Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Inače, sad sam listao poljske forume i portale, u minulih par dana je otkupna cena maline strahovito pala na opseg od 3,3 do 4 zlota za kg i Poljaci su popi*****. Mnogi imaju poprilično gubitaka zbog mraza, komentarišu da će raditi kombajnom.
A komentarišu I kako su Srbi složni pa se izborili za cenu od 160 dinara za kg

Poslаto sа Lenovo P1ma40 uz pomoć Tаpаtokа

Mi složni? Ahahaha :haha: Taj mora da je prevodio na 'Google translate' samo onde gde piše nešto oko cene ;) A šta li će tek poljaci da pričaju kad pročitaju post od juče da nam je premijer Pantelić "garantovao" neku cenu preko 180, a možda i 250 :osmeh:

Uvek je tudja riba bolja :haha: Tako i oni, misle kako je kod nas bolje, a mi mislimo kod njih. A zapravo i jedni i drugi smo proleterijat koji radi ono sto mu zapad dozvoli.:zli:

Cito sam ija na poljskom forumu da im je jesenja malina(polka,polana) 21.06 visine od 30 do 40 cm(posto su je u maju kosili do zemlje zbog izmrzavanja) toje bilo prije 15 dana.Stvarno neznam sta oni beru?Ljetne maline su im 50% unistene a i malo ih imaju.

Cito sam ija na poljskom forumu da im je jesenja malina(polka,polana) 21.06 visine od 30 do 40 cm(posto su je u maju kosili do zemlje zbog izmrzavanja) toje bilo prije 15 dana.Stvarno neznam sta oni beru?Ljetne maline su im 50% unistene a i malo ih imaju.

To znaci da ce im stici na rod u oktobru, ako ih ova susa ne obere..Opet, kakve veze ove cene imaju sa njima.....Ja sam prosle god predavao po 220 a sada je 110, kod njih nije duplo niza cena ,bez obzira da im je i rekordna god...Mi imamo problem u svom dvoristu....

Poslednja izmena:
Za nas je dobro da kod nji Poljaka podbaci,bili su prosle godine uzeli trziste.Za 4 mjeseca 2016 su izvezli 48 000 tona smrznute maline u zemlje EU.Zato nas nigdje nije bilo jos nasi poceli mjesat maline.pa su morali cekat da njima nestane dabi prodali nasu malinu.Nadam se dasu se opametili,al tesko!A problem je sto nisu uspjeli prevarom sa miksanjem da zarade,pa sad idu drugu opciju malom otkupnom cjenom.Nemogu zeznut zemlje EU,ovi im vrate robu,onda mogu zeznut malinare.

Bas zbog ovoga sam ti i rekao,kad si vec upao na temu da istu procitas od pocetka,da se lepo informises
Kažem ja, svo znanje je sa foruma :)
Nisam pročitao temu od početka, znači ne znam, jer znanja van foruma nema, van foruma nema informacija.
Pa onda naravno sledi citat sa foruma, koji, jelte, sve dokazuje.
Vidim i poljski forum je relevantan izvor informacija

Eee Srbine, Srbine :)))
Čudna ste vi fela, kako tako mislite na zelenu granu ja stvarno ne znam.
Jedino ako vas ovaj vaš Dobrivoje ne izvadi :)

Nego,da vam ispričam priču (nema toga na forumu, a zamislite ni na internetu) vezanu za tu Poljsku.
Sticajem nekih prilika imam veoma blizak kontakt sa čovekom koji je išao u Poljsku početkom juna na sastanak sa velikim evropskim prerađivačima voća.
A on radi u najvećem srpskom prerađivaču, i u top menadžementu je.
Prvenstvena tema sastanaka je bio razgovor o višnji, a potom i o malini.
Na mail mi je slao slike višanja iz Poljske, objavljivao sam ih na temi višnje, ali za ovu temu je zanimnjivija priča o malini.

