Evo licno ja imam na svojoj njivi 10 tresanja 8 starih blize 10 godina nicim prskana nikad, znalo se pojaviti lisna vas al istra stablo i nakon toga grane jes da manje narastu, al istera i opet je narasla da ti trebaju lestve za branje.
Jabuke ... erwinia, i kad sam izvadio najosetljiviju sortu nema je na ostalim jabukama, samo jos moram povaditi dunje - leskovacka - sorta to je uzas kako privlaci mnostvo bolesti isto nicim prskane
Imam jos i mlade slive koje krecu na plod, ne prskam jer nema niko u okolini da mi prenese moniliju - sva sreca
Mislim da ti je najveci problem komsiluk, da bi uspeo organski uzgoj ceo kvart mora tako da se orjentise
Inace bakarni preparati ostaju u zemlji tj. bakar se ne moze raspasti i on trebi gljivice, e sad sto je ispalo da su pozitivne mnogo osetljivije od onih negativnih...
Sad sam sadio stare sorte krusaka.... kakvih je stiglo bolesti ni ja vise nemam broj, al eto pao grad otrebio lisce ponovo rastu grane i ovaj put ne primecujem bolesti hvala Bogu
A umalo da krenem da ih prskam ekstrasol -om, sto i ocu kad sam procitao sta je to.
I od svih podloga vegetativna sto moze da mi udje u zasad je samo MM106 (nisam nasao M25) ostalo ni blizu mene, jer sto je biljka jaca u bujnija lakse se nosi sa bolestima
- - - - - - - - - -
Moguće treba probati. Ja ću probati sa koprivom, na stari malč bacim krompir okolo koprive i preko još petnestak cm slame ili sena pa opet malo koprive. Negde sam pročitao da ta kombinacija odbija zlaticu.
Zlaticu resavas tako sto uletis po najacem suncu sa osusenom stabljikom od cega se pravi korovaca metla ili nesto slicno joj i potuces stabljike da pootpadaju bube sa biljke, to se radi par dana i jednostavno bube izgube snagu da se popnu na stabla po jakom suncu.
Inace kazu da i morke ako su u zasadu krompira resavaju bubu.