Protestna vožnja traktorima.

Da li ste verovali da ćemo uspeti ?

• Da

Glasovi: 248 68,5%
  • Ne

Glasovi: 114 31,5%

• Ukupno glasača
    362
Evo mogu da odgovorim na nekoliko postova jer se takoreci mogu pronaci u njima i prozvano i ne , imam 250ha, svake godine kupim bar jos 10 na uvek.. Nikakav lov u mutnom, niti bilo sta slicno.. Jednostavno kupis jedan hektar pa pored tog hektara drugi, i tako dok ne dodjes do nekog jaceg komsije koji nece da proda, uglavnom sada svi koji su stariji ljudi prodaju na uvek zemlju pa se jos uvek nadje nesto za kupiti, cena se krece od 4500-8000 po jutru... Nikada ali nikada se ne treba pruzati onliko koliko se ne mozes pokriti... Za ovih 250ha godisnje se radi uglavnom 290 dana, ovih 70 je slobdno(zima).Ne kazem imam kredit za kombajn, zemlju, sejalicu, i traktor mi izlazi ove godine poslednja rata, ne vidim nigde da sam pogresio sto sam uzeo kredit, mnogi se plase kredita, sta ako ne rodi,sta ako potuce led,susa,poplave itd,zasto ne bi uzeli kredit recimo da unapredite proizvodnju, i recimo taj traktor vam bude zalog npr, sa tim novim traktorom necete kao sto neki kazu PARADIRATI po selu nego ce vam ustedeti vremena u nekom poslu oranju, sejanju, bicete odmorni, lakse ce biti da obradjujete to sto imate... Ne vidim zasto toliko vas kuka kako je lose. Niko vas nije naterao da se bavite poljoprivredom. Ili ako ste vec u toj poziciji, treba se truditi. Recimo uzimam primer ujaka koji nema mnogo zemlje mozda 10ak ha max. On se fokusirao na povrtarstvo, podigao plastenike na 5 ha(otprilike) i sada se bavi samo tim. Pronasao je pravi put gde da izveze i proda svoje proizvode. Nije bitno koliko ima ha vec koliko proizvede toga na toj povrsini i kvalitet robe... Zato se ne zalazem za subvencije ni ovima sto imaju 20 ni ovima sto imaju 100ha, nego da se subvencije dele po onom sto proizvdemo, sto bolji rod to veca subvencija. I vidim neko je pisao o kupovini goriva na crno za ove vece poljoprivrednike i utaji pdv-a itd. Prijatelju ti ako si veci poljoprivrednik i posedujes neki novji traktor koji ide na evrodizel ti neces rizikovati da ti taj traktor zakuca ili da mu ode nesto u motoru jer si prosao jeftinije 10din po litri. Primer govorim vezan za mene, gorivo smo uzimali od Novocom-a davali su ponude od 146din sa istakanjem kuci, malo sam se raspitao i saznao da taj Novoco-m uzima od Speed-a koji je glavni uvoznik MOL-ovog goriva u Srbiju, takodje sve je stvar dogovora, veci poljoprivrednici recimo uzimaju 5000 i vise litara mozda vise puta godisnje da bi zavrsili sve( kad kazem veci mislim na 300+ha) i naravno da dobijaju povoljniju cenu, jos ako su u pdv-u a moraju biti to gorivo ih izadje 120 dinara, i to nisu neke mutaljage ili kako ih pojedini nazivaju. Ili npr cena djubriva naravno da ce cena biti razlicita za 1000kg i za 40.000kg to je sasvim normalno. i ne vidim razlog zasto se ne bi recimo 10-15 manjih proizvodjaca(od 10-15ha) fokusiralo na to da se udruze ( ne da prave zadruge) nego da se udruze (mozda osnoju neki d.o.o) i kupuju recimo tako gorivo,djubrivo,seme. Prolazili bi isto kao i ovi sa 300+ha, mislim da je sve u dogovoru i razmisljanju.

Ali kao sto sam napisao gore ja nisam za subvencije po ha, nego po onome sto se proizvede, po kvalitetu proizvoda, po kolicini iznete robe, i da se otvore nezavisne firme koje bi vrsile merenje vlaznosti(kukuruz,psenica itd), digestija, necistoca(secerna repa) i ostalih proizvoda...

