ako su tvoje potrebe takve onda gledaj da uzmeš što jeftiniju sajlu ,za profi stvari idu presovane sajle ali smatram da se to tebi ne isplati pošto je njihova cijena oko 3e po metru
znači gledaj samo da ti je sajla što elastičnija kada je uzmeš u ruke i savijaš i da nije oštećena
kod vitlanja ti veoma malu ulogu igra snaga traktora , skoro svaki će isto da radi , veću ulogu igra masa traktora jer ti od nje zavisi stabilnost
recimo ja kada vitlam sa rusom (70ks oko 3,5 tone) i stanem za uključenom duplom vučom i povučenom ručnom kočnicom vitlo teško može da ga pomjeri sa mjesta iako je daska dignuta od zemlje , a ako je deska se zabila u zemlju onda skoro da ne postoji šansa da ga pomjeri ni milimetar sa mjesta
znači težina traktora jako bitna stavka
pošto bi ti radio sa malo lakšim traktorom i radio 20-30 metara godišnje onda nemoraš povlačiti po metar odjednom , žašto rizikovati ? bolje napraviti 6 povlačenja za za 5 metra i biti miran nego to raditi iz 5 povlačenja , jedno dodatno povlačenje ti ništa neće oduzeti
i još
u tvom slučaju će visina izlazne koturače biti jako značajna , nemoj da ideš mnogo visoko sa njom , bolje dodaj još jednu koturaču malo niže bićeš mnogo stabilniji nego da ideš na gornju , a u tom slučaju onu gornju još više podigni tako da dobiješ što veću daljinu izmedju nje i doboša gdje se namotava sajla , tako ćeš dobito ljepše slaganje sajle i neće dolaziti do ''smicanja'' sajle jedna preko druge
e sad neznam napamet promjer bubnja za sajlu , ja mislim da nije više od nekih 15cm širine, u ovome slučaju ne treba praviti širok bubanj jer sajla dolazi samo iz centra , nemaš nikakav sistem rasporedjivanja (slaganja) sajle
prečnik na koji ide sajla bi rekao onako od oka da je kod krpana 5T nekih 80tak milimetara
najbolje ti je da odeš negdje i ''baciš oko'' na neko fabričko vitlo ako imaš u blizini , ili u nekoj od trgovina , tako ćeš mnogo više detalja da pohvataš