Prikolice

A mozes li mi nesto reci posto nisam imao iskustva sa time.
Postavio bih dva tristop klipa na prikolici i spojio bi ih direktno na jednosmjerni sistem na traktor. Tristop ima dva izlaza(jedan sa malom oprugom za redovno kocenje i jedan sa velikom oprugom za rucno kocenje) i ja bih spojio na izlaz sa velikom oprugom. I kada pritisnem kocnicu ventil bi trebao da zatvori dovod zraka i ovaj koji je u sistemu ispusti, te bi se opruga otpustila i zakocila prikolicu. To mi je jasno.
Ali kada dodjem negdje gdje teren nije ravan ideja mi je otkaciti crijevo od kocnica, i to da mi bude rucna.
Samo ne znam da li prikljucak od kocnica prikolice ne da da ode zrak iz sistema, kao sto ne da prikljucak na traktoru.

Uspio sam naci, ova moja rucna je moguca.
Нисам сигуран како је унутра постоје разни модели. ако га монтираш како треба мора на оба извода да се доведе ваздух. у принципу кад је закачиш ваздух за трактор, инсталација на приколици се пуни преко распоредног вентила и притиск у предњој комори цилиндра сабија опругу и одкочује . Кад притиснеш кочницу испустиш део ваздуха из кочионог вода распоредни вентил успоставља везу боца задња комора на кочионом цилиндру и он кочи. исто се дешава и ако одакачиш ваздух, приколица остаје закочена док има ваздуха у боци само што тристоп има опругу и остаје укочен док се поново не напуни инсталација ваздухом. За тристоп мора и одговарајући распоредни вентил, ја сам то повезао директно, ваздух откочује опруга закочује. Нема боце и вентила.

Послато са M2004J19C помоћу Тапатока

Заборавих, ако откачиш/покидаш црево инсталација остаје пуна ако нема цурења, само црево до распоррдног вентила се празни.

Послато са M2004J19C помоћу Тапатока

Ja bih na jednoj zmajevci da remontujem kocioni sistem ceo,jel taj na linku cilindar moze na nju da ide ili je bolje njen originalni ?.

A sto stavljati hidro-pneumatski cilindar ako ces koristiti samo zrak?
Imas takve slicne samo pneumatske i jeftiniji su.
A da li su bolji originalni ili ovi nisam pametan...

Poslano sa mog SM-A415F koristeći Tapatalk

Na specifikaciji pise da pneumatski ima hod od 65mm a hidraulični od 100mm.
Zar ne bi trebalo da bude isti hod na oba?

Aj da pitam ovako laički, na prošloj strani je neko napisao da hoće da napravi sistem kočnice da kad raskači crevo da prikolica ostane zakočena. Kako tu prikolicu vući sa traktorom koji nema vazdušne kočnice ili npr kako je uterati negde sa prednjom kačilicom. Jel postoji sistem da se otpusti kočnica kad nije zakačeno crevo.

A šta fali petoletkinom kočionom ventilu? Mislim šta će vam još i tristop uz to, pa i ovaj kad je potpuno ispravno sve isto drži vazduh i prikolicu zakočenu kad je crevo raskačeno... Ako vam je to cilj

Poslednja izmena:
Verovatno trosak... Ako prikolica nema nikakav sistem kocenja tristop cilindar polovan 30ak e i radi. Ventil + boca 100+e.
Sa tristopom ne moze da se vuce ako nema vazduha. Mislim moze ali treba osloboditi cilindar rucno sto i nije bas zgodno

Aj da pitam ovako laički, na prošloj strani je neko napisao da hoće da napravi sistem kočnice da kad raskači crevo da prikolica ostane zakočena. Kako tu prikolicu vući sa traktorom koji nema vazdušne kočnice ili npr kako je uterati negde sa prednjom kačilicom. Jel postoji sistem da se otpusti kočnica kad nije zakačeno crevo.
To sam ja napisao.
Stavio bih tristop cilindre i direktno povezao na traktor. Jer kada nema zraka u tristop cilindrima oni koce, opruga u njima koci.
A kada ima zraka prikolica je otkocena.
A jednokruzni sistem uvijek duva zrak, i kada stisnes kocnicu ispusta zrak iz sistema.

Verovatno trosak... Ako prikolica nema nikakav sistem kocenja tristop cilindar polovan 30ak e i radi. Ventil + boca 100+e.
Sa tristopom ne moze da se vuce ako nema vazduha. Mislim moze ali treba osloboditi cilindar rucno sto i nije bas zgodno
Tako je kolega, zbog cene radim samo sa tristopima. Plus je prednost sto mi onda retko ko moze uzeti prikolicu jer je zakocena kada nema zraka. Mada imam u planu dodati ventil sa kojim cu zadrzati zrak u sistemu ako je kada bude potrebno pregurati.
@Matić Dvokruzni sistem na kamionima se razlikuje od dvokruznog sistema na nasim prikolicama.
Dvokruzni sistem na prikolici je isti kao jednokruzni, samo sto ima drugaciji ventil i dva creva(dodatno crevo puni bocu i to ti je sva mudrolija). Cilindri su sa jednim crevom za oba tipa kocnicam
A dvokruzni sistem na kamionima je drugacija prica. Jedno crevo sluzi za parkirnu a drugo za ovu noznu. I napravljeno je tako da kada nema zraka koci, znaci ti kada povuces rucnu u kamionu zrak se ispusti i koci kamion.

Nazad
Vrh