Pozdrav svima. Da li ima neko konkretni recept za prirodni preparat protiv biljnih vaši?
Upravo ovo što si mogao da pročitaš kod kolege oktopoda. Ja tretiram koprivom protiv insekata koja stoji od 12 - 24 sata u vodi na suncu. Ne gledam mnogo na odnos koprive i vode ali bi trebalo da bude 1kg koprive na 10l vode. Takvu tečnost razblažiš ali ja ne razblažujem. Treba slušati svoj unutrašnji osećaj i sam odlučiti. Za mrave kažu da treba cimet da se pospe oko biljke pa ne dolaze. Ima na forumu Deda Lala recept - pronađi.
I kada tretiram kad vidim buba maru da je na grani preskočim pola grane. Gledao sam kako buba mara patrolira po listovima - proveri svaki list i gore i dole pa preko lisne drške ode do sledećeg lista.
Kad vidim buba maru preskočim i korov kad kosim.
Kad odstoji kopriva više dana oko dve nedelje onda je koristiš kao tečno đubrivo.
Inače sam gledao skoro na tv-u filmić o vašima - mnogo nezgodna živuljka. Godišnje više generacija, razmnožava se bez mužjaka - rađa žive potomke, onda u toku leta dobija krila pa leti pa u jesen se pari sa mužjacima i polaže jaja. S' proleća kreće ispočetka.
Recimo za mušicu u luku. Imali smo prosečan napad. Nama je i odgovarao. Kad vidimo da neki lukac posustane - izvadimo ga i očistimo i pojedemo. Posle tretiranja sa koprivom protiv insekata luk se oporavio - sad šta znam dal je od koprive ili palo nešto iz aviona
.
Tečno đubrivo od koprive deluje pozitivno na beli luk jer raste kao iz vode. Mada smo spremali đubrivo gde smo stavljali i gavez i sve dobre biljke npr kamilica, pera od luka i belog i crnog, imali smo i neki stari beli luka u glavicama...par šaka peletiranog pilećeg đubriva...par šaka komposta...
Primetili smo u bašti da ima manje puževa golaća od kako vidimo da skaču žabe mada smo pročitali da ih tamane i vinogradarski puževi.
Na kajsijama koje su jednogodišnje sam cepnuo rukom jedno tri četiri zelene gusenice ali rastu koliko mogu da dobiju iz zemlje - na razvijenijim voćkama ih nema.
Sadnica burlata i dalje posustaje - ostao je zelen samo jedan pup na oko 40-ak cm. Ima jedan skroz dole iznad kalema - pa kako bude.
Danas sam našao jednu staru trešnju i uzeo nekoliko zrelih plodova. Nisu bili slatki ni kiseli ali su bili sitni i crni. Da li je to možda magriva? Kakvog su okusa njeni plodovi - jel neko zna?
Osušiću koštice pa možda isklijaju sledećeg proleća?
evo postavljam fotografiju plodova bez kostica: