Protestna vožnja traktorima.

Da li ste verovali da ćemo uspeti ?

• Da

Glasovi: 248 68,5%
  • Ne

Glasovi: 114 31,5%

• Ukupno glasača
    362
Lazaa je verovatno mislio na kvalitetne traktoriste i kombajnere kojima ne treba govoriti gde je njiva i kako da rade i u tom slucaju nije preterao.

Lazaa je verovatno mislio na kvalitetne traktoriste i kombajnere kojima ne treba govoriti gde je njiva i kako da rade i u tom slucaju nije preterao.
O cemu ti kolega pricas? Pa kod mene u selu iskusni traktoristi i kombajneri koji rade od jutra do mraka nemaju vise od 350-400 Eura.
Ne treba Laza da daje broj. Evo ja cu se njemu javiti. Radicu za te pare sve paorske poslove. Umem da vozim traktor, kombaj, , telehender, berem kukuruze, sejem, .....Imam i diplomu pravnog fakulteta. I nacicu mu jos koliko god zeli iskusnih, vrednih i pametnih ljudi da rade za te novce.

To solidna zarada sto mi placamo, ako ljudi rade mesecno I za 20 000 dinara. Nije to samo u novcu. Ljudi kada rade kod mene normalno po potrebi retko kada kuci idu bez da kazem dara. Znaci kada se bere povrce paradajz, paprika, jagoda skoro uvek imaju da kazem dar. Znaci maksimalno je radnik ispostovan. Sto se tice visine zarade, normalno da bih njihova zarada bila veca da je veca na trzistu. Na primer u lokalnoj hladnjaci se radi za 1200 din/8 sati, jedan obrok, temperatura svaki dan u minusu.

Aj da se ukljucim u ovu takoreci debatu. Kod nas u selu ako uzimas radnika za ceo dan svi traze 1500 din, oni koji traze 2000din ne dobiju posao. Na primer, kad je berba kukuruza prva prikolica stize u 7 ujutru zadnja u 2-3 popodne. Imaju obavezu posle toga da sav lom(komusine) pociste, pokupe zrna i srede sve okolo levatora. Naravno hrana i pice. Po meni veliki je problem sto(izvinite sto cu reci) cigani, dobijaju toliku socijalu i nece da rade. Ali to je vec do drzave, jer prave problem da nemas naci radnika koji su uglavnom(opet izvinte) cigani jer on dobije pare ode u postu, pravac prodavnica za jelo i pice i boli ga cose dal ce da radi ili ne. Prijatelji koji imaju voce pa placaju nadnicare da beru zale se sto su male cena otkupa a velika je satnica. Mislim da bi trebalo to po nekoj pravdi(a kod nas je nema) da bude koliko je proizvod toliko je satnica. Nije u redu da placas sat radnika da krunis kukuruz recimo 150din a kg kukuruza je 12din. Po tome trebamo da se vodimo. E sad onaj drugi deo o kom se pricalo, u vezi sitnih domacinstava i ostalog. Kad je deda bio u becu 72 jedan kolega njegov je prodao 20h oranica na selu i dosao u bec da radi. Zasto? Zasto prosto nije mogao da izdrzi bitku sa vecim ratarima. Dok se nas u to vreme i kasnije lepo zivelo sa 10h, u jednoj austriji ljudi nisu mogli sa 20. Bilo je ili povecaj posed ili se skloni. Sad, ne kazem da ne treba imati sitnog poljuprivrednika sa par lanaca jer to je nasa realnost, ali kada se prodavala zemlja po selu jer su u to vreme dosta ljudi odlazili u gradove za dobre plate i radno mesto mogao je svako da kupi po par lanaca i svi bi imali vise. Jednostavno retki su bili ko je hteo da kupi svi su bili ne treba, lepo zivimo i od ovoga. Zato je sad problem malog paora da ne moze da izdrzi ovu bitku koja se sada odigrava.

Lako je tebi bilo da ukrupnjujes posed kada je deda radio u Becu. :osmeh: Ti ljudi da su tada imali vise novca sigurno ne bih ostali na par hektara. Da su posedi vise ukrupnjivani, sada bih bilo jos vise sirotinje, jer ljudi nemaju posla. Sa ovim manjinama I kod nas je slicna situacija. Ne rade sto primaju socijalu, a ko se usudi da radi, ovi ga prijavljuju, pa se skida sa budzeta. Mada kod nas samo rade nasi ljudi, ranije su radili Rumuni. Bila je dnevnica 90'ih 10 maraka.

