Priključci, strojevi i mašine "made by savoris"

Zamisli da mu natovaris 4.5 metara sirove hrastovine . To je negde oko 3.5 tone i sve to legne na zadnje traktorske. Sabilo bi te u zemlju pa povuci uzbrdo ako mozes ! A o gipkanju da nepricam kad pocne da te ljuska ta tonaza zbog velikog raspona izmedju osovina. Vremenom se stvara zamor materijala i pucanje.
Tu treba naci neku vagu tako da ima dovoljno opterecenja na vucnim gumama da bi imao dobro prianjanje na podlogu zbog proklizavanja a opet ne preterano zbog zapinjanja traktora i vuce uzbrdo na primer.
Rekoh ja !!

@Tutun 1

Ocito ne citate prethodne postove.
Evo ja vam ponavljam ono sto je cinjenica.
Ne lega ceo teret na traktorske jer deo lega na osovinu prikolice. Ako stavis 50 cm od kraja znaci da metar duzine od tovara lega na osovinu prikolice a samo prednji (ostatak) lega na traktor i to na ravnici.
Uzbrdo ti teret lega sve vise na osovinu zavisno od nagiba a nizbrdo obrnuto.
Ja uvek volim da mi teret lega sto vise na traktor jer je manje proklizavanje

I evo iz prve ruke za tvoje dimenzije sracunato:
ako je osovina 50 cm od nazad a teret 4t
Na ravnom putu dobijas na osovini 2,89t a na kuki za traktor 1,11t
( Staticko opterecenje)

@draganpan
Citam prijatelju i hvala puno . Samo sam hteo na Savinom slucaju da pokazem na sta sam mislio kad sam pitao za savet ! To me je plasilo da se ne desi meni a eto nazalost desilo se Savi. Mozda se ne bi desilo da je osovina bila recimo 25 cm bliza rudi ( mislim uopsteno a ne samo na ovaj slucaj ). Zato sam i pitao a posto vidim da znas oko masinstva nadam se da shvatas sta hocu da kazem.
Ne zelim da zavarim osovinu 10 cm preblizu ili predalje i da se desi gore navedeno. Ipak je vise glava pametnije nego jedna a po lokacijama vidim da vam ne fali ni iskustva iz sume. Pozdrav

prvo da razriješimo nešto , prikolica je bila PRETOVARENA namjanje za 1 cijelu tonu , uzmite to u obzir
ova prikolica je namjenski napravljena samo za jednu fonkciju ali o tome neki drugi put
čak mi je i nekoliko puta puna spadala sa kladića na kojem je otkačujmem, i to je doprinijelo nnapuknuću koje je na kraju kulminiralo ovim

ja sam taj koji je šuraka posla po šljunak , ali nisam uzeo u obzir da bi ovi mogli da je pretovare pošto uvijek nekako štede na utovaru i uvijek dobiješ manje o onoga što si uplatio , ovoga puta to nije bio slučaj

ovaj sadašnji položaj osovine je možda mogao ići 10cm prema naprijed pošto se radi o kardanski gonjenoj osovini , ali nosači su stavljeni na šasiju prije nego što je dodan diferencijal , a i da bi je sada pomicao smeta mi klip od kipanja
ali kada idem uz brdo (što je i osnovna namjena ove prikolice) teret onda dodje veoma dobro rasporedjen pošto se sa ovolikim prečnikom točkova težište prikolice drastično razlikuje na uzbrdici i na ravnom

@zombi
ova prečka je od poluosovine kamionske otokarena
njena osnovna namjena je da stoji na polugama dok je prikolica zakačena , ona je preventiva od propinjanja traktora , bez nje prikolicu NIKADA ne kačam
znači ako traktor podje da se prevrne prema nazad ona se nasloni na rudu i ništa se neće desiti , nekoliko puta sam imao propinjanje da je kabina dodirnula prikolicu , od tada je ova prečka ZAKON na mojim traktorima i imaju je sva 3
isto dako dobro dodje ako treba podići rudu sa zemlje , podići prikolicu ako je zapala , povlačiti trupce i još milion namjena

Cika savo , koje komponente ste koristili za ovu alatljiku, interesujeme kljip i ovaj noseci stub .
Zbog radi zasto je sakira ovoliko otvorena , imali razloga ili moze biti i ztvorenija/ostrija
''I'' profil je 12cm , klip je unutrašnjeg prečnika 80mm (od skipa bagera)
sjekira je tako otvorena da bi nadoknadio mali hod klipa koji je 40cm , znači manjim ulaskom klipa u drvo ona više razvaljuje
ako pogledaš malo bolje vidjećeš da ima oštricu koja je jako istanjena , znači prvo ulazi ta oštrica koja je visoka nekih 30-40mm i za to vrijeme drvo obično pukne , onda samo ova sjekira udje i razvali ga do kraja

