Prikolice

Bez da se uvredis, cini mi se da tebi nije jasno kako radi pneumatski sistem na traktorskim(i ostalim) prikolicama.
To sto hoces da napravis, ce da radi, ali daleko od toga kako bi ti hteo. Neces imati skoro nikakvu kontrolu nad kocenjem. Pustis ulje kroz kipu, tockovi blokiraju, iskljucis kipu nema kocenja uopste, i tako redom. Blago kocenje i kontrolu nebi ni imao.
Pneumatski sistem na prikolici ima svega tri glavna dela:cilindar, boca i prikolicni ventil. Malo skuplji je jedino nov prikolicni ventil, ostalo ti je smesna cena.
Ako ugradjujes hidraulicni cilindar znaci da ti je u tockovima situacija OK, tako da je sigurno daleko svrsishodnije postaviti nedostajucu pneumatiku i kociti kako treba.
Imas i jako vaznu stvar kod pneumatskog sistema, a to je u slucaju nezgode i otkacivanja prikolice, tockovi se blokiraju.

Na 539 vec imas kocni ventil, ugradis ga i na Zetor za pola sata i oba traktora su ti spremna za kocenje.
Radi orjentacije, pneumatski cilindar(fi 100) pri kocenju dostize silu do 6-700kg, tako da bi ti analogan hidr.cilindar imao precnik od svega 35-40mm(racunam pritisak do 100 bara, preko bi imao ostecenja, a to sigurno ne zelis na kocnom sistemu). Vreme odziva sistema bi bilo smesno sporo, a da bi radilo koliko toliko kako zelis, morao bi dodati jos nekih elemenata...

Niste vi mene izgleda shvatili. Ne bih ja spajao kočnicu sa prikolice na traktorske kočnice. Dakle, montirao bih cilindar nazad, pružio crijevo naprijed i stavio na isto standardni priključak. Taj priključak bi se spajao sa traktorom na izlaz kipe. Kad mi treba kočenje, ručicu za kipanje malo pomjerim i prikolica koči. Kad mi kočenje ne treba, vratim ručicu u neutralni položaj i opruge otkoče prikolicu. Kada mi taj sistem uopšte nije potreban, samo ga isključim i smotam crijevo naprijed na prikolicu da ne smeta. Dakle, uopšte ne diram ni hidraulični kočioni sistem na traktoru niti pneumatski sistem na prikolici.

Druga je stvar što kod mene na prikolici pneumatsko kočenje uopšte ne radi. Naime, prikolica je za vrijeme rata bila konfiskovana od strane vojske pa je posle vraćena ali...možete da mislite kako. Srećom, šasija i lim(pod, stranice) su ostali neoštećeni ali je zato kočioni sistem rasturen i nikad više nije sredjen kako treba, uprkos velikom trudu. Ovo rješenje sa hidr. cilindrom i kočenjem preko izlaza kipe bi mi stoga pravo dobro došlo i kada radm sa IMT539 jer veliki dio transporta svakako radi on (sem baš teških poslova naravno) a pošto živim u brdovitom kraju, kočnice su nam najvažnije stvar na traktoru.

Što se samih kočnica na traktoru tiče, znam da Zetori imaju hidr. kočnice jako dugo. Primijetio sam da ovi iz uvoza (skandinavske zemlje) dolaze bez boce za vazduh, iako imaju kompresor i priključni ventil za duvanje guma i druge namjene.

sve razumem. nisam znao da su zetore exportovali za skandinaviju bez pneu. izvoda :S
bas sam nameravao da vam dam preporuku da nadjite i kupite bocu, pa je resen problem, ali ako i na prikolici nije ispravan sistem, onda ne vredi.

Nadji bocu i namesti da kocnice rade na prikolici i mozes da ides u najvece brdo sa velikim teretom.Sve ostalo je previse komplikovano, stavila bi ga fabrika sigurno da je bolji od pneumatskom sistema.

Zamolio bih ako netko od clanova ima Tehnostroj prikolicu 5 t dvo osovinku da izmjeri visinu stranica, jer kupio sam takvu prikolicu u losem stanju i sa drvenim stranicama pa je sada zelim srediti i napraviti na nju stranice kakve su montirali prije 25 godina

sale ratar Fin vozni park nema sta, nego jel neko stavljao oprugu (kao na zmajevkama) da drzi rudu od kikindske prikolice? Ako jeste jel znate gde bih mogao kupiti jednu?

