Priključci, strojevi i mašine "made by savoris"

ma pusti ih , napali me kao lešinari
izgleda odavno nisam ništa ''smućkao'' u mojoj režiji pa im dosadno da posjećuju ovu temu

crkla mi brusilica i nestalo elektroda , a čekić spao sa držalice pa zato nema nikakvih inovacija za sada :haha:

savo ako ti je hitno mogu ti poslati na PP jednu brusilicu i par elektroda. :osmeh::osmeh:

Izgleda ću stvarno morati da udelim par banova, možda se onda raja u ovoj temi malo uozbilji.....:osmeh:

Evo Savo ja te poslusah i nekako sam nasao ove lancanike i lanac,postavicu neke slike da bi video dali si na to mislio.Sad mi nije jasno trebao bih pomoc oko malog zupcanika kako da ga povezem sa vratilom.Mozda neko zeli da mi pomogne i objasni kako i sta uraditi.

[

mali je pojeden podosta , ali ajde , uzećemo u obzir da ćeš lako nabaviti drugi kada bude trebao , može i ovaj da posluži

a zašto ti je problem namontirati mali lančanik , uzmi neku osovinu koja je naricnovana da nailazi kardan na nju i prilagodi lančanik na strugu da on stoji do tih ricnova a u produžetku osovine stavi dva ležaja , malo ih razmakni , nekih 20tak milimetra

a vanjsku čauru u kojoj stoje ležajevi zavariš za ploču koju si prije toga probušio , e onda tu poču je lako montirati na vitlo tako da imaš i duguljaste rupe za zatezanje lanca

evo ovako sam mislio , ovo ti je slika sa moga vitla

nemoj da te buni što je kod mene ovako mali lanac jer ima dupli lančani prenos , kod tebe ovo sve treba izgledati malo masivnije
image083t.jpg

a evo malo i današnjeg ''mozganja'' oko ugradnje dizalice koja bi podizala teške metrice na karetu
iskreno zafalilo mi je ideja
image084z.jpg

image085u.jpg

znači pravim nešto na ovaj princip samo što bi radilo kao klasično lamelno vitlo , maksimalna podizna sila mi je dovoljna i 500kg jer veće metrice i nema na ovome kraju
ustvari cijela ova prikolica je zasnovana na primjeru ovoga videa

Pitao bih Savu dali redukcija sa ovim zupcanicima je dobra,veliki lancanik ima 65zuba a mali 12 pa me zanima koji je odnos, po mome 5,nesto e dali sam ja dobro izracunao.Pozdrav malo smaram sa ovim ali mi postojimo zbog toga.Nikad se nezna kad ce ko kome pomoci i sta.Puno pozdrava.

Добар ти је преносни однос, 1:5,417, боље би било да је мало већи, ја сам радио са чекрком који има пренос 1:5,88 доста је брз.

kosjerac
ideja za diznu je čista 5ica , svaka čast ::svaka cast:: i hvala za to
kolega je uzeo diznu iz Trstenika i do sada je potrošio nekih 5 tona pijeska a na njoj se ni ne vidi da je radila

@mirko
prenosni odnos je dovoljan za neke hobi stvari , ako uzmemo da je kod krpana 4T prenosni odnos 1:4(otprilike kako se sjećam) onda je tvopj prenos sasvim pristojan
kod mene je 1:9 i može povući vraga za sobom ali u nekim radovima gdje su lakša povlačenja to izgleda sporo , ipak 100 metara sajle treba namotati
mada ja radim sa malo jačim traktorom i pokušavam uvijek da vitlam na manjem gasu jer snage imam i više nego dovoljno

Znas druze znaci ja se ne bavim profesionalno drvima,ali sve sam poseko pored puta i iznad puta.ostalo je i ono sto moji dedovi nisu mogli da poseku.Sad matematika je prosta da bih kupio drva za zimu trebami 600e,za mene su to tri mesecne plate rekoh da skalabudzim nesto da moze recimo u cugu da izvuce kubik drva a to je oko tone.Naravno to bih vuko sa IMt 540,te sam mislio dali ta redukcija moze sa mojim traktorom normalno da funkcionise bez velikog natezanja i dovodjenja sebe u neki opasan polozaj.Znaci cisto za sebe i jos jedno koju sajlu bih kupio i dali su ove vojne dobre i koliko bi bubanj trebao da mi bude sirok.HVALAAAAA.

ako su tvoje potrebe takve onda gledaj da uzmeš što jeftiniju sajlu ,za profi stvari idu presovane sajle ali smatram da se to tebi ne isplati pošto je njihova cijena oko 3e po metru
znači gledaj samo da ti je sajla što elastičnija kada je uzmeš u ruke i savijaš i da nije oštećena

kod vitlanja ti veoma malu ulogu igra snaga traktora , skoro svaki će isto da radi , veću ulogu igra masa traktora jer ti od nje zavisi stabilnost
recimo ja kada vitlam sa rusom (70ks oko 3,5 tone) i stanem za uključenom duplom vučom i povučenom ručnom kočnicom vitlo teško može da ga pomjeri sa mjesta iako je daska dignuta od zemlje , a ako je deska se zabila u zemlju onda skoro da ne postoji šansa da ga pomjeri ni milimetar sa mjesta
znači težina traktora jako bitna stavka

pošto bi ti radio sa malo lakšim traktorom i radio 20-30 metara godišnje onda nemoraš povlačiti po metar odjednom , žašto rizikovati ? bolje napraviti 6 povlačenja za za 5 metra i biti miran nego to raditi iz 5 povlačenja , jedno dodatno povlačenje ti ništa neće oduzeti

i još
u tvom slučaju će visina izlazne koturače biti jako značajna , nemoj da ideš mnogo visoko sa njom , bolje dodaj još jednu koturaču malo niže bićeš mnogo stabilniji nego da ideš na gornju , a u tom slučaju onu gornju još više podigni tako da dobiješ što veću daljinu izmedju nje i doboša gdje se namotava sajla , tako ćeš dobito ljepše slaganje sajle i neće dolaziti do ''smicanja'' sajle jedna preko druge

e sad neznam napamet promjer bubnja za sajlu , ja mislim da nije više od nekih 15cm širine, u ovome slučaju ne treba praviti širok bubanj jer sajla dolazi samo iz centra , nemaš nikakav sistem rasporedjivanja (slaganja) sajle
prečnik na koji ide sajla bi rekao onako od oka da je kod krpana 5T nekih 80tak milimetara

najbolje ti je da odeš negdje i ''baciš oko'' na neko fabričko vitlo ako imaš u blizini , ili u nekoj od trgovina , tako ćeš mnogo više detalja da pohvataš

Nazad
Vrh