Priključci, strojevi i mašine "made by savoris"

Dečko u mom komšiluku odavno vrši uslužno peskarenje. Hteo sam da mi uradi skupljač za seno (balerinu) i on mije za to tražio 40 evra. Meni je to delovalo skupo pa sam planirao ga ga "oljuštim ručno" pa kako bude.

zoki druže bolje ti njemu daj tih 40 evra , nikada ni blizu nemožeš ručno da uradiš i ima krvav da ostaneš , ponudiš mu 30 i čekaš kada ne bude imao gužve u poslu

zoki druže bolje ti njemu daj tih 40 evra , nikada ni blizu nemožeš ručno da uradiš i ima krvav da ostaneš , ponudiš mu 30 i čekaš kada ne bude imao gužve u poslu

30E nije skupo, posebno za mašinu kao što je balerina, tu imaš bezbroj krivina, čoškova i koječega, ne može se svugdje prići brusilicom sa četkom, a ručno je horor raditi takav posao. Ajd da je nešto sa ravnim površinama, to i nije problem (velika brusilica+velika četka i udri), ja hoću ljetos prikolicu da tako sredim, al mašine kao što su drljače, tanjirače, spremači i slično, sa dosta sitnih uglova, to se isplati pjeskariti u svakom slučaju. Vidio sam nekad na nekom stranom programu reklamu za neki mali uredjaj koji se kači na neki običan kompresor (kao oni mali za farbanje) i imaš pištolj i na njemu posudu sa pijeskom (al nešto malo, kilu-dvije). To je kao neki priručni hobi uredjaj za male površine i skidanje slabe korozije, farbe i slično, al nema od toga ništa, za sredjivanje polj-mašina treba neki jači uredjaj (kao što će ovo Savino čudi biti kad ga udese).

@Savoris moze li malo znanja na poklon ?
Naime, pravim karetu pa me interesuje gde da savim osovinu ? Kod nas vazi neko pravilo da ukupnu duzinu drvarke podelis sa tri i dobijeni iznos odmeris od zadnje strane i tu se stavlja . Sta kaze tvoje iskustvo ?
I jos jedna stvar !
Da li ce mi uska od klipnjace fi 50 biti dovoljna da je zavarim za rudu i kacim na traktor (vladimirac) ? Inace pravim karetu za 4 metra drva a dimenzije su 4.1 duzune stim sto je tovarni prostor 3 metara a ruda 1.1 sa sve usku za kacenje i sirina 1.25 m. Nemoj da se cudis za sirinu tih dimenzija sam imao materijala ! Poizdrav.

ja cu da podelim moje iskustvo ako savo nezameri ja bi stavio na sam kraj prikolice osovinu zbog veceg opterecenja traktora

To nikako. Suvise veliko opterecenje na zadnje gume traktorske. Zamisli da mu natovaris 4.5 metara sirove hrastovine . To je negde oko 3.5 tone i sve to legne na zadnje traktorske. Sabilo bi te u zemlju pa povuci uzbrdo ako mozes ! A o gipkanju da nepricam kad pocne da te ljuska ta tonaza zbog velikog raspona izmedju osovina. Vremenom se stvara zamor materijala i pucanje.
Tu treba naci neku vagu tako da ima dovoljno opterecenja na vucnim gumama da bi imao dobro prianjanje na podlogu zbog proklizavanja a opet ne preterano zbog zapinjanja traktora i vuce uzbrdo na primer.
Ali hvala na odgovoru !

(kao što će ovo Savino čudi biti kad ga udese).
negdje si propustio , to je pjeskara od moga druga , ja mu samo vodim posao oko pravljenja pjeskare , inače mnogo saradjujemo i ja sam se zauzeo da mu sklopim to sokoćalo

ja cu da podelim moje iskustvo ako savo nezameri ja bi stavio na sam kraj prikolice osovinu zbog veceg opterecenja traktora
zavisi od terena , jeli u pitanju brdski ili ravničarski dio , to mora da navede kao podatak

a za ušku nisam najbolje razumio

Brdski deo , Sumadija, planina Goc.
Usku od klipnjace i nekih 20 cm klipnjace bih stavio na kraj rude (zavario ali da se okrece) i kroz tu usku bih kacio kuku od traktora pa me zanima tvoje misljenje da li je dovoljno jako. Fi od klipnjace je 50 mm a debljina uske (ono kruga ) je 20 mm . Dovoljno ili ne ?

uška je sasvim dovoljna
a osovinu ja bih stavio na nekih 50-70 cm od zadnje strane prema naprijed , čak prije na 50

Možeš li malo da mi opišeš onaj cepač pošto sam pribavio klip 1100 klipnjača 80,razdelnik i dr . Razmišljam kako da rešim vođenje sekire.
Vidi da si ti to rešio nekim profilom ili ns.

vodjenje sjekire je lako riješiti samo pločama , izsiječeš ih u segmente i samo složiš

i nemoj da pogriješiš kao ja sa položajem klipa , klip staviti na sredinu noža , ili minimalno na 1/3 udaljenosti od ''I'' profila

To nikako. Suvise veliko opterecenje na zadnje gume traktorske. Zamisli da mu natovaris 4.5 metara sirove hrastovine . To je negde oko 3.5 tone i sve to legne na zadnje traktorske.

uška je sasvim dovoljna
a osovinu ja bih stavio na nekih 50-70 cm od zadnje strane prema naprijed , čak prije na 50

Ne lega ceo teret na traktorske jer deo lega na osovinu prikolice. Ako stavis 50 cm od kraja znaci da metar duzine od tovara lega na osovinu prikolice a samo prednji (ostatak) lega na traktor i to na ravnici.
Uzbrdo ti teret lega sve vise na osovinu zavisno od nagiba a nizbrdo obrnuto.
Ja uvek volim da mi teret lega sto vise na traktor jer je manje proklizavanje

I evo iz prve ruke za tvoje dimenzije sracunato:
ako je osovina 50 cm od nazad a teret 4t
Na ravnom putu dobijas na osovini 2,89t a na kuki za traktor 1,11t

Poslednja izmena:
Ja uvek volim da mi teret lega sto vise na traktor jer je manje proklizavanje.

Tu si u pravu nego me brine da ne opteretim traktor suvise, ipak je Vladimirec u pitanju. Dzabe sto sam ga opteretio ako nema snage da izvuce !

Hvala na savetima svima !!

Nije I profil vec cev 80x60 mm. Taj ram sam vec imao od nekog drugog projekt pa rekoh greota da se baci. Inace dosta gusto varen tako da nece biti problema a i pustio sam rudu celom duzinom od 4 m.pod ram i jos kosnici idu od rude do rama od plocevine 20mm debljine. Osovina od velike zastave naravno prednja , gume 7.50 R 16 c (njih jos trazim) i gvint na kraju mehanicki. Previse za 4 m drva ali ne volim da mislim o tome kad sam u sumi tako da ......

Nije I profil vec cev 80x60 mm. Taj ram sam vec imao od nekog drugog projekt pa rekoh greota da se baci. Inace dosta gusto varen tako da nece biti problema a i pustio sam rudu celom duzinom od 4 m.pod ram i jos kosnici idu od rude do rama od plocevine 20mm debljine. Osovina od velike zastave naravno prednja , gume 7.50 R 16 c (njih jos trazim) i gvint na kraju mehanicki. Previse za 4 m drva ali ne volim da mislim o tome kad sam u sumi tako da ......
E tako mi i treba kad ne citam predhodne postove !!!

Nazad
Vrh