Prirodni pesticidi

Ја и даље немам рјешење против шљивине осе и смотавца. За смотавца бих могао да ставим мрежу, али за осу немам рјешење. Лакше ћу узгојити јапанску јабуку него шљиву.
Ja kontam probati prskati sa sircetom sljive od ose,traje smrad ali to mora se svaki dan dok osa radi
 
Pa nešto mora da ih privuče da dodju na cvet i polože jaje. Samo što sam čitao za šljivinu osu koja je u stvari mušica je da ona voli veliki beli super cvet. Zato se i postavljaju klopke bele boje sa lepkom da bi se pratilo stanje koliko ih ima.

Za šljivinog smotavca koji je inače leptir se postavljaju klopke sa feromonima koji seksualno privlače mužjake pa ih hvataju na lepljivu ploču. I tako se prati stanje kako bi se znalo kada da se prska.

Nama u organskoj treba znači mnogo belih velikih lepljivih klopki za šljivinu osu. Prošle godine sam postavljao od belog kartona i hvatao raznorazne živuljke, sve osim pčela što mi je bila najveća briga. Ali sam postavio tek jednu ili dve klopke što je bilo malo.
Uzdam se u ovaj mraz da će pobiti one larve ili šta već što preživljava u zemlji. Priroda je to tako udesila da iz zemlje s proleća ne izlaze sve larve već jedan broj ostane celu godinu i izađe one tamo godine da ne bi sva populacija nestala.

Šljivin smotavac ostavlja jaja na plodu i izlazi gusenica koja se ubušuje u plod. Poslednja generacija gusenica na kraju sezone izlazi iz ploda i prezimljuje u pukotinama kore drveta. Za to preporučuju da se oko stabla obavije karton i da se simulira pukotina pa da se gusenice smeste u karton koji se posle toga spali.

Računao sam imam dvadesetak drveta šljiva raznih uzrasta i mislim da je postavljanje kartona previše posla.... Mislim da se to poklapa sa pripremom za berbu ili sa branjem plodova tako da bi stvarno bilo mnogo posla... ako ostane nekih plodova. Il ćeš da bereš il da postavljaš kartone... pitanje je sad.
 
Poslednja izmena:
Mislio sam da je mislio da kada pravi preparat stavi toliko malo sirca da moze da kad pomirise to "samo (malo) zasmrdi" na sirce?
 
Ja sam prošle godine jednom koristio neem ulje. Kupio jednu bočicu i po pola stavio dva puta u pumpu sa 3 litra vode i sa malo tečnosti za sudove. Ne mogu da napišem ništa o efkasnosti jer je bila mala količina i tretirano jednom. Koliko sam shvatio on je sistemik i ulazi u biljku. Koristio sam da zaštitim jednu jednogodišnju krušku viljamovku koja je na sejancu i raste kilavo kao i svaka viljamovka. Takođe je na jednoj junskoj lepotici bilo nekih gusenica u mreži (pisao na forumu u temi štetočina)- poskidao mrežu i tretirao biljku i jednu veliku šljivu koja je dobila štitaste vaši pa sa i to oprskao kao i povrće. Mislim da bi tretiranje trebalo obaviti nekoliko puta u razmaku od 2-3 do 5-6 dana da bi imalo efekta.
Meni je generalno neem ulje skupo jer košta oko 500 - 600 dinara za 50ml.
Čuo sa postoji i neem prah i on je oko 1300 dinara za 150g pa bi i on mogao da se koristi samo nisam uspeo da nađem kako se meša sa vodom ili uljem npr. od suncokreta.

http://www.alternativa-forum.com/ostali-proizvodi/8016-neem-cudesna-biljka.html
 
Мени каолин треба против шњивине осе и смотавца. Оса ми је опаснија, од амотавцљ нешто и остане, а могуће га је ловити клопкама,
 
Pročotao sam to o nim-u ili neem-u...ali ne videh gde raste ta biljka ili nešto bliže o njoj...?
Vidim da dooosta stvari odrađuje u poljoprivredi...
Ali ako je toliko skupa...???
 
Neem je veće drvo i raste u Indiji, suptropska biljka i ne može da se gaji kod nas. Cena jeste preterana jer je to vrlo često drvo koje divlje raste i drži se radi branja lišća koje se koristi kao insekticid.
 
Jedan drugar koji radi organski povrce i lozu koristi i bakterije i kaze da je to jedna medju najboljim stvarima, ali ne znam da li je koristio bas taj preparat ili od nekog drugog proizvodjaca. Ne znam kakvi su efekti na "veliko" voce tj stablasice.
 
Mi smo koristili mleko i za prskanje breskvicastog voca kada se pojavilla kovrdzavost lista. Naravno da zahvacene listove nismo spasili ali novi listovi se nisu kovrdzali. Tako da.... dobro je mleko....

Да не би дошло до коврџања лишћа добро је око биљке посејати - расадити матичњак. Од кад тако радимо, Богу хвала, нема проблема.

- - - - - - - - - -

Савети проф. Бранке Лазић, Јелене Савић и још неких људи ... има свашта нешто корисно ...

http://beseda.rs/category/odlozeno-slusanje/skola-organske-proizvodnje/
 
Nazad
Vrh