Priključci, strojevi i mašine "made by savoris"

baš danas me zvao da se pohvali , onaj dio dole je prepravio pošto je pijesak iz nekog razloga zastajkivao , vjerovatno usled hladnoće pri protoku vazduha , kaže da je sve prepravio i uveo ulaz pijeska pod 45 stepeni i sada radi bez greške , možda sutra odem kod njega da pogeldam šta je radio

diznu je naručio originalnu iz Trstenika , 100e sa nosačom , 6mm promjera , namontirana je i sa njom je pritisak 6 bara i sve radi uredno
ovih dana treba da počne pjeskarenje jedne veće konstrukcije tako da će mašina uskoro imati vatreno krštenje

a evo nadjoh u oglasima ovu frontalnu kosačicu koja bi bila idealna za ovo moje sokoćalo iz mašte , čak ima i širokougaoni kradan
slika-146717-2011-04-1303676030-velika.jpg

Pričao sam sa drugarom koji ima peskaru i objasnio mi je kako on pravi tu diznu, kupi 4 pločice strugarske vidije stavi jednu na drugu, provuče fi materijal kroz njih radi centriranja i to ubaci u cev koja na drugom kraju ima riblju kost i to zalije rastopljenim olovom da neispada. Jeftino a dugo služi jer pločice nisu skupe a ne habaju se brzo.

Pričao sam sa drugarom koji ima peskaru i objasnio mi je kako on pravi tu diznu, kupi 4 pločice strugarske vidije stavi jednu na drugu, provuče fi materijal kroz njih radi centriranja i to ubaci u cev koja na drugom kraju ima riblju kost i to zalije rastopljenim olovom da neispada. Jeftino a dugo služi jer pločice nisu skupe a ne habaju se brzo.
Jeftino si prodao patent...:haha: ali nije razumeo:haha::haha:

Dragane ovaj patent vredi brat bratu hmm 1 kg prasetine + salata+ladan sok. Evo slika pločice sa većom i manjom rupom mislim da ima 4,5i 6 mm i zavisi koliki je protok vazduha.

prasetina je na dohvat ruke , pivo je na puškomet , salata sa druge strane ograde samo navalite

evo slika i prvog posla pjeskare

image042fx.jpg

ovo je drobilica sa kamenoloma , pjeskarena je samo vanjska strana i ofarbano , nije bilo potrebe unutra pjeskariti jer su sve radni dijelovi , nisam bio prisutan kada se ovo radilo tako da nemam mnogo informacija
ali drugar kaže da je zadovoljan , evo ovih dana ide na jedan kamenolom da pjeskari , ima oko 10 dana posla , valjda bude i za mene prasetine

e sad jedno pitanje
u kom smijeru se okreću prednji kardani na traktorima ?
znači dali bi mogao zakačiti ovu frontalnu kosačicu na zadnje poluge i kositi u rikverc , znači hoće li se poklopiti smijerovi ?

Trebalo bi da se poklope, ja znam za jednog tipa koji na zadnje poluge rusa zakači dvoredni silo kombajn(prdviđen za prednju hidrauliku) a na nos traktora prikolicu i silira kukuruz vozeći u rikverc....

i ja pretpostavljam da bi trebalo da se poklopi ali me zbunio onaj lik što je na TORPEDOu prove zadnji kardan naprijed , onda on ima kontra smijer

znači kada stojimo iza traktora i geldamo u njega smijer okretanja zadnjeg kardana je u smijeru kazaljke na satu , e mene zanima kada stanem ispred traktora i gledam u njega koji je onda smijer

Savo kotra smjer su prvi i zadnji kardani, tako je i kod mene na zetoru.
A ta kosacica moze da kosis u rikverc, jedan moj poznanik tako radi sa fiatom, e sad kako mu se da stalno gledati nazad to neznam, a i fiat ima reverzer, tako da moze birati brzinu kretanja unazad.
I jos jedna bitna stvar, prvi kardan je 1000 obrtaja.

Ovaj moj zetor ima i zadnji kardan sa mogucnoscu 1000 obrtaja, ako je tako i kod rusa onda ti nije problem.

zombi kada već toliko poznaješ ruse onda vjerovatno znaš da 52ke imaju samo kardan na 540
a i ne planiram da bih je kačao za rusa , imam neke druge ideje

zombi kada već toliko poznaješ ruse onda vjerovatno znaš da 52ke imaju samo kardan na 540
a i ne planiram da bih je kačao za rusa , imam neke druge ideje

Nisam to znao za 52jku, nije me ona zanimala kada sam mislio da kupim rusa pa sam samo izučavao 82-jku (82.1, 820...). Ovaj post sam napisao kao komentar onog gore gdje lik pise da nosi dvoredni silo-kombajn u rikverc, nisam mislio na tebe, znam da ti hoces da pravis mašinu za košenje voćnjaka jer pratim ovu temu. Pošto hoćeš da je praviš od nule takoreći, čak i ako budes imao prednju kosu koja radi sa 1000 obrtaja na ulazu, nije toliki problem ostvariti te obrtaje, jednostavan multiplikator bi rijesio problem, problem bi bio ostvariti dovoljno obrtnog momenta. Ne znam na kojem motoru bi bazirao tu mašinu, onaj motor od Internationala sto se prodaje na PIK-u bi u osnovi pasovao, nije mnogo jak al to tvoje vozilo ionako ne mora biti brzo pa bi redukcije rijesile problem nešto manje konjaže. Jesi razmišljao o preradi nekog malog bagera, znas onaj mali zglobni damper što je stajao kod Polića iza tehničkog, on bi savršeno odgovarao, ima 4x4, ima hidrauliku naprijed (njom nosi kašiku), motor je sigurno dosta jak. Jedino bi ti ostalo da udesis izvod kardana al rijesio bi ti to. Ne znam gdje je on nestao, dugo je stajao tamo al ga nisam vidio kada sam prije desetak dana radio tehnički, to bi se sigurno dalo jeftino uzeti a bio bi odlična baza jer ima jaku i jednostavnu konstrukciju.

taj damper je od moga kolege i daleko od toga da bi ga čovjek prodao , na njega se trenuto radi nadogradnja za bušenje bunareva i šipova za učvršćivanje trusnih terena
i damper je glomazan , a oni mali damperi nemaju dovoljno snage u motoru

u mašti pogonski motor je PEŽOov 1900ccm dizel , ali to je samo mašta , ovo bi bilo idealno ali je skupoooooooo

slika-91656-2010-05-1274606354-velika.jpg

duplak, spera, zglobni, hidraulicni volan, motor lamborgini 3 cilindra, jake hidraulicne pumpe, 2 kardana, hidro pogon...
ma sve što treba , samo fali para za njega

savo po meni je zanimljiviji aebi tt33 stari tip jedino je slab ima 28hp pa ti predlazem da ako budes pravio bude malo jaci da goni balirku ,taj peugot motor mozda malo vise trosi ali je sigurno bolji od nekog dvoklipnjaka sa kojim mozessamo da kosis

Nazad
Vrh