- - - - - - - - - -

Da dodam i da pitam samo gde je to radni sat 1e ? Koliko znam licno sam ja placao radnike po radnom satu 2,5e... U mom selu kod privatnika neki su mesecno izgurali sada kada je kampanja repe i do 140.000din za mesec. Ali naravno nista to nije na lepe oci. Oni prijavljeni imaju 500e mesecno + prekovremeni rad sto im se racuna 2 ili 3e po satu nisam to bas sada siguran....

Evo i ja da kazem nesto vec je decembar a doplate jos nema od suncokreta,pa sta onda dalje o subvencijama,one mogu a i nemoraju biti isplacene stvar drzavne uprave ali glasali ste za ovu vlast pa nemojte da kukate.
Ja to govorim i svojim roditeljima koji su penzioneri poceli da kukaju sto ce da smanje penzije ,ja sam i samo rekao da treba da im uzme SVU vucic jer su i glasali za njega.
Nisam slucajno napisao vucic malim slovima jer je mali covek u velikom pakovanju....

@Gorski Car nisam ni mislio da ces mi odgovoriti jer bi tako tvoja teorija o radnim satima pala u vodu. Nisu bitni radni sati vec koliki je obrt kapitala, jer poljopruvrednik nije samo radnik vec gazda i radnik. Priznajem da sam i ja pre rezonovao tako kao sto ti sada :ppozdrav:.

Hektar nikad duze nisam orao od 5h, priprema za setvu oduzme daleko manje vremena, setva takodje, prskanje ocas posla i to sa mehanizacijom starijom od 30 godina. Sa sve zetvom po hektaru ne treba vise od 12 sati efektivnog rada godisnje. Zadnjih godina zita se seju na tanjiranju, tu je tek smesna satnica provedena na njivi.

kolega @cenejac111 je naveo kopanje kao operaciju, nisam video coveka da kopa na njivi vise od 15 godina :ppozdrav:

Da dodam i da pitam samo gde je to radni sat 1e ? Koliko znam licno sam ja placao radnike po radnom satu 2,5e... U mom selu kod privatnika neki su mesecno izgurali sada kada je kampanja repe i do 140.000din za mesec. Ali naravno nista to nije na lepe oci. Oni prijavljeni imaju 500e mesecno + prekovremeni rad sto im se racuna 2 ili 3e po satu nisam to bas sada siguran....
Minimalna cena radnog sata po vazecoj uredbi je 115 Dinara, sto je manje od 1.Eura. Kod nas ljude koji rade na njivi i to tezak povrtarski posao placaju 120 RSD/h. Kazem kod nas u Backoj. Kod Vas u Sremu je situacija mnogo bolja koliko vidim. Na plati od 140.000 dinara bi pozavideo i neki hirurg. Ovi prijavljeni u sezoni sigruno guraju 700-800 Eura, sto je opet lep novac. 300 RSD radni sat, o tome ne bih da pricam. Vama bi i Norvezani pozavideli :ppozdrav:

Ida dodam ovo http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=11&dd=18&nav_id=925192
Cim doticni kaze da nesto ne valja, ja odmah pomislim kako je to 10000000% ispravno. Po sistemu "ne veruj lopovu"

Poslednja izmena:
@Gorski Car Kopanje je sastavni deo operacije u proizvodnji soje, jel korov u soji pravi ogromne probleme sto u prinosu sto u zetvi a skoro pa je nemoguce da se sav korov suzbije samo prskanjem i spartanjem.

Lazaaa Slazem se u tvom izlaganju. Ne mogu svi raditi kao ti, tj tvoj otac, deda. Ako je recimo tvoj deda dobro zakasao, otac nastavio dobro da radi, sada ti pristigao da radis, to je vec druga prica. Ovde ima ljudi koji su vredni dosta imaju I ne gledaju mnogo da kazem na sitnice. Ima I onih koji dobijaju subvencije, a stalno kukaju I nesto im fali. Ti ces raditi I sa subvencijama I bez njih, jer ste ulagali ogroman novac godinama. Licno nama I sa daleko manje zemlje te subvencije ne da ne trebaju, normalno novca uvek treba, ali nismo se registrovali I ne zelimo. Meni je malo mrsko kada ljudi koji to koriste od pocetka gledaju da prekrse pravila. Kamo srece da imamo neku okvirno, zagarantovanu cenu, a ne kao ove I prosle godine prodajemo suncokret po 27-30 din, a predprosle po 50 dinara.

