bilo to mleko,jaja,maline ili kukuruz.Ne moze onaj npr. u Bogaticu sa 5 Ha zemlje galamiti kako mu je lose kako ne moze da zivi i da pali traktore i on ide na BGD...pa nasta to lici :sta: :sta:
Onaj ko proizvede kukuruz preko vagona zrna po Ha ali ne na jedan Ha vec 20-50-150,ili 40-50tona jabuka po Ha ili malina xy po Ha e taj ima pravo glasa da stane pred drzavu i kaze to i to i to i to ZAHTEVAM ZA NAS POLJOPRIVREDNIKE jer je taj RESPEKTABILAN POLJOPRIVREDNI PROIZVODJAC
Onaj ko je mali taj treba da radi i tezi da zaradi vise (ako ne popije u kafani :nono:) i da sutra bude veci ako to nije tako, onda je on socijalni slucaj i bolje nek da zemlju u arendu.
Mozda gresim ali osecam da je u asocijaciji vise ovih manjih...ispravite me ako gresim

Опет једни ударају у клин а једни у плочу. Није баш да све што РАБАЏИЈА каже погрешно, далеко од тога, него је проблем у нечем другом. Ми пољопривредници треба да радимо за све који не раде. Да су сви у овој држави као ми где би нам био крај... Питам се шта ће се догодити ако за 5 година због ових паразита које носимо на себи не буде довољно ни 100 хектара кукуруза, већ да би преживео мораш обрађивати 200 а малина уместо хектар- два, шљива уместо два- четири, пластеника уместо три - шест.... А за то време плата саветника помоћниковог помоћника расте... Индустрија је мртва, измузају само нас, то сам хтео да кажем. Нисам ни ја за то да се убијамо по улици...

Nazad
Vrh