Gneralan stav je da je malina precenjena, a na konstataciju srpskih prerađivača da njima ne odgovara ni drastično smanjnivanje ovogodišnje cene, jer su im veliki lageri maline koju su skupo platili, pa bi im više odgovaralo da nema tolikih kolebanja kako bi i te skupe lagere mogli da plasiraju, ostali, prvenstveno Poljaci, su im rekli, pa što ste toliko plaćali, sad gledajte šta ćete sa tim.

Nacitah se raznih komentara....najblaze receno veoma smesnih.Od onih da je cena maline u Poljskoj 15 zlota do jednog kolege detektiva,koji mene nazva hladnjacarom.Kamo srece da jesam hladnjacar jer bih ove godine na vasem znoju zaradio velike pare.Salu na stranu,ali je evidentno da ce svi oni hladnjacari koji izvoze robu,a takvih u Srbiji ima oko 200 ( to je malo vise od 4 ,kako rece jedan nas kolega) ove godine imati dobar profit. Oni koji su u prosloj godini napravili gubitak,a to su sve one hladnjace koje u pravom trenutku nisu sa kupcima napravile ugovore, vide svoju sansu da po osnovu niske otkupne cene, nadomeste- izvade gubitke. Sve hladnjace koje nisu napravile gubitke jer su pogodile momenat ugovaranja i jer imaju svoje stalne kupce koriste ovu situaciju da bi zaradile ekstra profit. Na zalost, ovo je moguce napraviti samo na teret proizvodjaca. A KAKO I ZASTO?
Zato sto smo mi neorganizovani i neujedinjeni i sto nas je lako z.......Eto to je prava i proverena istina. Kome se svidja neka je makar i delimicno usvoji. Kome se ne svidja,odnosno ko se ne slazesa misljenjem moje malenkosti, zelim svu srecu u uzaludnom trazenju krivca.

Otkrio covek toplu vodu,preradjivac-kupac smatra da je sirovina-malina precenjena i da bi trebalo da je placa manje da bi mogao siroma da zaradi jos koji dinar-evro..
Za ovako dubok zakljucak zaista je potreban neko iz top menadzmenta.
To podsmevanje onima koji se bore da im se rad ne obezvredi je i slika ove jadne zemlje.Izgleda da si zaboravio kako ste cupali visnje i sekli"zelenu granu" posle 5-og oktobra kad su "zuti" preuzeli hladnjace.
A za nasu granu se ne sekiraj,nekad ozeleni manje nekad vise ali je glavno da zeleni..
I nije moja ćera pobegla od mene, pobegla je od malina

Nije tebi cera pobegla ni zbog Radivoja ni zbog malina i malinara nego zbog sistema u kome nema perspektivu.Nije u redu mesati decu u nase prepirke ali sam hteo da ti pokazem koliko se zavisti u tebi nakupilo iz ko zna kog razloga.Pa ti sad sedi ponovo pa razmisli ko je kriv sto ces unucice gledati preko Skypa.

svako ko ima deset ari maline u nekoj vukojebini, misli da ima pravo da ga neko o nečem izveštava, misli da je nešto bitan, misli da treba neko da se nasekira ako on propadne.

Ova tvoja izjava je zanimljiva iz vise razloga i da nije tuzna bila bi smesna.

A zasto i ne bi imao pravo da nesto trazi od drzave?
Covek placa porez drzavi,iz takvih "vukojebina" je odziv za vreme rata bio 100% a znam licno neke koji su se krili u kartonskoj kutiji na terasi pa sad svi neki menadzeri,biznismeni,odela,akt tasne..pa sve gledaju sa visine.
Jako mi je simpaticno da neko iz Robaja kaze za nekog da zivi u "nekoj vukojebini".:haha:

Nije tebi cera pobegla ni zbog Radivoja ni zbog malina i malinara nego zbog sistema
Aman čoveče mani se mog deteta više.
Nije pobegla ni od čega, otišla da vidi sveta, i otišla jer tamo može da zaradi mnogo više.
Koliko skučenog uma moraš da budeš da svako mrdanje iz Srbije smatraš bekstvom.
Ako se tvoj svet završava na ivici tvog sela nečiji drugi ne.

