ona dva zupčanika sasvim nazad su za SH i BH , znači ovaj mali zupčanik od SH kada stoji naspram svoga velikoga onda su sporohodne , a kada on se primakne do onoga malog od BH i uzubi u njega onda su brzohodne
četvrta i drga brzina su na istom paru zupčanika , znači kada je SH onda je druga a kada je u BH onda je četvrta , e ja sam baš taj par zupčanika skinuo , četvrtu sam izgubio a drugu nisam , ovaj par koji sam stavio ima isti (skoro) prenosni odnos u BH kao što su imali stari zupčanici u SH tako da sam opet dobio ekvavilentnu brzinu staroj drugoj
brzina ima za naprijed 8 , a za unazad ima 6 , znači dvije najsporije od ovih 8 nisu reverzibilne , ostale sve idu i naprijed i nazad prebacivanjem jedne ručice koja komanduje sa ova tri zupčanika koja se nalaze na samom ulazu u mjenjač od stane spojničke , znači zavisno koji zupčanik je uzubljen traktor ide naprijed ili nazad
e one najsporije dvije ne idu u rikverc jer one dolaze sa osovine koja ide prema kardanskom izlazu , znači ta osovina ne ide preko reverzera
nego ja imam drugo pitanje
ima li neko iskustava sa ovakvim strojevima , ja bih ovo imao u planu da razmotrim za samogradnju
vjerovatno ćete pitati za razlog samogradnje , e pa na mome kraju ima mnogo voćnjaka i ljudi muku muče da im neko pokosi travu , jednostavno skoro niko ne ide uslužno da kosi a skoro svako domaćinstvo ima voćnjak
cijena košenja po dunumu je primamljiva
a recimo za ovaj stroj sa slike čovjek traži nevjerovatnih 15000km , oliti 7500e
zamišljao sam kao rezni aparat uzeti neku kosu sa dva doboša od 165 ili 185cm i prepraviti je da ide naprijed
vozilo ne smije biti ni visoko ni široko a treba imati mogućnost kačanja klacične kose i helikopter malčera , mora imati i pogon na sva četiri točka