Deda je radio dve godine u becu i vratio se kuci bas iz tog razloga. Sirotinje bi bilo u gradu, kao sto je i sad. Eeee da su nama i sad rumuni, pevali bi mi

Sta pravite stim ljudima koji vam rade za 150-200 ili 300 rsd po satu,ugovor o radu,ugovor o delu ili imaju osiguranje da se povrede na vasim posedima.Dali oni koji nemaju zemlje treba da imaju starost iole dostojnu coveku i imaju starosnu penziju?Evo i oni novim uredbama imace sansi na ispred pomenutom.Stobi neko ko radi kod mene razmisljao po kojoj ceni ja prodajem svoje proizvode, sata on ima stim koliku ja dobit ostvarujem(jedne godine super,druge normalno,trece na nuli) sto bi njega to zanimalo,to je moja poslovna politika.Ako ja posedujem preko 20 hektara i sa tog imanja imam farmu(krava,svinja,koza,ovaca) ili sta god, nemojmo se ubedjivati da tomoze 1 ili 2 coveka da odrzavaju kao i kod onoh sto su ui povrtarstvu.Dolazi nam zapadni sistem i po meni je ok,svi koji zele da rade moraju da budu prijavljeni i svako ko ima na svom posedu rulju ljudi imace je u zakonskim okvirima(placace drzavi poreze i doprinose)Da bih podkrepio ovo izlaganje evo vam ga danasnji zakon o zastiti onih koji prijave protivzakonite radnje kod poslodavaca.Pa nije ni posteno da neko nadnicari celog veka kod ,,gazda'' i u starosti socijalni slucaj postane.

Ljudi, javite se kad cemo/cete na blokade, a ne da pisete sve i svasta... Bas mi je rado citati, sta ko i kako napreduje, i mozda bih i ja napisao nesto o tome, svome, ali nije ova tema za to. Znam da je svugde bed i jad i jed (izuzev u Sremu :haha:), ali ipak mislim da je bilo mnogo :ppozdrav:

Uključiću se u raspravu samo u ovom delu o nadnicama i nadničarima.
Radim uglavnom po 200din. po satu, ali ima gazda koji ovoliko neće da plate. Kada se pogađam, a gazda tvrdi da je traženih 200 dinara na sat PUNO, kažem mu da ću raditi prvo ja kod njega sat vremena za 200, a on posle kod mene opet za te pare po satu ako misli da je to PUNO PARA, pa ako mu se dopadne posao, možemo se dogovoriti da ja radim 1 dan kod njega, a on drugi dan kod mene...
Većina posle ovog predloga pristane na satnicu i više ne postavlja nove uslove....
Protekle nedelje sam radio kod jednih na postavljanju kompletne konstrukcije protivgradnih mreža na 5 hektara, plaćali 200 po satu, ALI bez pauze, toplog obroka (doručka i ručka), na početku i kraju dana gleda na svaki minut i tako računa satnicu.A čujem da su za ovaj posao dobili 15.000, ali eura...
Od nas 5 koji smo počeli, za 3 dana svi su ih napustili i niko nije više hteo da radi ni za novoponuđenih 250 din. po satu...
Na drugoj strani, radio sam kod čoveka koji ima x jutara jabuka pod protivgradnom mrežom, skupljali smo je po 200 din po satu, i taj čovek s punim pravom može sebe da naziva Gazdom( a to ne čini), sasvim se korektno odnosio prema nama i nije zakerao za svaki minut.
Treći dan posla smo bili pri kraju i čovek nam predloži, pošto popodne mora ići na put, da požurimo s poslom što više možemo, nadnicu nam je dao UNAPRED (svakom po 2.000), i otišao je iz voćnjaka, ostavivši nas same da završimo.
Nije nam ni padalo na pamet da "skarabudžimo" i otprašimo kući, nego smo savesno obavili posao do kraja.
Da napomenem, retki su ovakvi ljudi, većina samo viče i zanoveta sa strane, uvek kažem gazdi: Pa 'ajdete i Vi malo sa nama ako mislite da je tako lako?
Samo da stoji neko na Suncu ili na vetru i mrazu za 150 ili 200 po satu, a ne da radi svaki dan? Koliko bi dana,meseci,godina mogao da izdrži takav tempo?
I dokle?
Ja sam prinuđen da nadničarim jer više nema ništa, nemam čak ni socijalnu pomoć (mada sam je tražio), ali nisam toliko gladan da baš MORAM da radim kod svakog koji samo zamišlja da je nekakav "gazda"...
Za razliku od "ofarbane" nacionalne manjine, koji su svi redom "jadni, bedni i bolesni", zaštićeni Zakonima kao ugrožena vrsta, i operisani od bilo kakvog vida aktivnosti koji se može podvesti pod termin "rad".

Koliko gazda u Srbiji ima te kombajne od 200 000 eura? Cisto sumnjam da ti placaju mesecno u rangu 700-800 eura. Radi se na dnevnicu po potrebi kada treba radnika, tako da zdravstveno, penziono placa ko hoce. Da je lako raditi nije, svaki posao je tezak na svoj nacin.