@zombi
ova prečka je od poluosovine kamionske otokarena
njena osnovna namjena je da stoji na polugama dok je prikolica zakačena , ona je preventiva od propinjanja traktora , bez nje prikolicu NIKADA ne kačam
znači ako traktor podje da se prevrne prema nazad ona se nasloni na rudu i ništa se neće desiti
, nekoliko puta sam imao propinjanje da je kabina dodirnula prikolicu , od tada je ova prečka ZAKON na mojim traktorima i imaju je sva 3
isto dako dobro dodje ako treba podići rudu sa zemlje , podići prikolicu ako je zapala , povlačiti trupce i još milion namjena

Svaka čast na ideji! Kasnije, dok sam gledao slike, palo mi je na pamet da s njom dizes prikolicu, al to sa propinjanjem mi je stvarno novo. Fakat dobra ideja, bezbjednost je ipak na prvom mjestu!

kada budeš nekoliko puta dodirnuo kabinom prednju stranicu od prikolice i malo razmislio šta sve može da se desi i ti ćeš je nositi trebala ili ne trebala , jednostavno mi je ona već prešla u naviku
ako je malo opasnija situacija od propinjanja onda tu dolazi do izražaja ruska hidraulika , spustiš poluge do rude i nema šanse da se propne više od 10-20cm pošto je hidraulika dvosmijerna

jedini problem je kardanka prikolica jer mi ova prečka hoće da udari u kardan pri nailasku traktora na nagli veliki uspon , ali sa karankom se veoma veoma teško propinje jer ona mnogo pomaže , samo jednom sam uspio podiće prednje točkove nekih 20-30cm , ali bolje da neznaš uz koliki uspon sam se popeo tada :haha:

možda pripada u temu ''vladimirac'' ali pošto je neobično usporenje prve brzine i radjeno na moj način stavljam to ovdje

znači radi se o tome da standardno usporavanje prve brzine na vladimircu ne odgovara mojim potrebama i onda sam se odlučio na jedan radikalaniji poduhvat a to je zamjena zupčanika od druge brzine ''usporenim'' zupčanicima prve brzine
izbacujem kombinaciju zupčanika 21-36 i umjesto njih stavljam kombinaciju 15-41 zub , a kombinacija 18-39 ostaje od prve brzine kako je i bilo

tako da dobijem ovaj raspored brzina
I-1,79
II-2,64
1-4,76
2-6,4
3-7,8
4-9,4
5-14,3
6-21 kmh

danas u Rumi sam kupio zupčanike koji mi trebaju , ovaj najmanji neću koristiti , njega sam uzeo samo za slučaj da mi poduhvat ne uspije pa bih onda uradio standardnu zamjenu zupčanika prve brzine
ali pošto sam danas rasturio mjenjač i izvršio mjerenja , siguran sam 100% u uspijeh operacije
image015yr.jpg

ostaje da se zupčanici malo prerade i istokare , problem mi se javlja jer su prilično tvrdi i vjerovatno ću sa obradom na strugu imati problema pa ću ih morati nositi da se brušenjem dotjeraju na mjeru , ali ni to nije problem

jedna nepravilnost koju sam našao je da bi trebao zamijeniti i ležaj koji se nalazi na spojničkoj ispred prednjeg zupčanika reverzera ali ni to neće biti problem pošto sam pun elana usled pozitivnih rezultata mjerenja
icon_cool.gif

evo koja slika

image022og.jpg

image023f.jpg

evo znači umjesto ova dva desno zupčanika treba prepraviti i uglaviti ova dva sa desne strane
image024w.jpg

evo i realne pozicije na snopovima , ova dva zupčanika koji su sasvim desno idu umjesto ovih do njih
sa unutrašnje strane
image019p.jpg

znači ovo je najradikalniji zahvat , ovaj gornji prepraviti u gabarite ovoga dole
image020h.jpg

image021iv.jpg

Savo u pravu si ovo ne pripada temi Vladimirac, jer tamo niko ovo ne bi radio. Ovo se samo radi u temi - Priključci, strojevi i mašine "made by savoris" i članovi prate sklapanje nove mašine, nadam se da delove za Vektru ne nabavljaš u Rumi na vašaru i da nemaš slučajno ovakve ideje oko te zveri.Ako ti tako nešto padne na pamet molio bih te da staviš kapu da ti manje pada nešto na pamet, čak da kapu nosiš i noću kada spavaš!!!

evo malo poređenje brzina ovog novosloženog mjenjača od vlatka sa mjenjačom od IMT533

-T25........533.........533
I-1,79 = 1,58(1sh).....2,1
II-2,64= 2,33(2sh).....3,1
1-4,76= 4,20(3sh).....5,6
2-6,4 = 6,22(1bh)....8,3
3-7,8
4-9,4 = 9,30(2bh)....12,4
5-14,3
6-21 = 17.1(3bh)....22,8
1800----1500-----2000 RPM radilice

panonstib , ako je tako od sada nosim šljem onaj švabski :haha:
hehe , samo možeš da zamisliš šta je sve vekri uradjeno :osmeh:

Ma samo ti izmišljaj, pratim ja iz pozadine (kao ovi iz BIA) ! A što se tiče šlema moraš ići kod KR da pozajmiš od njega!

Nazad
Vrh