Ne znam za vas kolege,ali ja kuci nemam teleport,tako da uvek moram da prvo pregledam(mini servis) traktor i prikljucak,pa ih uparim i tek onda idem do njive,nekad i preko sat u jednom pravcu,sto prilicno oduzima vremena.Tako da se nikako ne mogu sloziti da se 10ha odrade za 10 dana po 8 sati rada,mislim moze ali za onog ko samo seda i tera.

Panonski moranar, druga je stvar sta je uredba druga je stvar kad nemas koga da zoves da radi za 1e po satu, ko ce da ti radi bilo sta za 1e na sat? Covek koji ima oko 1600jutara repe ne moze da gleda vazece uredbe jer njemu trebaju ljudi sada on mora da plati 2,3 ili koliko vec eura po satu. Kazem ti prijavaljeni imaju mesecno 700e, + prekovremeno radno vreme, koje se racuna dal 2 ili 3e po satu... Evo koliko mogu da cujem traktori kroz ulicu idu od jutros od 6 do veceras do 9, kontam da je to radno vreme....

Janosh, nema to veze,kazem dajem primer i sa ujakom i sa tetkom evo da napisem nemaju puno zemlje mozda 10ak ha, ali su se fokusirali na povrtarstvo, (zelene salate,paradajz, paprika,beli luk, lubenice, kornisoni, ljudi nemaju ni neke traktore sad da kazes savremene, dovoljna im je freza da zavrse u platesniku sta imaju za ovo drugo samo dobra volja i dobro razmisljanje, sede i oni i citaju razne forume, i strane i nase o povrcu,zastiti itd. , ali zasto bi se oni bunili za subvenicje na njihovih 10 ha to je 60.000dinara, sto im je jedan dobar dan kada prodaju na kvantasu ili za neki lanac prodavnica. Ali su se usavremenili samo na jednu kulturu i u tim plastenicima imaju posla 365 dana godisnje, a ne ovo ratarstvo i 10 ha radis 10 dana u godini... To je svrha ovog svega, i naravno sto bolji proizvod proizvedu to kupci vise cene i vise dolaze po to jer su i musterije od tih kupaca zadovoljne. Nisam uci obas matematiku najbolje u skoli ali sada vidim da je matematika sve sto treba za dobar posao :osmeh: Samo da se sedne za sto, iznesu se planovi porazgovara se sa nekima koji to vec rade da vam pomogno o odabiru necega recimo sorte zelene salate, niko vas nece odbiti i reci e to ne mogu da ti kazem moja tajna... Ja ove godine planiram da uzmem navigaciju za setvu,prskanje, spartanje, znam skupa je ona ali mi se ona isplati kroz par godina, kako ? Mnogo mi ustedi vremena, mnogo mi olaksava rad na njivi, brze posejem, preciznije bacim djubrivo ne bacam metar dva vise ili manje, preciznije oprskam ustedim hemije koliko toliko, kad se sve sabere na kraju godine izadje neka lepa cifra. Neko moje misljenje :ppozdrav: North Army, taj sa 10 ha verovatno nema sve prikljucne masine za traktor(uglavnom), kombajn, ili sta vec, sto mu izadje opet neki prosek 20 dana max u godini. :sta:

Lazo ipak je vise i od 20dana,al ajd da ti ne pisem redom.
Ali najkrace receno npr sad je oranje,bar ja ne racunam samo vreme provedeno na njivi.
Potrebno je raonike promeniti,odneti na pokivanje ili sta vec,tu izgubis koji sat,pa izgubis vremena dok ides na njivu,pa izgubis vremena dok podesis prvih nekoliko krugova plug...Sve je to realno vreme koje se izgubi.
Ili setva jecma njiva od 1.25kj,do njive oko sat,toliko vremena i nazad + pola sata bazdarenje sejalice + jos koji minut dok sam je zakacio i kasnije oprao,sve je to vreme koje se gubi.

