Priključci, strojevi i mašine "made by savoris"

evo one kardanke što sam je ja pravio u radu , nećete vjerovati kuda izvlači 3 metra drva , tu bi se i rus malo napatio da izadje
a ona i fergo drugom sporom se mogu popeti uz masnu banderu :osmeh: lanci su i na prikolici i na fergi ali je blato u šumi bilo ohoho

image041z.jpg

evo ga i moj cjepač koji još nije završen ali sam ga danas na brzinu stavio u pogon da odem kolegama pocijepati neke male ceriće :haha:

image042w.jpg

na njemu ima još nekih malih izmijena ali načelno sam zadovoljan sa njime

a ovo su ti mali cerići :haha:
image043c.jpg

ma ima još ovakvih primjeraka , ne brinite se , samo su na sve zeznutijim mjestima
bez vitla je teško doći do njih

e danas smo ja i drugar pravili pjeskaru i prilično smo uspjeli u tome , ima još nekoliko modifikacija da se uradi na ovome dijelu gdje se sastaje pijesak i vazduh ali u principu ušli smo u štos
on je bio zagrijan za kupovinu originalne nove pjeskare ali sam ga ja nagovorio da idemo na samogradnju jer su nove bezobrazno skupe

imam dva pitanja za ljude koji bi mogli pomoći
gdje bi mogli da nadjemo filter koji ide u separator kompresora?
gdje mogu da se nabave originalne dizne za pjeskarenje?

evo koja slika , dajte mišljenja i sugestije na sunce :cool:,
,
image054w.jpg

image053b.jpg

image052.jpg

image051ny.jpg

Pazite na pluća. Maska obavezno u ovom načinu peskarenja. I još maksimalno odeveni. Ta sitna prašina je veoma nezdrava i pored disajnih organa zavlači se duboko u pore kože. Zbog toga se to radi u komorama za peskarenje. A radnici imaju opremu skoro kao kosmonauti. Kum i ja smo kupili neki pijačni pištolj na najlonu u Novom Sadu. Malo prepravke i peskario je. Međutim prašina je smrt. Zbog toga sam stavio veto na upotrebu. Sada razmišljam o kombinaciji pesak + voda, da bi rešio ogromnu prašinu. A kažu da iz Valsenice može da se nabavi kvalitetan pesak za peskarenje. To još nisam proverio.

Ima kvalitetan granulat za peskiranje ali za ovako otvoreno peskiranje ne isplati jl ko ce ga skupljati po dvoristu ko sto se vidi kod Save. Taj je pesk za komore gde se moze taloziti i ponovo koristiti. I u komori dobar ventilator koji ce izbacivati prasinu van prostora za peskiranje.

Jel koristis ovaj obican pesak za malterisanje? Od cega si pravio diznu, koji materijal?

pijesak je kvarcni koji se i koristi za pjeskarenje

diznu smo stavili od nekog malog pištolja za pjeskarenje i pojeo je otprilike za nepunih pola sada sa 6 na 8mm, nije metalna nego djeluje kao keramika

evo našao sam kontakt za originalne dizne , proizvode ih u dvije varijante: proizvode se od aluminij oksidne keramike ili od kompozita aluminij oksida i chrom oksida, tako kaže proizvodjač
evo spremam se da ih pozovem ako budu danas radili da ispitam situaciju

odijelo će biti nabavljeno ili napravljeno tako da će disanje biti obezbijedjeno sa dostavnim crijevom vazduha sa strane , znači ovako nešto
samo dok se konsultujemo sa krojačima i obućarima kako bi se to moglo napraviti
ustvari potražit ćemo nekoga da nam napravi ovo odijelo
images

Pa ta makina radi pravo dobro!! Posto li bi bilo pjeskarenje, jel bi se računalo na sat ili kvadraturu ili kako? Bas me zanima. Ajd daj neke tehničkedetalje, kakav je kompresor, od čega je, koja ste crijeva koristili itd.

neznam kolika bi bila sijena te usluge , najbitnije nam je da prvo osposobimo mašinu pa tek onda razmišljati o cijeni , obično se naplaćuje po kvadratnom metru ili đuture

kompresor je MannesMan DEMAG 24 , 2 kubika
crijeva za pijesak su ona od mašina za malterisanje a ova do prije pijeska su sada neka obična koja se naduvaju kao žabe , još uvijek smo u potrazi za crijevima,diznama,zaštitnim odijelom,eksternim separatorom i ostalim sitnicama

Stvarno bi ti dobrodoslo...

Jah, još kada bi našao zadnji pogonski most od nekog rashodovanog malog gredera (kao onaj što stoji u Ugljeviku kraj puta) i ugradio takvu na ovu prikolicu (ili kada bi napravio prikolicu iznova), zamisli tek tu mašinu. Zakačiš rusa za nju, uključiš prednju vuču na rusu, preko kardana pogonis dvije osovine na prikolici, ukupno 4 pogonske osovine....jao, pa ti bi čupalo drva iz korijena. Gledao sam takve prikolice na YT, pogonski most im je identičan onom na grederima (jedan diferencijal pogoni dva zasebna točka sa svake strane).

Nazad
Vrh