A zasto i ne bi imao pravo da nesto trazi od drzave?
E sad treba da ti objačnajvam šta je država.
Čitaj malo, počni od Platona.
Nema ga na forumu, da te obavestim.

- - - - - - - - - -

Da brate stvarno, gde su Robaje!? Toga nema na Google Maps
Moooolim!?
:)
Vid ovo
Robaje, malina, hektar i nešto u komadu
malina.jpg

Nije moja, naravno, ali pre neki dan neki moj Valjevac reče da u Robajama nema malina, pa, eto, da i njemu pokažem.

Ne pišem već dugo ali pratim teme vezane za moja interesovanja i poslovanja, pa između ostalih i ovu. Koliko god to možda nekome čudno zvučalo jer se ponekad malo i zaoštri, meni se dešavanja u temi dopadaju jer većina napisanog ima potporu u realnom, tj stvarnom. Većina vaših pisanja i razmišljanja drage kolege su tačne, delimično tačne, ili približno istini tačne. Konstruktivan dijalog bez uvreda na porodičnom i intimnom nivou su uvek predmet interesovanja, barem za moje poimanje. Tema je inače širokog spektra i otvara mogućnost za komentare, razmišljanje, statistike, tumačenja, predviđanja, itd ...
Neka neslaganja su u neku ruku i normalna, jer neko je davno jednom rekao da je istina obično negde u sredini.

Moooolim!?
Vid ovo

Aaaaa... Vidi majka mu stara... ;)

To me seti k'o onomad kad sam tražio mesto Šuljam... A ono celo selo nema hektar u komadu, pa rekoh da nije i ovo tvoje tako nešto... No dobro, ako ima samo maline hektar, onda ste za nijansu veći :osmeh:

E sad treba da ti objačnajvam šta je država.
Čitaj malo, počni od Platona.
Nema ga na forumu, da te obavestim.

Ajd da malo okrenemo na salu,
Raspitaj mi se kad otvara biblioteka u Robaje.:osmeh:

Moooolim!?
Vid ovo
malina.jpg

Nije moja, naravno, ali pre neki dan neki moj Valjevac reče da u Robajama nema malina, pa, eto, da i njemu pokažem.

Pa evo ko napravi hiperprodukciju,celo selo valja...malinu.::novac::

Ovai strip je ziva istina. Sastanak sa "pantelom" je cisto zamazivanje ociju i kupovanje vremena dok se ne poberu glavne kolicine po 120 a posle sta bude. Protest je sedmog trebalo odrzati kakvi prijemi i razgovori,ionako je vrlo verovatno da su svi sedeli sa iste strane stola.

Meni ovo lici kao 1968god. kada su se studenti pobunili,a Tito im obecao da ce im pomoci i ispuniti sve zahteve i kad su se razisli i prestali protesti nikada nista nisu dobili e tako i ovo obecala premijerka cuda muda i na kraju patka.Bice kao nismo ove godine uspeli i stigli ali sledece godine ce sigurno biti bolje tako da "Obecanje ludom radovanje".

Kada ne mozete, necete ili neznate da resite neki problem vi lepo napravite radnu grupu ili neku komisiju.....i svi zadovoljni. A berba se pod uticajem visokih temperatura blizi kraju.Cena isplacena 120 do 130 dinara. Sve je lepo rezirano jer mi nemamo svoju pravu organizaciju. Ako cena ne bude makar 200 din mi moramo menjati nase vodje i pitati ih da se oni nisu udruzili sa hladnjacarima i drzavom.Moramo traziti smenu Radovica i celog naseg rukovodstva.Ako pak uspeju da izguraju cenu moramo im odati priznanje i nagraditi ih. Ja predlazem da svi izdvojimo 1 din po kilogramu maline i da im se kupe novi automobili ,bosova odela,mekintos racunare i po neki milijoncic kesa ,ako ga vec nisu od ovih drugih i dobili.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh