Lazaaa
Član
Evo mogu da odgovorim na nekoliko postova jer se takoreci mogu pronaci u njima i prozvano i ne , imam 250ha, svake godine kupim bar jos 10 na uvek.. Nikakav lov u mutnom, niti bilo sta slicno.. Jednostavno kupis jedan hektar pa pored tog hektara drugi, i tako dok ne dodjes do nekog jaceg komsije koji nece da proda, uglavnom sada svi koji su stariji ljudi prodaju na uvek zemlju pa se jos uvek nadje nesto za kupiti, cena se krece od 4500-8000 po jutru... Nikada ali nikada se ne treba pruzati onliko koliko se ne mozes pokriti... Za ovih 250ha godisnje se radi uglavnom 290 dana, ovih 70 je slobdno(zima).Ne kazem imam kredit za kombajn, zemlju, sejalicu, i traktor mi izlazi ove godine poslednja rata, ne vidim nigde da sam pogresio sto sam uzeo kredit, mnogi se plase kredita, sta ako ne rodi,sta ako potuce led,susa,poplave itd,zasto ne bi uzeli kredit recimo da unapredite proizvodnju, i recimo taj traktor vam bude zalog npr, sa tim novim traktorom necete kao sto neki kazu PARADIRATI po selu nego ce vam ustedeti vremena u nekom poslu oranju, sejanju, bicete odmorni, lakse ce biti da obradjujete to sto imate... Ne vidim zasto toliko vas kuka kako je lose. Niko vas nije naterao da se bavite poljoprivredom. Ili ako ste vec u toj poziciji, treba se truditi. Recimo uzimam primer ujaka koji nema mnogo zemlje mozda 10ak ha max. On se fokusirao na povrtarstvo, podigao plastenike na 5 ha(otprilike) i sada se bavi samo tim. Pronasao je pravi put gde da izveze i proda svoje proizvode. Nije bitno koliko ima ha vec koliko proizvede toga na toj povrsini i kvalitet robe... Zato se ne zalazem za subvencije ni ovima sto imaju 20 ni ovima sto imaju 100ha, nego da se subvencije dele po onom sto proizvdemo, sto bolji rod to veca subvencija. I vidim neko je pisao o kupovini goriva na crno za ove vece poljoprivrednike i utaji pdv-a itd. Prijatelju ti ako si veci poljoprivrednik i posedujes neki novji traktor koji ide na evrodizel ti neces rizikovati da ti taj traktor zakuca ili da mu ode nesto u motoru jer si prosao jeftinije 10din po litri. Primer govorim vezan za mene, gorivo smo uzimali od Novocom-a davali su ponude od 146din sa istakanjem kuci, malo sam se raspitao i saznao da taj Novoco-m uzima od Speed-a koji je glavni uvoznik MOL-ovog goriva u Srbiju, takodje sve je stvar dogovora, veci poljoprivrednici recimo uzimaju 5000 i vise litara mozda vise puta godisnje da bi zavrsili sve( kad kazem veci mislim na 300+ha) i naravno da dobijaju povoljniju cenu, jos ako su u pdv-u a moraju biti to gorivo ih izadje 120 dinara, i to nisu neke mutaljage ili kako ih pojedini nazivaju. Ili npr cena djubriva naravno da ce cena biti razlicita za 1000kg i za 40.000kg to je sasvim normalno. i ne vidim razlog zasto se ne bi recimo 10-15 manjih proizvodjaca(od 10-15ha) fokusiralo na to da se udruze ( ne da prave zadruge) nego da se udruze (mozda osnoju neki d.o.o) i kupuju recimo tako gorivo,djubrivo,seme. Prolazili bi isto kao i ovi sa 300+ha, mislim da je sve u dogovoru i razmisljanju.
Ali kao sto sam napisao gore ja nisam za subvencije po ha, nego po onome sto se proizvede, po kvalitetu proizvoda, po kolicini iznete robe, i da se otvore nezavisne firme koje bi vrsile merenje vlaznosti(kukuruz,psenica itd), digestija, necistoca(secerna repa) i ostalih proizvoda...
- - - - - - - - - -
Da dodam i da pitam samo gde je to radni sat 1e ? Koliko znam licno sam ja placao radnike po radnom satu 2,5e... U mom selu kod privatnika neki su mesecno izgurali sada kada je kampanja repe i do 140.000din za mesec. Ali naravno nista to nije na lepe oci. Oni prijavljeni imaju 500e mesecno + prekovremeni rad sto im se racuna 2 ili 3e po satu nisam to bas sada siguran....
Ali kao sto sam napisao gore ja nisam za subvencije po ha, nego po onome sto se proizvede, po kvalitetu proizvoda, po kolicini iznete robe, i da se otvore nezavisne firme koje bi vrsile merenje vlaznosti(kukuruz,psenica itd), digestija, necistoca(secerna repa) i ostalih proizvoda...
- - - - - - - - - -
Da dodam i da pitam samo gde je to radni sat 1e ? Koliko znam licno sam ja placao radnike po radnom satu 2,5e... U mom selu kod privatnika neki su mesecno izgurali sada kada je kampanja repe i do 140.000din za mesec. Ali naravno nista to nije na lepe oci. Oni prijavljeni imaju 500e mesecno + prekovremeni rad sto im se racuna 2 ili 3e po satu nisam to bas sada siguran....