Prikolice

Ljudi gde bi mogao naci,vucno oko za kikindjanku?googlam vec neko vreme ali nema nigde...barem kod nas...
vucno-oko-slika-19629200.jpg

Oko 5000 evra manje-više pod uslovom da je tehnički ispravna, da radi kipa, ima rezervni točak, solidne gume...
To traze za remontovane,nove gume,nova farba,stranice,patos,itd...Ipak je ovo fabricka,verovatno nije u takvom stanju kao ove remontovane koje izgledaju kao nove...Mislim da je to puno para sto si napisao,ali opet neka kazu ljudi koji vise rade i u toku su...Mozda si i u pravu

Jel ugradjivao neko hidraulično kočenje na prikolicu? Nešto se omišljam da nabudžim nešto na moju Tehnostroj. Razlog je što mi Zetor ima hidraulične kočnice a to nikako ne mogu iskombinovati sa pneumatskim kočenjem na prikolici. Zbog toga sam mislio da nabavim kakav mali hidraulični cilindar, jednosmjerni, i montiram ga pored postojećeg pneumatskog a potom da taj cilindar spojim na izlaz kipe ili na jedan od dvosmjernih izlaza kako bi mi izlaz kipe bio slobodan. Kočenje bi obavljao pomjeranjem ručice na razvodniku a opruga na cilindru bi vraćala ulje u sistem kada ručicu vratim u neutralni položaj. Šta mislite, jel izvodivo?

Izvodljivo je 99%.. Samo treba dobro sve uskladiti i nema sta da se polomi.. neki manji klip i nema brige.. Kao sto je onaj sto podize vitlo na kombajnu bio bi idealan za to...

Nemoj to da budzis. Prouci to malo, i na ostalim traktorima imas hudraulicki aktivirane kocnice pa radi pneumatika na prikolici.
Pogledaj najbolje na IMT-ima.

Jel ugradjivao neko hidraulično kočenje na prikolicu? Nešto se omišljam da nabudžim nešto na moju Tehnostroj. Razlog je što mi Zetor ima hidraulične kočnice a to nikako ne mogu iskombinovati sa pneumatskim kočenjem na prikolici. Zbog toga sam mislio da nabavim kakav mali hidraulični cilindar, jednosmjerni, i montiram ga pored postojećeg pneumatskog a potom da taj cilindar spojim na izlaz kipe ili na jedan od dvosmjernih izlaza kako bi mi izlaz kipe bio slobodan. Kočenje bi obavljao pomjeranjem ručice na razvodniku a opruga na cilindru bi vraćala ulje u sistem kada ručicu vratim u neutralni položaj. Šta mislite, jel izvodivo?

Zetor izvanredno koci prikolicu sa pneumatskim kocnicama, ipak je on iz zemlje koja je 85% brdovita. Uvek sam koristio pneumatiku i nisam imao nikakvih problema..........

Poslednja izmena:
Slazem se da je najbolje da ti to popravis kako je bilo predvidjeno.. Ja sam ti samo dao odgovor na pitanje "da li moze" ja mislim da moze ali je pametnije da bude to orginal kako je predvidjeno... Nije se sa tim igrati...

kakav je to zetor da nema izvod za pneu. kocnicu?

- - - - - - - - - -

Zetor izvanredno koci prikolicu sa pneumatskim kocnicama, ipak jee on iz zemlje koja je 85% brdovita. Uvek sam koristio pneumatiku i nisam imao nikakvih problema..........

tako je. 4718 zaustavi za sekund kamionsku prik. (naravno sa svojom pneu. kocionom sistemom, koji sistem aktivira traktor) sa dolme ka DTD.

Zetor je porijeklom iz Švedske i nema bocu iako ima kompresor, radjen izgleda za drugo tržište, kočnice na samom traktoru su hidraulične. Hidraulični klip koji bi vršio kočenje ne bih ni vezao direktno na poluge kočenja na prikolici već preko jake opruge. Na taj način bih u isto vrijeme dobio laganije kočenje a i kočioni mehanizam bi bio zaštićen od loma jer bez obzira koliko se cilindar izvuče, opruga bi imala ulogu osigurača. Vidio sam na susjednom forumu da su to ljudi već radili i da funkcioniše savršeno.

2wnbh8i.jpg

Sve bi bilo isto kao na ovoj slci samo bi cilindar sa polužjem bio vezan oprugom a ne direktno.

Zetor je porijeklom iz Švedske i nema bocu iako ima kompresor, radjen izgleda za drugo tržište, kočnice na samom traktoru su hidraulične. Hidraulični klip koji bi vršio kočenje ne bih ni vezao direktno na poluge kočenja na prikolici već preko jake opruge. Na taj način bih u isto vrijeme dobio laganije kočenje a i kočioni mehanizam bi bio zaštićen od loma jer bez obzira koliko se cilindar izvuče, opruga bi imala ulogu osigurača. Vidio sam na susjednom forumu da su to ljudi već radili i da funkcioniše savršeno.

2wnbh8i.jpg

Sve bi bilo isto kao na ovoj slci samo bi cilindar sa polužjem bio vezan oprugom a ne direktno.

Svaki zetor unazad 30 godina ima hidraulicne kocnice.Mislim da je to puno komplikovana operacija, narocito ako nemas mnogo da vuces a da je potrebno kocenje, mozda bolje da namestis neku vrstu vinta na zadnju osovinu pa da tako resis.Inace ranije kada smo isli za drva na planinu Cer koristili smo pneumatiku i nikakvih problema nije bilo.

Niste vi mene izgleda shvatili. Ne bih ja spajao kočnicu sa prikolice na traktorske kočnice. Dakle, montirao bih cilindar nazad, pružio crijevo naprijed i stavio na isto standardni priključak. Taj priključak bi se spajao sa traktorom na izlaz kipe. Kad mi treba kočenje, ručicu za kipanje malo pomjerim i prikolica koči. Kad mi kočenje ne treba, vratim ručicu u neutralni položaj i opruge otkoče prikolicu. Kada mi taj sistem uopšte nije potreban, samo ga isključim i smotam crijevo naprijed na prikolicu da ne smeta. Dakle, uopšte ne diram ni hidraulični kočioni sistem na traktoru niti pneumatski sistem na prikolici.

Druga je stvar što kod mene na prikolici pneumatsko kočenje uopšte ne radi. Naime, prikolica je za vrijeme rata bila konfiskovana od strane vojske pa je posle vraćena ali...možete da mislite kako. Srećom, šasija i lim(pod, stranice) su ostali neoštećeni ali je zato kočioni sistem rasturen i nikad više nije sredjen kako treba, uprkos velikom trudu. Ovo rješenje sa hidr. cilindrom i kočenjem preko izlaza kipe bi mi stoga pravo dobro došlo i kada radm sa IMT539 jer veliki dio transporta svakako radi on (sem baš teških poslova naravno) a pošto živim u brdovitom kraju, kočnice su nam najvažnije stvar na traktoru.

Što se samih kočnica na traktoru tiče, znam da Zetori imaju hidr. kočnice jako dugo. Primijetio sam da ovi iz uvoza (skandinavske zemlje) dolaze bez boce za vazduh, iako imaju kompresor i priključni ventil za duvanje guma i druge namjene.

Nazad
Vrh