Sto se tice povrtarstva ono se ne moze meriti sa ratarstvom nikada. Da sada obljasnjavam ne bih stalo na tri strane. Ulaganje po jedinici povrsine je dalekooooo vece I rad je bar desetak puta veci po hektaru od cistog ratarenja. Cena proizvoda varira jos vise nego kod ratarskih proizvoda. Jedne godine je paradajz 10 dinara/kg, druge 50,,, pete 80 din. Konkurencija daleko veca, uvoz daleko veci, a izvoz daleko manji. Slazem se ja sa tobom u mnogo stvari, ali ipak popricaj ti malo vise sa ujakom, videces koji su tu problemi. Idemo u off

Lazo nemam nista protiv tebe, cak mi je i drago da je neko sa tom povrsinom se javio i realno napisao.

Sad malo mojih pitanja.
Da li mislis da je u redu da placas porez po jutru isti za 10kj (npr 1500din/kj) i za 300-to jutro. Hocu da kazem da si privilegovan u odnosu na mene. Placamo isti porez po jutru, iako ti zaradjujes godisnje daleko vise od mene. Reklo bi se nemerljivo vise. Zar ne bi bilo ispravno da placas veci porez po jutru kad imas vise zemlje? Time bi omogucilo se da se malko dovede u balans povrsina i broj ljudi koji radi zemlju. Ne zameri nista, samo pricamo i ja pisem kako ja mislim da je ispravno.

Ako placas radnika 2.5e na sat skidam kapu. Ja znam daleko vise ljudi koji rade za 150-200din sat nego za 2e ili 2.5e.

Recu ti jos nesto. Nek imas i 1000kj u vlasnistvu, ali razmisljaj ovako, ti si usisao 30-50 malih gazdinstava koji su ostali bez zemlje. Reci ces sami su resili da prodaju, a ti si kupio. To je tacno, ali po meni treba upravo pomoci takve male da ne propadnu i da ne rasprodaju neophodan resurs svakog poljoprivrednika a to je zemlja.

Za kredite, neko ima hrabrosti, neko ne. Ja nemam, sto ne znaci da nekada necu uzeti kredit, AKO procenim da je ponuda ok.

Lazo, svaka cast ako neko placa 2.5 Eura po satu ili daje platu od 700 Eura. Kod mene se vrlo lako nadje radna snaga za dosta manje para. Recimo ja unajmljujem radnike za istovar kukuruza i jos neke poslove i placam 150 RSD po satu. Znam da je to malo, ali ja da imam vecu zaradu, platio bih vise. Ocigledno je da je ogromna razlika na relaciji Srem-Backa. Ljudi sa fakultetima koji rade u proizvodnji i to smenski nisu placeni vise od 500-600 Eura i to u jako dobrim firmama. Koliki su mesecni prihodi tih gazdinstava kad placaju radnike 700 Eura? To po meni nisu gazdinstva, nego firme i to ozbiljne.

Placam ja 1500 dinara / 8 sati, prevoz dva obroka, kao u restoranu, pauze za kafu. Radnici prezadovoljni. Mada se tesko nadje radna snaga.

Каква велика разлика у надници. Наша задруга, је плаћала 180дин/сату надничаре ове године. нема више запослених код тог приватнка за стално. Само трактористи и комбајнери њих свега 20, за стално уз плату од 350 евра месечно. Та задруга има око 1200 Ха зељме, зарада је више него добра, јер раде са институтом нови сад, семенску робу, поред ове обичне. Па он не плаћа надничаре 700евра... Радил осе по 8 сати, евентуално дуже, али не за дупло веће паре, већ п оистој цени. Ако нећеш има ко хоће, да ради за те новце и људи се отимали. Уложио сам у пољопривреду прошле године лепе новце, зарад посла који нисам добио. Ризиковали смо и нисмо ето успели у томе. Сад треба да полако продајем дедовину, јер нисам био у могућнсоти да своје имање увећан ма пар стотина јутара, јер за то није била могућност, у селу, јер је атар доста мали и нико не продаје своју земљу, па чак и они најситнији од 2-3 јутра, јер могу да преживе са то мало земље. Продај уобично наследници, који живе по градовима, мада се и они полако враћај уда раде на својој дедовини: колко толко имају више него да раде од јутра до сутра за 25000 код приватника неког....И онда дође неко и почне да нам соли памет из владе како треба да се укрупни посед, да би ето боже мој могли да преживимо и зарадимо. Па господо дајте мени 50ха државне земље у закуп, на две, три године, можда ћу зарадити који динар па купити који хектар, онда дајте неком другом и тако у круг. Али тај филм нећемо гледати, јер увек исти добијају ту земљу, били они ратари, па сад сточари. И тако у круг...