Evo ovako ne mislim ja na kvalitetne traktorsite i nema to neku veliku ulogu , ti ako si zainteresovan i trazis posao naucices bilo sta da radis, evo sad kod mene su radila 3 radnika mozda nekih 10-15 dana dok je bila kampanja repe, plata im je bila 2e po satu naglasavam kod mene. Kod kolege koji nije aktivan na forumima, bar ga ja nisam vidjao bavi se poljoprivretnom uglavnom ima ove godine oko 800ha repe i jos + ostale kulture, i kampanja mu je svaki dan, padala kisa ili bilo sunce, mora da izvuce repu, ne kazem ja da on ima 20 radnika stalno zaposlenih, evo primer decko koji je kod njih vec sigurno jedno 3-4 godinu ima 500e platu fiksnu i prekovremeni rad se naplacuje dodatno, on je licno pricao kako su neki izgurali za septembar i do 130.000 din za mesec naravno u to je ukljucen i prekovremeni rad. I kada kazem na radnike mislim na radnike koji voze holmer, kombajn, i uglavno JD, ima nadje se i po neki rus, Nije moje da vas ubedjujem znam sta mi je covek pricao kolika mu je plata...

ko ne veruje moze da se provoza ovih dana, jos uvek su u sezoni pa da se i sami uverite o cemu pricam, i da se tu ne radi o "radnicima" koje posaljes na njivu i oni sede zapale cigaru, rade 1 sat, pa onda pauza za rucak i tako u krug....

Bojcetic, imam 2 gazdinstva na istoj adresi, ali ne vidim u cemu je tu problem sto se toga tice ? Pdv nije sprdnja, ako te vise zanima o pdv-u samo treba dobro da se infromises, bez obzira dal imao ili ne gazdinstvo ti kada predjes 8.000.000dinara promet na racunu od bilo kakvih prihoda nema veze dal su poljoprivredni ili prodajes kokoske ili sir na pijaci ti automatski ulazis u pdv... Cisto da raspravim to za pdv.. I ovo sto kazes neces biti kaznjen ako prijavis 1000din po kj, ako si u pdv-u to ne mozes da radis, i ako nisi u pdv-u zasto bi to uopste radio prijavljivao da imas 1000kg po kj ?

treba neka nova tema za raspravu da se otvori :haha:

- - - - - - - - - -

Tacno se vidi da nasi poljoprivrednici nisu mnogo upuceni u zakone sto se tice pdv-a i ostalih stvari, ne prozivam nikog SAMO KAZEM. Ljudi uglavnom i prave 2 gazdinstva na istu adresu da ih ne bi previse oporezovali, to nije nikakva mutljaga to je sve crno na belo jer je takav zakon

- - - - - - - - - -

Janosh, evo kod nas u selu imas Megu 370, JD 2236, mediona 310, JD 640W, NH TC5070,Lexion 650, u Susedno selu ima 2 avera, jedan medion 310 , deutz fahr(nov) , Nh, Tucano, avero 240, lexion 560, O traktorima da ne pricam u mom selu evo ima sigurno vise od 20 novijih traktora.

- - - - - - - - - -

Rasa 91 ne pricam o utovaru kukuruza, kada sam letos zvao par ljudi da tovare slamu i detelinu placao sam ih 250-300dinara na sat, ako ima vise dana posla onda je 250 ako ne onda je 300,i uvek ga castis jedan sat vise da i sledeci put planira da dodje, ja govorim o vecem gazdinstvu, moze se reci i firmi, u kojoj u 6 sednes u traktor u 10 izadjes iz trakotra, i naravno ne vozis stari traktor nego vozis novi JD recimo 2005 2008 prosek neki.

U hekom od predhodnih postova bilo je reci o dedi na radu u Eu zemlju i coveku koji je prodao 20ha i otisao u fabriku.Propao je jel nije mogao po zakonskim propisima da ne prijavi radnike koji rade kod njega,.Vidi ti kod nas dva gazdinstva na jednoj adresi,pa 800ha sa nadnicarima i tako u nedogled samo malvezacije gledanje sopstvene guzice ,ugnjetavanje cinizam ,iskoristavanje drugog i sta sledi ,kada cemo na protreste?

