Priključci, strojevi i mašine "made by savoris"

Mi to zovemo ravnjač. Ovo je naš, radni zahvat 1,8 m i uglavnom služi za ravnanje lenija u i oko voćnjaka, za niveliranje, za zatvaranje zimske brazde... Vrlo jednostavan i dobar stroj koji odlično radi svoj posao.

Uploaded with ImageShack.us

Materijal za još jedan ravnjač od 2,5-3 m je spreman, samo ga treba napraviti.

Sad mi je jasno, al fakat nikad nisam vidio takav priključak. Danas sam bas zavrsio sjetvu i gledam jednu njivu do moje, lik uzorao prije 7-8 dana, bas prije nego sto je zagrijalo, a orano mu sa 2x16 plugom, brazda ko kauč da si prevrnuo. Do te mjere je tvrdo i spečeno, vjerovali ili ne, dok je otav drljao njivu, uzeo sam sjekiru i probao ušicama da razbijem brazdu, ma nema šanse, kao kamen da udaras. Tu čak ni ova masina ništa ne bi uradila.

Savoris,bio sam danas kod susjeda gledao sa bratom malo krpanovo vitlo 3.5t.Mali kančanik ima 12 zubi-veliki 37,lanac 3/4".Po izračunu to bi bilo 1;3.08 i pošto to hoda znači da takva redukcija je OK. Po tome bi i 1;4.25 kako ja mislim napravit,trebalo biti ok.

@zombi
nije valjda sjetva gotova kod tebe , kod mene još niko nije ništa posijao

ja sam juče sa rotodrljačom napustio jednu njivu jer ono nemože poravljati ni bager a kamoli traktor , isto čovjek uzorao prije 10tak dana , brazda se ispekla do te mjere da bi rotodrljača bila mirnija da je spustim na cestu od kamena nego na onakvu zemlju
toliko vibracija i šokova se dešava ispod rotodrljače da kad sam došao kući vidim da je jedan semering ''propišao'' od silne muke samo dok sam obišao jedan krug oko njive

@stjepan
ako je tako onda ok , kod mene je na vitlu 1:9 (sada) i ako je traktor na leru ili malo jače pri potezanju se traktor ugasi , rus 70 konja
ja ti pričam moj zaključak od ljudi sa kojima sam pričao dok sam bio u dilemi šta da kupim , mala redukcija zahtijeva veći gas da bi traktor imao optimalnu snagu , a čim daš veliki gas sajla ide prebrzo zbog male redukcije i teško je za praćenje , a ako proklizavaš lamelom da bi usporio lamelu ćeš sagoriti za sat-dva
ovo zadnje su moji zaključci zasnovani na iskustvima kolega a ne lična iskustva

evo da ne kažete kako sam ja samo siledžija koji je ograničen brusilicom i aparatom za varenje , znam ja da radim i ovakve stvari
bavio sam se stolarijom od malena ali neznam ni ja zašto sam izgubio volju za njom , vjerovatno mi se zgadila pošto sam počeo raditi kao jako mali taj posao

abcd0011i.jpg

abcd0010t.jpg

abcd0003k.jpg

nisam ja postavljao pločiec pošto sam totalni antitalenat za rad sa melterom i ostalim gradjevinskim materijalima

imam svoj drebang za drvo , naravno ručni rad ;) mene i moga oca , nije neka elegancija ali može da odradi posao , inače sve stolarske mašine smo mi pravili :eek:blarica,dihtarica,štuceri,šlajferica,strug...................

Zna li ko gde mogu da nadjem polovnu klipno aksijalnu pumpu oko 200 bar-a

hvala momci
inače dok sam bio jako mali brojao sam izradjene stubove , brojao sam do 10 000 a to je bilo jako jako davno jer se već nekih 7-8 godina ne bavim aktivno stolarijom

Nazad
Vrh