Cene ne odgovaraju nikome, ali...
Psenice je bilo 3x vise zasejano nego suncokreta i prinos po povrsini je 2x veci u kg-ima.Znaci pljacka seljaka je bila 6x veca nego na suncokretu.Ko je mene pitao dal meni odgovra cena psenice od 16 din kada sam se razduzivao za dugove,placao zakupe.Nije mi ostalo ni za seme za jesen,ali nigde nisam ostao duzan.
Suncokreta nemam posijano nista.A zasto???Suncokret kad sazri moras vrsiti,predati i gotovo.Daju ti koliko oni hoce, i to dobro znaju.Sa kukuruzom mozes malo sacekati,cardak,lager,pa na kraju i ostaviti na njivi par meseci.
Sad se trazi cena za psenicu i kukuruz iz Budimpeste, a za suncokret 45 din?!?Pa zasto se ne trazi i za suncokret Budimpestanska cena, ili zasto se ne trazi i za kukuruz 22-25 din???Nek bude i kukuruz 20% manje nego prosle godine isto kao i suncokret.
Mnogi zakupci velikih povrsina(ne oni "obicni" paori) su posijali ove godine suncokreta, jer su mislili posle proslogodisnje cene da ce se sad obogatiti na suncokretu.Ljudi moji, da su oni proveli malo vise godina u poljoprivredi znali bi da suncokret nikada nema dobru cenu dve godine za redom.
A odgovor na pitanje zasto Backa ne izlazi???Jednostavno!Vodje nasih asocijacija su se obogatili na proteklim protestima preko nasih ledja, ali toliko, da se ni ne moze opisati.Ljudima se zgadili protesti, jer su njima usta zatrpana glupim obecanjima, a pojedinci se obogatili preko noci za vise generacija.