Nema u poljoprivredi kapitaliste sa stotinama hektara bez muvacine i izrabljivanja, dakle prvo moras dusu djavolu da prodas pa da krenes u tako kapitalisanje.
Kapitalista sa otimacinom i muvacinom mozes postati al domacin nikako pa taman da je ceo atar tvoj.Zna se deco kolko mozes zemlje posteno zaraditi i iste kupiti a ste je preko mere i dare.Ima onaj gore cika Pera kod koga kad tad moraju racune svi da poloze( bez subvencija).E tada deco moja svi alavi shvate da su za badava bili to sto su bili a zemlju ce svakako da dobiju i bice im je puna usta.Kad hoces da vidis da li je nesto ispravno pogledaj samo da li je potrajalo_Ono sto valja i sto je ispravno to traje a nadjite vi meni ovde nekog kapitalistu da je ono njegovo ostalo za trece pokolenje.Posto se vreme ubrzalo sad retko da se koji ovde odrzao i deceniju a da mu ne visi sikirce za vratom.Al i pored svega i dalje se ljudi otimaju i alave da bude samo njima i vataju se u kolo sa djavolom misleci da ce njih obici ono sto je pre njih sve redom snaslo.Misle sadasnji kapitalisti da oni znaju bolje od onih prethodnih i da su svi oko njih budale i da leba treba samo njima.
Ne znaju sadasnji otimaci da zive svoj sladak zivot bez da tudje ne zagorcaju.Kad vidim silne masine i zemlju ja u tome ne vidim ono sto zaslepi ove mlade i naivne ja vidim mnogo nesrece i bede koju je taj opravio da bi sve to pribavio.
Sa takima nema poslovanja niti sa tim ljudima treba bilo sta ortaciti,a kamoli se na take ugledati daleko im njihova lepa kuca.

Poslednja izmena:
Ovde ima veliki broj neradnika I to su mahom ovi sto kukaju. Takve neradnike mozete sresti najvise u temama o SUBVENCIJAMA I PROTESTIMA.
Po kom kriterijumu su neradnici.Znam da si između ostalih i na mene mislio.Sve smo poslove pozavršavali što se riče branja,iznošenja stajnjaka,oranja.Ostale su nam redovne aktivnosti oko hranjenja i muže 10 krava.Ne znam da li poznaješ strukturu ovog posla.
Ti verovatno radiš više zemlje i imaš više posla.što je i normalno ali nemoj nikoga podcenjivati koga ne poznaješ.

@sinisa1979
Zar nije PDV sprednja kad na istoj adresi imas 2-3 gazdinsta od kojih jedno je u PDV i kupuje sav repromaaterijal, a preostala se filiuju na 7.9mil. Gazdinstvo u PDV kupuje i masine, naftu na koje ostvaruje povrat od 20% koliko iznosi veca stopa PDV. Sad ti meni reci da li je to zdravo razumski tebi normalno?
Pretpostavljam da si u PDV cim si se ostetio prozvanim. Nema ljutnje, pisem ono sto svi znamo, samo mi nije jasna ova banana od drzave koja sve dopusta.

Drzava ne postoji, postoje ljudi od krvi mesa koji rade navodno u ime drzave pa je i drzava samim tim onakva kakvi su ti ljudi .Ti ljudi su redom secikese i muvatori pa se na njih ugledaju i njima slicni.Lako je biti gazda kad kupis fabrike od stotine miliona za tri evra il kad uzmes kredit koji ne vratis nikada ili zalozis tudju imovinu koju nisi ni platio Takvi nam dele lekcije i usi uvrcu pricaju nam da smo glupi da smo zaostali i da smo neradnici i da zaboga mi takvi ne umemo i ne znamo ono sto oni znaju.Prihvatam tu njihovu kategorizaciju u delu da smo glupi ali samo u delu da smo glupi sto ih takve uopste trpimo ( ne biramo ih mi zasigurno jer taj deo odavno narod vise ne radi nigde na svetu a kamoli kod nas).Nisam mocan da ih takve menjam ali mogu da ne igram te njihove igre i da se ne upustam u te marifetluke ni po koju cenu.Ne trebaju mi njihove registracije niti njihove subvencije jer znam da ce se to na posletku zavrsiti po onoj narodnoj o djavolu i tikvama i da ce baba morati dati dva dinara da izadje iz kola u koje je za dinar usla.
Najveca greska naseg paora je sto nece da pise ako vec ne ume da pamti.
Treba se uvek setiti onoga sto je neko divanio pre i na osnovu toga ces videti ko je i sta je.
Setite se samo onih silnih agrarnih kredita , nutrija, pa puzeva japanskih tresnji, tartufa , farme krava i meda i mleka na koje su paore navracali politicari i novinari i silne medijske halabuke i slatkorecivih bajkovitih emisija o navodno uspesnim paorima koji znaju ono sto svi mi ostali ne znamo.Gd se sad dede onaj Zaharije sto je na sva usta hvalio Mileta Jerkovica kao sposobnog investitora u poljoprivredu.Sto se sad ne oglasi i malko nam pokaze sta je taj po njemu uspesni investitor sve ojadio i unistio a da je taj jedan pa je mnogo neg ih puna Srbija i broja im se ne zna i sad smo mi paori nesposoni i mi ne umemo a oni znaju.
E vala kako znaju i umeju vidimo svakoga dana kad pogledamo kakav je jad i beda na sve strane a to je sve zasluga tih uspesnih i pametnih.

Nazad
Vrh