Na mojoj remontovanoj kikindi ima dobar feder, koji drzi rudu veoma dobro.

da li bi mogli da postavite slike? i ja nameravam da stavim neku oprugu da drzi rudu, ali dobro bi mi (nam) dosao neka slika sa kacenja, ako vec ima takvih. odakle (sa cega) je opruga? pravljena ili kupljena (nova ili polovna/sa otpada ili sa neke druge prikolice/prikolice drugog tipa, pa je "nabudzena")? moze i na p.p., ali kako vidim i drugi bi voleli to videti kako je kaceno.

Na mojoj remontovanoj kikindi ima dobar feder, koji drzi rudu veoma dobro.

Samo jedno malo pitanje, ako je prica o kikindi sa udarnom rudom i ako se ne daj Boze otkaci ( izazove saobracajku ili ko zna sta moze da te zadesi), a feder ste tu namestili da drzi udarnu rudu gore - automatski sa tim gubi tj.zabranili ste joj funkciju "udarne rude " sta onda sa tim - automatski si ti kriv...? To je inace i zabranjeno kod nas su kaznjavali zbog tih federa kada je policija zaustavljala i vrsila kontrolu prikolica.
Ako se prica o kikindi sa 4t tj.sa vazdusnim uredjajem za kocenjem, onda je to sa oprugom u redu. :bravo:

Ljudi gde bi mogao naci,vucno oko za kikindjanku?googlam vec neko vreme ali nema nigde...barem kod nas...
vucno-oko-slika-19629200.jpg
To je italijanski proizvod ako se nevaram,probaj kod Agrola u Temerinu oni nesto njihovo uvoze.

Ja od kad znam za sebe imam tu oprugu na Kikindi.opruga nedrzi rudu u vazduhu nego samo pomaze kod podizanja tako da dete moze da je podigne i zakaci a u slucaju otkacinjanja udarna kocnica ce da odradi svoje.............

35criuq.jpg

or0wol.jpg

Slična opruga je na samoutovarnim prikolicama za podizanje zadnjih vrata.Ako se nađe mislim da bi bila dobra za držanje rude.

To je italijanski proizvod ako se nevaram,probaj kod Agrola u Temerinu oni nesto njihovo uvoze.
pa nije bas ovakva koju trazim nego sam ovu sliku stavio eto tako da o cemu se radi,kod kikindjanke je dosta duza ta osovina jer idu i te opruge...pa vidi se sa slike kod -ratkopa- kako to izgleda na kikindjanki...(donja slika)

Jel ugradjivao neko hidraulično kočenje na prikolicu? Nešto se omišljam da nabudžim nešto na moju Tehnostroj. Razlog je što mi Zetor ima hidraulične kočnice a to nikako ne mogu iskombinovati sa pneumatskim kočenjem na prikolici. Zbog toga sam mislio da nabavim kakav mali hidraulični cilindar, jednosmjerni, i montiram ga pored postojećeg pneumatskog a potom da taj cilindar spojim na izlaz kipe ili na jedan od dvosmjernih izlaza kako bi mi izlaz kipe bio slobodan. Kočenje bi obavljao pomjeranjem ručice na razvodniku a opruga na cilindru bi vraćala ulje u sistem kada ručicu vratim u neutralni položaj. Šta mislite, jel izvodivo?
Ja sam na kamonskoj itas kiperki od14t tako ugradio.Pneumatski dvokružni ABS sistem mi bilo šteta čačkati,Mc cormik nema komresor a ni izvod hidro kočenja.pa sam na zadnjoj osovini ugradio mali klip prečnika oko 25mm i drektno doveo na jedan od izvoda kipe.U transportu zaključam ostale ručice (da slučajno ne iskipujem robu)i kočim kao što su nekad kamioni imali tranvajku koja se aktivirala rukom a kočila samo prikolicu.Iznenadio sam se kako efikasno deluje ,ako kočiš polako lepo reaguje a ako je opasno nije ni važno što blokira točkove.To ćustaviti i na zmajevke jer klip 20e i crevo 30e i manje od pola dana posla.:ppozdrav:

Nazad
Vrh