Ради се на томе да СИТНИ нестану, да би пар њих уживало.....јер боже мој они су способни ми нисмо....

Bojcetic, uglavnom to sto kupim je zemlja od starih ljudi koji vise nisu u mogucnosti da je rade, sinovi, unuci i tako dalje nisu zainteresovani da rade tu zemlju ili su otisli u grad, ili su to porodice koje su nasledile tu zemlju i sada je prodaju jer zive u gradu. U pravu si zaradjujem daleko vise sa ovih 250ha, ali sam takodje u pdv-u i oni me oporezuju na sve sto prodam, i ja to moram da platim dok ti nisi u pdv i ti sto prodas ne moras da platis pdv... recimo sada za repu prvo moram da uplatim pdv da bi oni meni upltili zaradu na repi. I opet kazem ljudi koji imaju 60+ godina bar ovde nisu vise za posao, oni ne mogu izvuci maksimum iz te zemlje, dok neko ko je mladji i sa mladjom mehanizacijom recimo moze izvuci dosta vise sa te iste povrsine. I da ja placam pdv na sve jer sam u pdv-u i na svaki kilogram iznete robe ja placam pdv jer sada sve ide preko racuna nema nista vise isplata na ruke, sve preko racuna pa ti sta god prodas oni te oporezuju... A da prodas nesto bez pdv-a ne moze. Bar ovde kod nas... Pa u pravu si za to isti mi je porez , ali sta ja tu mogu nije do mene, i ja bih voleo da smo kao Nemci ili Austrijanci uredna drzava i da imamo sve cene i sve kako treba a ne da nam bude danas 12 sutra 19 dinara kukuruz ili bilo sta...

Placam ja 1500 dinara / 8 sati, prevoz dva obroka, kao u restoranu, pauze za kafu. Radnici prezadovoljni. Mada se tesko nadje radna snaga.
Dobro, to je 190 RSD/h to jest 1.6 Eura po satu, ili ako rade 30 radnih dana to je 45000RSD ili 375 Eura i to je duplo manje nego kod kolege Laze i njegovih komsija. Da ne govorim o placanje penzionog i zdravstvenog za radnike. Govorim samo o neto plati. Naravno da su zadovoljni, jer si dobar domacin i verujem da bi i ti platio 700 ili vise Eura da imas ekonomsku racunicu.
Hteo sam da kazem da se kod Laze zaradjuje odlicno s obzirom na uslove u Srbiji.

Ok, ne slazem se da onaj sa 60 godina ne moze izvuci koliko i ti sa te zemlje. Imam nekoliko primera koje znam da sa 539 i primitivnim masinama imaju prinose kao i paori sa Case/JD masinama.

Sto se tice PDV-a jos nisam cuo da je neko kaznjen sto npr ima 2 gazdinstva u kuci na istoj adresi i jedno je u PDV, a drugo nije. Takodje nisam cuo da je neko kaznjen kad prikaze dobit od 1000din/kj. Opet kazem ne mislim na tebe, ali PDV je postao sprdnja i izbegava se maksimalno.

Nek Lazaaa stavi telefon.Ima da ga cimaju do besvesti za posao.:osmeh: Proletos je moj prezimenjak bio na TV sa pricom o duvanu.Izmedju ostalog je pricao kako je problem naci sezonce.Masa ljudi je iz bukvalno cele Srbije zvala na moj broj trazeci posao.Dobili broj na informacijama,a jedino sto se poklapa prezime.Ljudi nisu ni pitali koliko se to placa,samo daj da se radi.Imao sam jedno desetak dana pozive i u jedan nocu.Toliko o vrednosti rada i zaposlenosti u Srbiji.Moje mesto i okolinu jos i drzi blizina BGD i NS,al u ostalim predelima je blagi uzas.Ipak i kod mene privatnici plasticari,gumari i ostali placaju oko 1e.Sezonske fizikalije 150,200 dinara.Eventualno utovar stajnjaka 250 do 300,al to je ipak prica za sebe.Lazaa je malko preterao.

Nazad
Vrh